İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Sert çocukların da duyguları olur

“Hepimizin duyguları var. Bu duyguları saklamaya da hiç gerek yok.”

Yazan: M. Banu Aksoy

“Erkek adam ağlar mı?” “Kız gibi ağlıyorsun.”
“Erkekler ağlamaz!” “Erkek gibi kız!” Bunlar gibi kaç cümle duydunuz hayatınız boyunca? Toplumsal bir dayatma olarak gelen bu kalıplar, daha küçücükken sarıveriyor oğlan çocukların çevresini. Duygularını göstermek bir zayıflık belirtisi gibi algılanıyor. Güçlüysen ağlamaman gerektiği öğretiliyor. Renkler bile toplumsal cinsiyete göre paylaştırılıyor.

Oysa Keith Negley diyor ki “Sert çocuk olmak her zaman kolay değildir. Bilmiyor olabilirsiniz ama sert çocukların da duyguları vardır.” Nesin Yayınevinin, Melisa Kesmez’in Türkçesiyle dilimize kazandırdığı Sert Çocuklar (Onların da Duyguları Var), Keith Negley’nin çocuklar için kaleme aldığı ilk kitap. Oğlunun dünyayı algılama biçimi ve sorduğu sorulara aradığı yanıtlar bu kitaba esin kaynağı olmuş.

Keith Negley aslında pek çok insanın göz ardı ettiği bir gerçeği yüzümüze çarpıyor: “Hepimizin duyguları var. Bu duyguları saklamaya da hiç gerek yok.” Yazar, erkek dünyasından güç, cesaret, korkusuzluk imgeleriyle bütünleşmiş karakterleri seçmiş ve onların hayatlarından dokunaklı, duyguların son derece yoğun yaşandığı anları resimlemiş. Bu sayede kas yığını bir boksörün ringe çıkmaktan korkabileceğini, ninjaların da kalbinin kırılabileceğini, acımasız bir korsanın hayal kırıklıklarının olabileceğini, vücudu dövmelerle kaplı bir motosikletçinin yolda ölmüş bir sincap gördüğünde elbette hüzünlenebileceğini görüyoruz. Astronot, süper kahraman, kovboy, şövalye, otomobil yarışçısı, denizci… Çünkü hepsi insan.

Kitapta kullanılan imgeler ve kapak içlerinde anlatılan küçük hikâyeciğin öykünün en son sahnesinde buluşması ise sürprizli bir final sunuyor okura.

Üretken bir illüstratör olan Keith Negley gazete ve dergiler için illüstrasyonlar çizmenin, kitap kapakları ve posterler tasarlamanın yanı sıra üniversitede illüstrasyon dersleri de veriyor. İllüstrasyon dalında çeşitli ödüller kazanan sanatçı, Sert Çocuklar (Onların da Duyguları Var) ile 2016 yılında Kate Greenaway Ödülü’ne de aday gösterilmiş.

Sert Çocuklar
(Onların da Duyguları Var)
Keith Negley
Türkçeleştiren: Melisa Kesmez
Nesin Yayınevi, 32 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More