İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Kaplanın, penguenin ve küçük kızın evi

Plan Paytak, kafeslere, hayvanat bahçelerine, hayvanların gösteri dünyasına alet edilmesine karşı çıkan; herkesin gözünün belki de her zaman kendi yaşam alanında olduğunu anlatan bir hikâye.

Yazan: Sema Aslan

Gizemli görevini büyük bir sorumluluk duygusu ve cesaret örneğiyle yerine getiren, küçük bir kızın hikâyesi Plan Paytak. Üzerinde pijaması, yapbozunun başındaki küçük kız, belli aralıklarla çalan kapıya gidip çeşit çeşit hayvanla muhatap olur. Bu sırada biz de şaşırtıcı konuşmalara tanık oluruz. Bir bakarız tak tak, kapı çalar ve hop, bir kaplan çıkagelir! Kaplan ve küçük kız konuşurlar. Tak tak, yine kapı çalar, hop, bir aslan çıkagelir! Aslan ve küçük kız konuşurlar. Bu, böyle devam eder.

Yazar, ilk andan itibaren, bunun, tehlikeli hayvanlarla sıkı fıkı bir çocuğun hikâyesi olmadığını sezdirir: Küçük kız kapıyı açtığında elleri titrer mesela ya da bu büyük hayvanlara yaklaşırken dikkati elden bırakmaz. “Beni ısıracak mısın?” diye sorar, içeri girmek isteyen bir diğerine “Hayır,” der. Hayvanlar da kendi doğalarından çok uzaklaşmazlar; yeme güdülerini açık ederler. Bu, türlerin birbirlerinin sınırlarını bildiği bir ortak alanda geçen bir hikâyedir. En azından küçük kızın dünyasından baktığımızda böyle. Fakat biraz uzaktan baktığımızda, yaşam alanının esasında insan türüne ait olduğunu, bahsi geçen hayvanların kendi evlerinden çok uzakta bulunduğunu görebiliriz. Bir “bakıcı evi” tabelası vardır mesela. Ya da hayvanlar için hazırlanan koca et parçaları. Burası bir hayvanat bahçesidir. Küçük kız da hayvanat bahçesinden sorumlu anne babasından gizli, tek kişilik bir yeraltı örgütü gibi çalışan bir kahramandır. Hayvanları kafeslerinden kurtarıp kendi evlerine gitmelerine aracılık eder. Biz, bu kitapta penguenin kaçırılışına tanık oluruz. Ve eğer yeterince korkusuz olacağı günler gelirse, küçük kızın belki aslanı, kaplanı ve diğer vahşi hayvanları da kendi vahşi doğalarına kavuşturma planları yaptığını öğreniriz.

Plan Paytak, kafeslere, hayvanat bahçelerine, hayvanların gösteri dünyasına alet edilmesine karşı çıkan; herkesin gözünün belki de her zaman kendi yaşam alanında olduğunu anlatan bir hikâye. Gerek hikâyenin kendisi gerekse resimleri, büyük bir macera tonu olmadan, sakin ve doğal bir anlatım diliyle büyük şeyler söylemeyi başarıyor.

Plan Paytak
Gökçe Ateş Aytuğ
Resimleyen: Ceylan Aran
Çınar Yayınları, 48 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More