İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Piton yılanının partisi

“Siz de aklınıza getirin hemen, parti yapılmayacağını bir pitonla.”*
*Brian Wildsmith

Yazan: Hasret Özdemir

Bilinen en önemli çocuk kitabı çizerlerinden biri olan Brian Wildsmith, İngiltere’de, madencilik yapılan küçük bir köyde büyümüş. Çocukluğuyla ilgili “Her şey griydi, hiç renk yoktu. Sadece hayal gücüm vardı ve zihnimin içinde çizmek zorunda kaldım,” diyor. Gençliğinde elinde çizimleriyle kapısını çaldığı Oxford University Press, kendisini hemen işe başlaması için davet etmiyor ancak geri döneceklerini söylüyorlar. Ve dönüyorlar da… Kariyerine bir kaç kitap kapağı çizerek başlayan çizer, aynı yayıneviyle seksenden fazla kitap için çalışıyor. 1962 yılında, yazıp-resimlediği ilk kitabı ABC ile Kate Greenaway Medal ödülünü de kazanıyor Wildsmith.
Kitaplarında çok detaylı ve incelikle işlenmiş dokular ve çizimler kullanan Wildsmith; bu tercihini, “detaylar aracılığıyla çocukların ve gençlerin gerçek dünyayı merak etmesine yardımcı olmanın ve doğadaki güzellik ve uyumu gözlemlemelerine aracılık etmenin,” bir yolu olarak açıklıyor. Ayrıca çocukların detayları her zaman takdir ettiğini de ekliyor.
Ormanda Yetenek Yarışması, yazarın 1974 yılında ilk baskısı Oxford University Press tarafından yapılan, şahane kitaplarından bir tanesi. Hem renkleriyle hem duygusal ve resimsel olarak aydınlık/karanlık taraflarıyla, çocukları vahşi doğaya götüren bir kitap. Afrika halk masalları gibi, çok dürüst ve gerçek.
Kitapta kullanılan çizimler çok özenli. Ağırlıklı olarak sulu boya ve farklı malzemelerin kullanımı görülüyor. Çizimlerde beyaz alan kullanımı, dolayısıyla boşluk – doluluk ilişkisi çok güçlü. Aynı zamanda arka planlarda kullanılan, çok katmanlı bitki çizimleri de oldukça farklı ve ilgi çekici.
Ormanda günlerdir aç gezen piton, kendisinden saklanan hayvanları yakalayabilmek için eğlenceli bir plan yapıyor. Tüm hayvanlara, yeteneklerini sergileyebilecekleri bir parti düzenlediğini söyleyip, hepsini davet ediyor. Papağanın sunuculuğunu yaptığı bu partide antilop, bukalemun, sırtlan, leopar ve diğer hayvanlar birbirinden yaratıcı gösteriler yapıyorlar. En son gösteriyi kendisi yapmayı düşünen pitonun işleri hesapladığı gibi ilerleyecek mi, aç karnını doyurabilecek mi? Yoksa herkesin payına düşen büyük bir ders mi var?

 

 

 

Ormanda Yetenek Yarışması
Brian Wildsmith
Türkçeleştiren: Derin Erkan
Almidilli Yayınları, 32 sayfa
Show More