İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Dondurmanın içinde mutluluğun tarifi gizli

Yasemin Şakar’ın yazdığı ve resimlediği  Dondurmanın Gizli Tarifi, mutluluğun gizli tarifini sunan alt metniyle keyifle okunan, lezzetli bir kitap.

Yazan: Emel Altay

Çocukluk dönemini bir mevsimle özdeşleştirsek herhâlde birçoğumuz yaz mevsimini seçeriz. Yazın neşesi, sıcaklığı, enerjisi çocukluk günleriyle benzerdir. Çocukken günler hep çook uzundur, sanki hiç bitmez, zaman hiç geçmez. Ama güzeldir de. Çocuklar, yaz mevsimine bayılır. Çünkü sıkıcı ödevler bitmiştir, arkadaşlar vardır, sokakta oynamak, bisiklete binmek, sonra dondurma yemek vardır. Dondurmanın Gizli Tarifi de işte bu manzarayla başlar; yaz tatilinde dedesinin yanına gitmiş küçük Ada’nın hikâyesini anlatır bize. Ada, her ne kadar uzun yaz günlerinde doyasıya oyun oynamaktan ve dedesinin yanında olmaktan mutlu olsa da birlikte oynayacak, bisiklete binecek arkadaşlarının olmaması biraz canını sıkar. Üstelik kedisini de özlemektedir. Ama her çocuk gibi en özel oyun arkadaşı daima yanındadır; hayal gücü. Ada’yı can sıkıntısından kurtaracak bir diğer şey ise dedesinin mesleği. Her çocuğun rüyalarını süsleyecek bir işe sahip dedesi, bir dondurmacı! Dedenin bir gün işe giderken Ada’yı da yanına almasıyla biz de dondurmanın gizli tarifine erişme hakkına kavuşuruz. “DONDURMA YEDIĞIMIZDE NEDEN MUTLU OLURUZ?” Yazın tadını çocuk olmakla ve tatille birleştirdik, peki sıcak havaların en sevilen yiyeceği dondurmanın tadı nereden gelir? Ve neden tadını bu kadar severiz? Bir soru da minik Ada’dan: “Dondurma yediğimizde neden mutlu oluruz?” Dedesinin bu soruya verdiği cevabın altında birçok anlam gizlidir aslında. “Bunu ancak dondurma yaparak anlayabilirsin,” diyerek torununu da dondurma yapma işlemine dahil eder. Böylece bizi mutlu eden şeyleri ancak o şeye dahil olarak, emek vererek, katkı yaparak anlayabileceğimizi öğreniriz.
Ada, hazırladıkları her dondurma çeşidinde içinden o dondurmayı seven kişiyi geçirip, onun hazırladıkları dondurmayı yediğinde nasıl da mutlu olacağını hayal ediyordu. Sonunda anladı ki, dondurmada saklı mutluluğun sırrı, mutlu düşüncelerdi. İyi ve güzel şeyleri düşündüğü için dondurma da ona mutluluk veriyordu.
Renkli, iç açan çizimleri ve az cümleyle bir çırpıda anlatılan hikâyesiyle Dondurmanın Gizli Tarifi, dondurma ve yaz günleri gibi insana neşe veriyor.

Dondurmanın Gizli Tarifi
Yasemin Şakar
abm Yayınları, 36 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More