İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Sözcüğün gizemi…

“Bu kitap tam bir açimpa”

Yazan: Çağla Vera Kılıçaslan

Catarina Sobral’ın eserinin başrolünde, fi tarihinden kalma bir sözlüğün içinde bulunan bir sözcük; “açimpa” var. Macera ise herkesin, cümle içinde kullanmak istediği bu sözcüğün ne anlama geldiğini merak etmesiyle başlıyor. İlkin tam 137 yaşındaki Zulmira Nine’ye danışılıyor; evet açimpa bir fiil. Ama bir dil bilimci çıkıp önce açimpanın fiil değil isim olduğunu; daha sonra da yanıldığını, açimpanın isim de değil bir sıfat olduğunu iddia ediyor. Başbakan ise açimpayı zarf olarak kullanıyor. Açimpa isim, fiil, sıfat, zarf fark etmeksizin herkes tarafından her şekilde kullanılmaya başlayınca, dilbilimcimiz açimpanın gerçekte ne olduğunun peşine bir kez daha düşüyor ve açimpanın bir “perlinko” olduğu ortaya çıkıyor. Peki, ama ya “perlinko” ne?…

Kitabın konusu bir çocuk kitabı için sıra dışı olduğu kadar, nokta atışı bir seçim olmuş. Gizemli Sözcük Açimpa, duyduğu yeni bir kelimeyi hemen benimseyip, ne anlama geldiğini tam bilmeden ya da umursamadan her cümleye yapıştırıveren; kimi zaman ise yoktan kelime yaratabilen çocuk okurları oldukça eğlendirebilecek bir eser.

Kitapta geçen “Yurtdışında açimpaları hâlâ görmek mümkün,” ve “Ah, geçen gün çok açimpa bir yere gittik,” gibi incelikli ironiler ise yetişkin okurların yüzünü gülümsetecek cinsten.

Sanatçının metinde ortaya koyduğu yetkinliği, resimlerinde de görüyoruz. Catarina Sobral güçlü bir mekân yaratma kabiliyeti ile çizimlerinin bir kısmını karşıdan bir kısmını ise tepeden bir bakışla resmetmiş. Sayfalar arasında okuyucuyu, kimi zaman sanki olayların geçtiği evlerden birinin penceresinden sokağa bakıyormuş gibi hissettirecek kimi zaman ise sokağa indirip karakterlerle göz göze getirtebilecek bir resimsel dil yakalamış. Oldukça canlı renklerin kullanımı, karakterlerin açimpanın sürekli değişen anlamının peşinden sürüklenişlerinin ve açimpanın hep gizli kalışının polisiye etkisini dinamikleştirmiş.

Bu yüzden hiç çekinmeden diyebilirim ki bu kitap tam bir açimpa!

Gizemli Sözcük Açimpa
Catarina Sobral
Türkçeleştiren: Deniz Koç
Can Çocuk, 40 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More