İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Sen misin kitabı yalayan!

Min bir mikrop. Min çok küçük, hem de çok ve bu kitabın içinde!

Yazan: Sima Özkan

Sen bilirsin tabii… İster bu kitabı yala, istersen hiç fırçalama o dişlerini. Iyy! İstersen hiç yıkama o pis ellerini de. Yıkanmayı sevmiyor musun? Hiç banyo yapma istersen, üstündeki şu deri, senin derin sonuçta. Aynı tişörtünü günlerce giy, hiç değiştirme. Sana kalmış.
Tabii baştan söyleyeyim: kitabı eline aldığına göre Min, Den, Rey ve Cek seni pek yalnız bırakmak istemez. Biraz yakından bak, biraz daha… Gerçek elektron mikroskobu görüntülerinin yer aldığı bu kitapta onlarla yakından tanışabilirsin. Hatta tam şu anda, diğer elindeki İyi Kitap’ın, tuttuğun bu sayfasında bile, tam da gözlerinin üzerinde olduğu şu satırlarda rastlayabilirsin onlara. Dergiyi eline almadan önce, ellerini yıkayıp yıkamadığını nereden bilebilirim ki. Bir önceki cümlenin sonuna koyduğum o noktaya, 3.422.167 civarı mikrop sığabilir. Bu derginin, hatta aşağıda kapağını gördüğün kitabın içinde bile yaşarlar. Çünkü bir dergiyi ya da kitabı yıkayamazsın. İşte bu yüzden rica ediyorum: Bu Kitabı Yalama.
Yetişkinler için de kendi alanında kitaplar yazan, ödüllü mikrobiyolog Idan Ben-Barak’ın yazdığı, animasyonlarıyla da tanınan Julian Frost’un resimlediği ve Linnea Rundgren’in mikroskoptan çektiği fotoğraflarla Bu Kitabı Yalama grafik bir roman olarak da nitelendirilebilir.
Sağlığımızı olumsuz etkileyen koli basili ve mantar gibi mikropların, bakterilerin hemen her yerde, bedenimizde nasıl barındıklarını, onlardan kurtulmanın da -tabii istersek- çok da zor olmadığını anlatan interaktif bir kitap. Ellerimizi kitaptan hiç çekmiyoruz. Min ve arkadaşlarını kitabın oyununa dâhil olarak kitaptan bedenimize, dişlerimize ve göbek deliğimize taşıyoruz. Gerçek yaşam alanlarında mikropların neler yaptığını, yaşamak için onların da besine ihtiyaç duyduğunu, birbirlerinden nasıl farklı hareket edip farklı göründüklerini keşfediyoruz.
Gözümüzle göremeyeceğimiz kadar küçük olan mikroplar her yerde ve onlara merhaba demek için mikroskobumuz yoksa, bu kitabımız var. İlk okuma dönemindeki çocuklara beden temizliği, diş fırçalama ya da banyo alışkanlıkları kazandırmaya niyetlendiğimizde, kitaplardan yardım almak istesek hangisi daha çok işe yarar? Didaktik mi matrak bir anlatı mı? Neden fırçalayayım ki dişimi? Bak temiz! Temiz mi ki? Fantastik! Mikroplar pisliğe bayılır ve onlar hiç de fantastik yaratıklar değiller. Yakından bak, ne kadar da gerçekler.

 

 

 

Bu Kitabı Yalama
Idan Ben-Barrak
Resimleyen: Julian Frost
Türkçeleştiren:
Mehmet Barış Albayrak
Uçanbalık Yayınları, 32 Sayfa
Show More