İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Hepimiz canavarız!

Küçük bir çocuğun çelişkilerle dolu görünen ama olağan yaşamına sıcacık bir bakış…

Yazan: Gökçe Gökçeer

Her çocuk kendine hastır ama hepsinin ortak bir özelliği var: İçlerinde bir canavar yaşıyor! İşte Peti de onlardan biri. Peti’nin köpeğiyle arası çok iyi ama güvercinlerle nedense pek anlaşamıyor. Büyükbabasıyla çok iyi geçiniyor ama sürekli kızların saçını çekiyor. Oyuncakları onun için çok kıymetli ve kesinlikle onları kırıp dökmüyor. Ama iş paylaşmaya gelince bu konuda pek başarılı olduğu söylenemez. Peki, Peti bu kadar iyi bir çocukken aynı anda nasıl bu kadar kötü olabiliyor? Annesi de Peti de bu soruyu soruyor ama ikisi de cevabı bilmiyor. Aslında belki de bu, sanıldığı gibi net bir cevabı olmayan bir soru.

Isol, çocukların çelişkilerle dolu görünen yaşamından küçücük bir kesit sunuyor okura. Metni de çizimleri de oldukça muzip. Seni Küçük Canavar, Peti karakteri üzerinden aslında tüm çocukların içinde bir canavar olduğunu anlatıyor. Hatta, bir çocuk üzerinden tüm insanlara bir şey anlatmak istiyor: Hepiniz birer canavarsınız, hepimiz canavarız. Aynı zamanda da diyor ki, “herkes canavar olduğu kadar iyidir de!” Yani sadece çocukların değil, yetişkinlerin de yaşamı çelişkilerle dolu olabilir. Bu bizi salt canavar ya da salt “iyi” yapmaz.

Seni Küçük Canavar, Astrid Lindgren Anma Ödülü (ALMA) sahibi Arjantinli yazar ve çizer Isol’un, FOM Kitap tarafından Sima Özkan’ın duru çevirisiyle dilimize armağan edilen ikinci kitabı. Müthiş bir gözlemle ortaya çıktığı açıklıkla fark edilen bu eğlenceli hikâye, kıvrak bir zekânın izlerini taşıyan basit anlatımıyla gönlümüzde taht kurmaya aday. Türkiyeli okurun Kültür Alışverişi kitabıyla tanıdığı Isol’un bu resimli kitabı sayesinde çocuklar güzel ve üzerinde bol bol düşünüp konuşabilecekleri bir hikâye okuma şansı bulurken, yetişkinler de biraz kendilerini sorgulama fırsatı yakalayabilir, iyilik ve kötülük kavramlarının üzerinden bir kez daha geçebilirler… Bir çocuğun kendini değerli ve değersiz hissetme hâllerine enfes yaklaşan bu kitap eşliğinde biraz aynaya bakmak, dürüstçe kendine dönmek, hataları kabullenip öz eleştiri yapmak ve her hâliyle kendini sevmek, küçük canavarlar kadar büyüklere de iyi gelebilir.

Seni Küçük Canavar
Isol
Türkçeleştiren: Sima Özkan
FOM Yayınları, 32 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More