İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Yoldaşını bulmak en büyük hayat macerasıdır

Kimsenin komşusunun ismini, görünüşünü bile bilmediği neokapitalist düzende, hayatların bir anda çarpıştığı ve dayanışmanın en doğal refleks olarak geliştiği Steinhöfel’in dünyası, birlikte çoğalmanın mümkün olduğunu hatırlatıyor.

Yazan: Karin Karakaşlı

Bir yazar için en büyük mutluluklardan biri, yarattığı karakterlerin okurların kalbinde yer edinmesi ve hayat boyu onların en yakın arkadaşı olarak kalması. Özellikle çocuk ve gençlik edebiyatında böylesi büyülü kahramanlar yaratabilmek; genç okurları edebiyatla buluşturmak ve kitap okumanın aslında dünyanın en keyifli yolculuğu olduğunu hissettirmek açısından çok kıymetli. Alman çocuk ve gençlik edebiyatının özgün ve üretken kalemlerinden Andreas Steinhöfel, otuzdan fazla dile çevrilen “Riko ve Oskar” serisiyle, bunu başarmış yazarlardan biri. Sinemaya da uyarlanan serinin merakla beklenen dördüncü kitabı Riko, Oskar ve Gökteki Cennet (Rico, Oskar und das Vomhimmelhoch), iki kafadarla hasret gidermek üzere karşımızda.

Tudem Yayınlarından, Olcay Mağden Ünal’ın çevirisiyle çıkan Riko, Oskar ve Gökteki Cennet bir seri kitabı olmasına karşın tek başına da sıkıntısız okunuyor. Ama hangi kitaptan başlarsanız başlayın, sonunda hepsine bir göz atmak isteyeceksiniz, o ayrı konu. Kısaca hatırlatmak gerekirse, ikiliyle ilk buluştuğumuz kitap olan Riko ve Oskar: Derin Gölgeler’de annesiyle birlikte yaşayan ve onun deyimiyle “derin” yetenekli ve farklı bir çocuk olan Riko’yla tanışmıştık. Çok heyecanlandığında ya da kızdığında zihninin bir bingo silindiri gibi çalıştığını söyleyen Riko, usta bir hikâye anlatıcısı ve iyi bir dedektif olarak bizi büyülemişti. Berlin banliyölerinde, bir çocuk rehinecisinin eylemleri panik yaratırken Riko ile üstün yetenekli bir çocuk olan Oskar’ın yolları kesişmiş ve ikili bir yandan bu gizemi çözerken birbirinin korku ve takıntılarına da derman olmuştu. Serinin diğer kitapları Riko ve Oskar: Defolu Kalpler ile Riko ve Oskar: Çalıntı Taş’da da iki dost, kendilerini içinde buluverdikleri maceralar eşliğinde yetişkin dünyasının yalanlarını ortaya çıkarırken, diğer yandan da büyümek denilen şu zorlu sürecin içerisinde el ele ilerliyordu.

Riko, Oskar ve Gökteki Cennet de benzer bir kurgu içerisinde Riko ile Oskar’ın dostluğunu, denkleme dahil olan yeni arkadaşlar Nuri, minik kardeşi Samira, Denetçi, Lawottny, Soo Min ve Sarah ile beklenmedik olaylar eşliğinde sınava tâbi tutuyor. Kaderine terk edilmiş bir avluyu oyun alanına çeviren çete içerisinde farklı ve tuhaf olanın sadece kendisi olmadığını fark ediyor, ağabey olmaya hazırlanan Riko. Tamamı Berlin’de, Noel günü ve gecesinde geçen roman, geriye dönüşlerle yazın Riko’nun hayatına giren bu yeni arkadaşları ve tatilde babasıyla Kopenhag’a giden Oskar’ın onlarla karşılaşmalarına odaklanıyor. Oskar’ın kaybolan kar küresi ve Noel’e denk gelen iki doğum, çocukların her birini içlerindeki güçle tanıştırıyor.

Roman; kalın kapak, okunaklı punto, özenli basım özellikleriyle yine göz dolduruyor. Kitabı genç okurlar için cazip kılan unsurlardan biri de hiç şüphesiz serinin yaratıcı çizeri Peter Schössow’un kahramanlara hayat veren siyah-beyaz çizimleri.

Kimsenin komşusunun ismini, görünüşünü bile bilmediği neokapitalist düzende, hayatların bir anda çarpıştığı ve dayanışmanın en doğal refleks olarak geliştiği Steinhöfel’in dünyası, birlikte çoğalmanın mümkün olduğunu hatırlatıyor. Romanın yeni kahramanları, hızlı kurgu içerisinde kendi arka plan hikâyeleri açısından biraz havada kalsa da yazarın dostluğun ön şartı olarak vurguladığı dürüstlük ve açıklık çok kıymetli bir mesaj.

ZOR KONULARIN YAZARI
1962’de Almanya’da doğan Andreas Steinhöfel, Marburg Üniversitesi’nde İngiliz edebiyatı, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı ve medya üzerine eğitim aldı. Çocuk ve gençlik roman yazarlığının yanı sıra çevirmenlik de yapan ve eserleriyle Alman Gençlik Edebiyatı ve Erich Kästner de dahil uluslararası pek çok ödüle layık görülen Steinhöfel, hâlen Almanya Hesse’de yaşıyor.

Andreas Steinhöfel, mizah duygusundan ve macera kurgusundan ödün vermeden hayatın en ağır konularını çocuklara anlatabilmesiyle tanınan bir yazar. Nitekim ilk kitabı Sıkı Arkadaşlar ve Spagetti Canavarı’ndan Mekanik Prens’e, Kiralık Canavar’dan Gecen Gündüzüm Olsa’ya, Farklı’dan Çat Kapı’ya diğer bütün kitaplarında da hayal gücünün önemi, farklı kuşakların birbirine aktaracağı deneyimlerin kıymeti, ön yargılarla mücadele ve dönüşümün kaçınılmazlığı gibi önemli kişisel ve toplumsal meseleleri ustalıkla işledi.

Yaş hiyerarşisine ve kalıplara gönül indirmeyen yazar, bu kitabında da yetişkinlerin çocuklardan öğreneceği şeyleri ve Riko’nun üvey babası ile kurduğu güven ilişkisi aracılığıyla da babalığın kan bağından daha fazlasını olduğunu gösteriyor. Tam da Riko’nun dediği gibi: “İşte babalar tam da bunun içindir: Çocuklarının tüm korkularını savuşturur, bütün bingo silindiri fırtınalarını dindirirler. Kafamın içindeki takırtı bir anda sona erdi.”

Kendini tanımak, hakikatiyle buluşmak isteyen her yaştan okur, bu kitabı sakın kaçırmasın.

Riko, Oskar ve Gökteki Cennet
Andreas Steinhöfel
Resimleyen: Peter Schössow
Türkçeleştiren: Olcay Mağden Ünal
Tudem Yayınları, 264 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More