İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Hayvanların dünyasına şaşırmaya hazır mısınız?

Hiçbir canlıdan üstün değiliz, doğanın parçası olmak zaten tek başına yeterince değerli bir özellik.

Yazan: Özlem Toprak

Öğrenmenin en çok ne zaman keyif verdiğini düşündüğümde, aklıma ilk gelen sözcük merak. Merak şaşırmayı ve heyecan duymayı kapsayan bir duygu. O yüzden çocukluktan bu yana öğrendiğim ve aklımda tutmaya değer verdiğim her şey, beni şaşırtan bir merakla geldi. Necati Güngör’ün Albatros Bir Okyanus Gezginidir kitabı, işte tam da bu merak duygusuna denk gelen bir derleme. Her yaştan çocuğu heyecanlandıracak kitapta, hayvanların pek de bilinmeyen renkli dünyasına dair altı yüzden fazla maddelik bilgi yer alıyor.

Cüneyt Çomoğlu’nun kapak ve Eylem Sezer’in sayfa tasarımıyla hazırlanan, Çınar Yayınlarından çıkan kitapta, sırasıyla köpekgiller, filler, böcekler, karıncalar, örümcekler, sürüngenler, timsahlar, kaplumbağalar, kedigiller, kuşlar, deniz canlıları, ayılar, maymunlar, kurbağalar hiç bilinmeyen yönleriyle karşımıza çıkıyor. Necati Güngör, minik okurların oyun aşkını göz önünde bulundurarak “Duy da İnanma” ve “Sen Neymişsin!” bölümlerine farklı hayvanların en çarpıcı özeliklerini eklemiş. Son bölüm ise büyüleyici varlıklar olan yavrulara ayrılmış. Çocukların madde madde akıcı bir hâlde sıralanan bu bilgileri bir çırpıda öğrenip birbirine sıraladığını görmek hiç zor değil. Dahası şaşırmanın yaşı olmadığı için, kitap, biz yetişkinleri de kendi ilgi alanlarımıza ve beğenilerimize göre kimi canlı türlerini daha ayrıntılı öğrenmek için belgesellere ve kapsamlı kaynaklara yönelmeye teşvik ediyor.

ÇOK YÖNLÜ BİR YAZAR
Kitabın yazarı, edebiyatın usta ve üretken kalemlerinden Necati Güngör, 1949’da Malatya’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okuduğu yıllarda yayımlanan ilk öykü kitabı Yolun Başı (1973), ile yazı maverasına başlayan Güngör, yıllar içinde çok farklı türlerde eserler verdi. Sevgi Ekmektir’le Türk Dil Kurumu Öykü Ödülü’nü, 1990’da Sinema Kuşu Sevgilim’le Ömer Seyfettin Öykü Ödülü’nü aldı. Röportaj dalında Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülü’ne ve yine 1990’da Türkiye Jokey Kulübü’nce Yılın Röportajcısı Ödülü’ne değer görüldü. İyiler Genç Ölür adlı öykü kitabıyla, 1999 Yunus Nadi Öykü Ödülü’nü kazandı. İstanbul’un çeşitli semtlerini nostaljik bir duyarlılıkla anlattığı yazılarını, Bir Taşralının İstanbul Nostaljisi adlı kitabında topladı. Unutulmaz Bir Kadın Resmi, Bu Sevda Ölmek, İyiler Genç Ölür, Hikâyemde Hayvan Var ve Üsküdar’a Gidelim adlı öykü kitaplarının yanı sıra çocuklar için de Babamın Sedefli Çakısı, Masal Kuşu, Papatya Gelin ve Hayvanların Sır Dolu Dünyası adlı kitapları yazdı. Günışığı Kitaplığı’nın Köprü Kitaplar koleksiyonu için Sessiz Yürek adıyla kitaplaştırdığı öyküleri özellikle dikkat çekti. Annelik üzerine düşündüren öykülerini Anneme Bir Ev Alacağım adlı kitabında toplayan Güngör, öğretmen ve öğrencilere odaklanan Sevgili Öğretmenim (2015) adlı kitabıyla, 2017 Naim Tirali Öykü Ödülü’ne değer görüldü. İnsan ilişkilerini ve davranışlarını çocuk gözüyle anlattığı son öyküleri Bir Hikâye Yaz İçinde İnsan Olsun adıyla yayımlandı.

HİZALANMA ÇAĞRISI
Albatros Bir Okyanus Gezginidir kitabı bende en çok insan olarak hizalanmamız gerektiği duygusunu uyandırdı. Kendimize doğa ve hayvanlar karşısında pek rahat atfettiğimiz “üstün özellikler”, hayvanlara dair bütün bu büyüleyici bilgiler karşısında sarsılıyor. Bu da çok gerekli bir ders aslında. Hiçbir canlıdan üstün değiliz, doğanın parçası olmak zaten tek başına yeterince değerli bir özellik.

“Çakallar annesi ölen bir yavruyu sahiplenir. Beslenmesini yetişkin çakallar üstlenir,” bilgisi hainlik eden insanlara “çakal” derken bir kez daha düşünmemize  neden oluyor. Kanser hücrelerinin kokusunu alarak hekimlere yardımcı olan köpekler, ışığını eşinin ilgisini çekmek için yakan ağustosböceği, yağmur ormanlarında karıncalar için şeker üreterek onları besleyen tırtıllar, tırıtılı öteki böceklere karşı koruyan karıncalar, avını yemek yerine kanını emip kurutan tarantula, utangaçlığından gözlerden uzak yaşayan, bir başına avlanan kaplan; doğadaki canlıların biraz yakından tanımaya zahmet ettiğimizde ne denli olağanüstü olduğunu keşfettiğimiz örneklerden sadece birkaçı.

İnsana umut ve coşku veren bu kitap, çocuklarla bağ kurmak için biçilmiş kaftan. Bu oyuna dâhil olmak, büyük-küçük herkese büyük keyif ve mutluluk verecek.

 

 

 

Albatros Bir Okyanus Gezginidir
Necati Güngör
Çınar Yayınları, 96 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More