İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Solucan mı saksağan mı?

“Ayaklarımı uzatıp sakin bir kitap keyfi yapayım,” diyenler Sol Sağ Kitabım’a yaklaşmamalı. Çünkü bu kitap ne ayak uzatarak ne de sakin okunabilir.

Yazan: Tülin Kozikoğlu

Sanırım her şey Finlandiyalı yazar Tove Jansson’un 1952’de İsveçce olarak yayımlanan kitabı The Book About Moomin, Mymble and the Little My ile başladı. Jansson kitabın sayfalarına yerleştirdiği küçük pencerelerle okurun bir sonraki sayfaya dair küçük ipuçları yakalamasını sağlıyordu. Böylece okur sayfalar boyunca bir sonraki sayfada neler olduğunu tahmin ede ede ilerliyor, kitapta metni ve görselleri katmanlandıran hafiften bir oyun havası esiyordu. O günden sonra, kitabın kitaplığını kullanarak okuma sürecini pasif olmaktan çıkaran çeşitli teknikler öykülerin içine yedirilir oldu yazarlar ve çizerler tarafından. Tabletlerin çocukların gündemine oturmasıyla da Herve Tullet’in Press Here kitabı raflarda yerini aldı. Ve böylece tablete karşı oluşan yarışta okurun dikkatini çekebilmek için harcanan çabalar ivme kazandı.
Peki, bizde neler oldu? Kitabın fiziksel yapısına müdahale ederek (kimi zaman pencereler açarak, kimi zaman kapaklar yerleştirerek) eserlerini renklendiren yazarlar oldu bir iki. Fakat öyküyü kitabın fiziksel yapısı üzerine kurgulayan en oyunbaz eser Sol Sağ Kitabım desek yeridir.
Kitabın en başında “Burası kitabın sol sayfası. Burası da sağ sayfa” cümlelerinin altında kocaman çizilmiş bir sol bir de sağ el karşılıyor okuru. Hemen altında okura ellerini bu çizimlerin üstüne koyması talimatı veriliyor. Ve oyun başlıyor! Kimi zaman kuşlar uçuyor sol sayfadan sağ sayfaya, kimi zaman rüzgâr savuruyor yaprakları bir yanda diğer yana. Bazen minik bir solucan ilerliyor, bazen kâğıttan kayıklar dört dönüyor. Okur tam “Solumu sağımı öğrendim” derken, kitap bu kez okuru zorlu ama bir o kadar da kikirdek bir yolculuğa çıkarıyor. Kitabın içine girmeye mecbur bırakıyor ve interaktif okuma başlıyor. Sayfaları çevirdikçe kollar, bacaklar, burun, kulak, yanak… derken okur kendisini afacan bir kedinin eline düşmüş bir yün yumağı kıvamında buluyor.
Gıdıklanmayı sevmeyenler bu kitabı kesinlikle okumamalı. Çünkü kitap bildiğiniz gıdıklıyor! Ayrıca “Ayaklarımı uzatıp sakin bir kitap keyfi yapayım,” diyenler de Sol Sağ Kitabım’a yaklaşmamalı. Çünkü bu kitap ne ayak uzatarak ne de sakin okunabilir. Ama kahkaha garanti, keyif garanti, kitap sevgisi garanti.
Şimdi artık “Bilgi içeren kitaplar sıkıcıdır” diyenler sol gruptan sağ gruba, “Komik kitaplar eğitici olamaz” diyenler sağ gruptan sol gruba geçebilir. Zira bu afacan kedi tüm genel geçer doğruları birbirine karıştırdı!

 

 

 

Sol Sağ Kitabım
Şiirsel Taş
Resimleyen: Gökçe Akgül
Redhouse Kidz, 38 sayfa

 

Show More