İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Sonrası bilinmez, sen şimdi hayal et!

Bir çocuğun büyüyünce ne olacağını hayal etmesinin sonu yok. Sorulan soruların ve içinden çıkılmaz heveslerin de… En iyisi, tüm kaygıları usulca bırakıp sadece hayallerin peşine takılmak gibi görünüyor.

Yazan: Gökçe Gökçeer

“Herkesin bir amacı var hayatta!” Bu cümleyle başlıyor Düş Gezgini… Ve çocuk soruyor babasına: “Peki, benimki ne?” Belirsiz, uçsuz bucaksız, ne getireceği kesinlikle öngörülemeyen kocaman ve bulanık bir gelecek fikrinin, bir çocuğun zihninde nasıl kaygılar yaratabileceğini hayal etmeye çalışıyorum. Kaygıya eşlik eden o müthiş merak duygusunu da atlamamak gerek elbette. Kim bilir neler hissediyor minicik yürekler… Kim bilir ben neler hissettim ve şüphesiz hepimiz benzer hisler yaşadık küçükken.
Tam da “Hah, en iyisi şu olsun!” dedikten birkaç saniye sonra gönüller başka bir mesleğe başka bir hayale kayar; bizden önce ve şimdi böyle olan, bundan sonra da böyle olacaktır. Çünkü çocukluk biraz da kayıtsız kalamadığın hayaller arasında pinpon topu olmaktır…
Kahramanın bir adı yok. Çünkü tüm çocukları temsil ediyor aslında. Hayalleri de çocukların hayallerini… Okçu olmak istiyor önce, sonra astronot, derken gezgin olmakta karar kılıyor. Ama dünya haritasını bile okuyamazken bu nasıl mümkün olabilir ki? Yazar olmak en güzeli bence. Ah ama önce bir yazmayı öğrenseydi! Hayallerin ucu bucağı kesilmeyecek gibi görünürken ve hepsini aynı anda olmanın mümkünü var mı diye düşünmeye başlamışken kahramanımız, babası devreye giriyor ve “Elbette, var çaresi,” diyor. En güzeli, hayalleri de yanına alıp ayın peşine takılan bir düş gezgini olmak. O yıldızdan bu yıldıza… O hayalden diğerine… Çocukların sonsuz hayal gücünü, bilinmez gelecekleriyle ilgili yaptıkları gizli veya açık ama pek nahif planları, bilinmezi kırma çabalarını, meraklarını, kararsızlıklarını
anlatan Düş Gezgini, sürprizsiz ancak umut veren bir öykü. Gökyüzünü Seven Çocuk kitabından aşina olduğumuz yazar Gamze Özdemir’e, Gözde Eyce çizimleriyle eşlik ediyor.
“Şimdi”nin engeline takılmadan hayalleriyle yarınlara ilerleme cesareti gösterebilen tüm çocuklar için…

Düş Gezgini
Gamze Özdemir
Resimleyen: Gözde Eyce
Nito Kitap, 30 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More