İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Vejetaryen bir kurt

Bu kitap çocuklara sebze yemelerini öğütleyen, bu amaçla yazılmış, didaktik bir eser değil.

Yazan: Esra Karadoğan

Et yiyebilen bir çocuk değildim, neyse ki sebzeleri keşfetmişim. O zamanlar, büyüdüğümde bir vejetaryen olabileceğimi düşünüyordum. Gerçek bir vejetaryenle karşılaşana kadar bu böyle devam etti. Yine de hayatım boyunca sebze yemeklerinin müptelası oldum. Bugün sizi, sebzelerin lezzetini keşfeden bir kurtla tanıştıracağım. Bu mümkün olabilir mi? Bir kurt, vejetaryen olabilir mi?

Kayıp Köpek Üzüm’ün yazarı Claire Freedman kaleme aldığı, Monika Filipina’nın resimlediği Bay Kurt Nasıl Vejetaryen Oldu? oldukça komik bir hikâye. Kitaptaki kurt, bana biraz “Coyote”yi hatırlattı. Hani Road Runner’ın peşine düşen, durmadan onu yakalamak için planlar yapan ama bir türlü başarılı olamayan kurt. Çok benzese de bizim kurt biraz
daha profesyonel; o, “Tavşan Yakalama Rehberi”nin yazarı araştırmacı Bay Kurt.

Bay Kurt, hazırladığı bu kitapla, kurtların tavşanları kolayca yakalayabileceğine inanıyor ve kitapta yer alan yöntemlerin geçerliliğini uygulayarak göstermeye çalışıyor. Ama
maalesef, çabalarının sonucu hep hüsran! Üstelik karşısına papyonlu hâliyle pek sevimli gözüken bir ayı çıkıyor. Tabii kurdun, ayıya karşı bizimle aynı hisleri beslediği söylenemez; çünkü tavşanın peşine her düştüğünde ayı da onun peşine düşüyor. Her ne kadar kurda üzülsek de yaşadığı talihsizliklere gülmemek elde değil. Aç kalan kurt sonunda pes edip kendine bir sebze çorbası hazırlıyor. Böylece sebze çorbasının lezzetli bir şey olduğunu keşfediyor! Hatta bu çorba ona yeni kitabı için ilham veriyor! Hikâyenin sonunda ayı, kurt ve tavşan bir sofranın etrafında toplanmışlar ve iştah açıcı bir sebze tabağıyla ilgileniyorlar.

Bu kitap, çocuklara sebze yemelerini öğütleyen, bu amaçla yazılmış, didaktik bir eser değil. Yazarın, sadece çocukları güldürmeyi ve onlara hoş bir hikâye okutmayı amaçlamış olduğunu düşünüyorum. Bence bunda başarılı da olmuş. Çizimlerini Bak Sen Şu Kedilere’den tanıdığımız Monika Filipina ise bu kitapta, en az yazar kadar önemli bir rol üstlenmiş; hikâyeyi tamamlayan, çocuklara tüm komikliği gösteren çizimlere imza atmış. Bay Kurt Nasıl Vejetaryen Oldu? çocukların tekrar tekrar okumamızı isteyecekleri, nitelikli bir ilk okuma kitabı.

Bay Kurt Nasıl Vejetaryen Oldu?
Claire Freedman
Resimleyen: Monika Filipina
Türkçeleştiren: Melike Hendek
Pearson Yayınları, 35 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More