İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Anneanne Gezegeni’nden bildiriyorum: Bu sayfalar kek kokuyor!

“Anneannesinin yaşadığı yer başka bir gezegenmiş gibi geliyordu Kuzgun’a. Geldiği yere hiç benzemiyordu. Sanki oraya arabaya binip gitmiyordu da, bir rokete binip uçuyordu. Kuzgun orada bambaşka biri olup çıkıyordu.”

Yazan: Mehtap Arat

Yüreği keşfetme heyecanıyla dolu küçük bir çocuk olsanız ve etrafınız yüksek binalarla çevrili olsa hiç kuşkusuz “Başıma daha kötü ne gelebilirdi ki?” diye düşünürdünüz. Aslında daha kötüsü var: O yüksek binalardan birinde, tam da dokuzuncu katta, hem de balkonsuz bir dairede yaşayan bir çocuk olmak! Tıpkı ödüllü yazar Melisa Kesmez’in kaleme aldığı, Elif Deneç’in resimlediği Anneanne Gezegeni isimli kitabın kahramanı Kuzgun gibi. Kuzgun, şehir hayatının ortasında kalakalmış pek çok çocuktan biri. Her çocuk gibi içinde durmak bilmeyen bir keşfetme ve öğrenme isteği olan Kuzgun’un, bunu gerçekleştirebildiği tek yer anneannesinin yaşadığı o küçük sahil kasabası. Kuzgun, sene boyunca sabırla bekliyor ve her yaz olduğu gibi bu yaz da anneannesine kavuşmak üzere yola çıkıyor. Onun, anneannesine giderken yaşadığı heyecanı yansıtarak başlayan kitap, bize, kavuşan ikilinin yaz
boyu yaşadığı maceraları anlatıyor beş bölüm boyunca. Balkon keyfi, beraber gidilen piknikler, yapılan sohbetler, bazı tanışmalar, geçmişe yolculuk, ada ziyareti… Her anı, yeni şeyler keşfederek geçirilen rüya gibi bir yaz tatili.

Melisa Kesmez, öyle bir hikâye yazmış ki baştan sona içine alıyor okuru; sarıyor sarmalıyor ve sıcacık bir gülümseme bırakıyor yüzlerde. Canlı ve bir o kadar da anlaşılır anlatımıyla tüm duyularına sesleniyor okurun. Bir sayfada rengârenk balıklar görürken başka bir sayfada burnunuza mis gibi kek kokusu geliyor; kimi zaman üzerinize yağan yaz yağmurunu kimi zaman da parmak uçlarınıza dokunan yunusları hissediyorsunuz.

Melisa Kesmez’in hem küçüklere hem büyüklere verdiği en önemli mesaj, doğa ile içiçe olmak. Anlıyorsunuz ki Kuzgun, anneannesinin gezegeninde bambaşka biri olmuyor; aksine ancak doğanın içinde kendisi olmayı başarıyor ve keşfetmenin büyüsüne kapılıyor. Yazarın ifade gücü ile Elif Deneç’in çizimdeki sadelik ve seçtiği yumuşak renkler, hikâyeyi daha akıcı hâle getiriyor. Böylece keşfetme büyüsü okuru da etkisi altına alıyor.

Anneanne Gezegeni, sevdiklerimizle kaliteli zaman geçirmek adına minik bir de sürpriz içeriyor. Sürprizi bulmak çok zor değil aslında ama bir ipucu verelim: Kek kokusunu takip edin!

Anneanne Gezegeni
Melisa Kesmez
Resimleyen: Elif Deneç
Nesin Yayınları, 54 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More