İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Tuhaf bir oyun: Jumanji

Uyarı: Kuralları dikkatli okuyun. Oyunculardan biri, Altın şehre ulaşana kadar Jumanji oyunu bitmez. Eğer bir kere bu oyuna dâhil olduysanız, geri dönüşünüz yoktur.

Yazan: Anıl Basılı

“Jumanji”, çocukken izlediğim ve etkisini uzun süre hissettiğim filmlerden biriydi. Dönem gerçekliğini yıkan kurgusuyla ve kullanılan efektlerle sınırları zorlayan bir yapıma sahipti. Film, 1981 yılında yayınlanan yine aynı isimli kitabın temellerine dayansa da gerilim odağı onu asıl hikâyeden uzaklaştırmış.
Uçan Fil’in yayımladığı, Amerikalı yazar ve illüstratör Chris Van Allsburg imzalı Jumanji’yi Sinem Uğurlar çevirisiyle okuma fırsatı buluyoruz. Regine Madalyası’na sahip olan Van Allsburg, Jumanji kitabı ile Amerikan Ulusal Kitap Ödülü Finalisti, New York Times Yılın En İyi Resimli Kitabı, Boston Globe-Horn Book Onur Ödülü, School Library Journal Yılın En İyi Kitapları Ödülü gibi başarılar elde etmiş. Kitabı açtığınızda dikkatinizi ilk çeken şey resimler oluyor. Çizimlerin yer aldığı her bir sayfa, hikâyenin özgünlüğünü daha güçlü kılan bir detaya sahip. Baktıkça sizi içine çeken ve metnin peşine düşerken kafanızda canlanan imgeler oldukça gerçekçi görünüyor. Peter ve Judy adında iki kardeşin sıkıldıkları bir anda, yeni bir oyun arayışına girmeleriyle başlıyor hikâye. Evlerinin hemen ilerisinde tesadüfen keşfettikleri bir oyunla, yaşadıkları bir anda değişiyor. İlk başta sıradan gelen bir oyun bu. Diğerlerinden çok da farklı değilmiş gibi görünüyor. Fakat sonrasında kutunun içinden fırlayan aslan, maymun, gergedan, yılan gibi hayvanlarla karşılaştıklarında neler olduğunu anlayamıyorlar. Evin içine yağmur yağıyor, şömineden akan erimiş lavlar etrafı sarıyor. Attıkları her bir zarla değişen hayatları için devam etme cesaretini göstermeleri gerekiyor. Üstelik çok fazla zamanları da yok, ebeveynleri eve dönmek üzereler. Chris Van Allsburg bir röportajında Jumanji kitabıyla ilgili şunu söylüyor: “Bu hikâyenin temelleri Monopoly oyununa uzanıyor.” Henüz küçük bir çocukken oynadığı bu oyunda uğradığı hüsran onu daha gerçekçi bir oyun arayışına itmiş. Hayal gücünü zorlayan ama bir o kadar gerçekçi bir oyun:
Jumanji!

Jumanji
Chris Van Allsburg
Türkçeleştiren: Sinem Uğurlar
Uçan Fil Yayınları, 32 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More