İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Evrim Teorisi boyama kitabından öğrenilebilir mi?

Çocukların belirlenmiş çizgiler içinde kalarak boyama yapmalarını beklemek eğlenceli bir öğrenme deneyimi sunmasa da onlara Evrim Teorisi’ni anlatma çabasını kıymetli buluyorum.

Yazan: Ezgi Berk

Söz konusu Evrim Teorisi olunca, bunu çocuklara anlatmanın eğlenceli ve merak uyandırıcı yolları olduğunu düşünüyorum. Örneğin David J. Smith’in yazdığı Eğer ve Dünya Bir Köy Olsaydı adlı kitaplar, evrim sözcüğünü kullanmadan dünyadaki canlı çeşitliliği ve yaşamı, küçük ölçekler üzerinden anlaşılır, eğlenceli ve rengârenk resimlerle okuyucuya sunuyor.
Gelelim Bilbi ile Evrimi Öğreniyorum adlı boyama kitabına. Kitabın yazarları Yrd. Doç. Dr. Seçkin Eroğlu ve Deniz Hasret. Deniz Hasret aynı zamanda kitabın görsel tasarımcısı, yani Bilbi karakterinin yaratıcısı. Ancak künyeden öğrendiğimiz kadarıyla kitaptaki görseller stok sitelerinden satın alınmış. Kitabın ilk sayfasında Bilbi kendisini tanıtıyor ve hayvanları ne kadar sevdiğinden bahsedip canlı çeşitliliği üzerine bilgi vermeye başlıyor. Yazar, Bilbi karakterinin ağzından konuşarak çocuklarla aynı seviyede durmaya çalışıyor, ancak sürekli bilgi bombardımanına tutması ve hemen hemen her cümlenin ortasında “arkadaşlar” demesiyle öğretmen kimliğine bürünüyor.
Kitap bir boyama kitabı olduğu için sol sayfada görseller, sağ sayfada boyama için renklendirilmesi beklenen çizimler yer alıyor. Örneğin bugünkü dünyamız ile dinozorlar çağından bahsedilen sayfada yer alan iki konuşma balonundan birinin metni şöyle: “Ama bir dinozorun odanızdan yürüyerek geçmesi pek mümkün değil arkadaşlar! Çünkü dinozorlar çağında denizler o kadar yüksekti ki, Türkiye’nin hemen hemen tamamı denizin altında kalmıştı. Fakat üzülmeyin arkadaşlar, dinozorlar odanızdan yürüyerek değil belki de yüzerek geçmiş olabilirler!” Bu metnin yer aldığı sayfanın sağında ise üstte dünya haritası çizimi, altta balık çizimi bulunuyor. Bu durumdan anlaşıldığı üzere, kitap, konusuyla ilgili boyama önerileri sunmamış. En azından dinozorların evrimini anlatan yan yana birkaç çizim yer alabilirdi.
İlerleyen sayfalarda konu başlıkları yer alıyor. Dinozorlar çağı, yapay seçilim, Charles Darwin, doğal seçilim, körelmiş organlar, atasal özellikler, homo sapiens başlıklarının yer aldığı sayfalarda Bilbi bilgi vermeye devam ediyor. Çizimler yer yer benzer hayvanları aynı sayfada barındırsa da küçük ebatları sebebiyle organların dönüşümünü görmek zorlaşıyor.
Şu hâliyle boyama kitabı, evrim teorisini anlatmak için uygun bir yöntem gibi görünmüyor. Çocukların belirlenmiş çizgiler içinde kalarak boyama yapmalarını beklemek eğlenceli bir öğrenme deneyimi sunmasa da onlara Evrim Teorisi’ni anlatma çabasını kıymetli buluyorum.

 

 

 

Bilbi ile Evrimi Öğreniyorum Boyama Kitabı
Yrd. Doç Dr. Seçkin Eroğlu
Deniz Hasret
Flamingo Çocuk, 32 sayfa
Show More