İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Bu boşluk dolar mı?

Boşluk, bir kez değil defalarca okunabilecek, çizimleri hatta sadece kapak tasarımıyla bile üzerinde ailece uzun sohbetler yapılabilecek bir başucu kitabı olmaya aday.

Yazan: Gökçe Gökçeer

Julia adlı küçük bir kızın iyileşme hikâyesi Boşluk… Anna Llenas, kısaca bu şekilde tanımlıyor yazıp resimlediği kitabı.
Bazı kayıplar vardır, önemsizdir ve telafisi mümkündür. Mesela bir anda kalemimiz kırılabilir ya da silgimizi kaybederiz… Olabilir! Bunlar bizi çok kısa süreliğine çaresiz kılsa ya da üzse de bunun için kahrolmayız ve içimizde bir boşluk oluşmaz. Ama bazı kayıplar vardır ki… Açtıkları boşluk ne yaparsanız yapın, dolmaz. Yoksa dolar mı?
Julia’nın gayet sıradan ama mutlu, sakin ve huzurlu hayatı bir anda tepetaklak oluyor. Ne yapacağını şaşıran Julia’nın içinde öyle bir boşluk oluşuyor ki onu neyle kapatmaya kalksa olmuyor. O boşluktan canavarlar mı girmiyor, rüzgârlar mı esmiyor, neler oluyor neler! Julia üzgün, her büyük kayıp yaşayan gibi… Boşluğu neyle kapatacağını bulmaya çalışırken hatalar da yapıyor. Çok arayan, çok kurcalayan, çok zorlayan ve işleri akışına bırakamayan herkesin başına gelenler geliyor onun da başına. Tehlikeli sularda yüzüyor bazen ve bazı zamanlarda da yanlış seçimler yapıyor. Bir gün, aramayı bırakıyor Julia. İşte o andan itibaren, iyileşme süreci de başlıyor. Tabii her iyileşme süreci gibi sancıyla başlıyor her şey. Bir baş dönmesi ve yere düşme… Düşmeden kalkamazsınız! Julia da düşünce kendine geliyor ve boşluğunu, kendini sevmeye başlıyor. Arayışına son verdiği anda boşluk küçülmeye başlıyor. Neyse ki hiç kapanmıyor!
Ödüllü İspanyol yazar ve çizer Anna Llenas, kolaj tekniğiyle oluşturduğu müthiş çizimleriyle ünlü. Llenas, bu kitabıyla kayıplarla başa çıkabilme üzerine okuru düşündürmek istiyor. Hayatın beklenmedik kötü sürprizleri karşısında yılmak yerine mücadele etmek ve zorlukların üstesinden gelebilme gücünü bulmakla ilgili şahane bir hikâyeye imza atıyor. 5 yaş ve üzeri çocuklar için uygun olacağını düşünüyorum.
Nesin Yayınevinden çıkan Boşluk, bir kez değil defalarca okunabilecek, çizimleri hatta sadece kapak tasarımıyla bile üzerinde ailece uzun sohbetler yapılabilecek bir başucu kitabı olmaya aday. Bu kitabı Türkçe okumak ise ayrı keyif… Anna Llenas’ın diğer kitaplarının da Türkçe olarak kitaplıklarımızda yer alabilmesini dilemeden geçmeyeceğim.

 

 

 

Boşluk
Anna Llenas
Türkçeleştiren: Sanem Öge
Nesin Yayınevi, 80 sayfa
Show More