İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Sorgu iskeleti

Kitapta yer alan sorulardan, sizi en çok meraklandıranı seçip, bunu arkadaşlarınız veya çevrenizdeki yetişkinlerle bir yaratıcı düşünme egzersizi oyununa dönüştürebilirsiniz.

Yazan: Ceylin Aksel

Bazen biz sorarız, bazen hayat… Sorular ve cevaplar ekseninde yol alır yaşamlarımız. İster çocuk olalım ister yetişkin, hepimizin içinde birer sorgu iskeleti vardır. Kimimiz işitmez onu kimimizin sesi dışarıya taşkındır; işitip cevapsız bırakanı olduğu gibi, işittiğini hayata geçirip yaratıcı işlere imza atanı da vardır

Sorgu iskeleti hepimizin bedeninin içinde, bize sorular fısıldar durur! Peki ya “İskeletlerin Röntgeni Çekilebilir mi?” Kyle Hughes-Odgers’ın yazdığı, Aylin Kürkçü’nün çevirisiyle A7 Kitap tarafından yayımlanan yeni kitabın adı işte bu soru. Kapaktaki soru için cevap aramanız, iç sayfalara ulaşmanızı biraz geciktirebilir. İçeride sizi yazarın fen, evren, anatomi, doğa, icatlar gibi başlıklara yoğunlaşarak hazırladığı sorular dışında, yüzünüzü gülümsetecek sorular da bekliyor.

Dünyanın pek çok şehrinde, sokak çizimleriyle de tanınan küresel görsel sanatçı Odgers, bu resimli kitabın illüstratörlüğünü de üstlenmiş. Odgers’ın sanatında rastlanan toprak tonları ve cılız uzuvlu karakterleri, bu kitabın çizimlerinde de görmekteyiz. Her sayfada tek soruya yer veren yazar, böylece kısa ve net soruların açık uçlu çizimlerle daha iyi bütünleşmesini sağlamış. Çizimleriyle, sorduğu soruların felsefi soyutluğunu dengeleyen sanatçı, daha önce karşımıza çıkan kurgu dışı kitaplardan da kendini böylece uzaklaştırıyor.

Kitaptan seçtiğim sorulardan birkaçı ise şöyle: “Su neden her zaman ıslak?”, “Sesin nasıl bir tadı vardır?”, “Bütün dakikaları ve saatleri yapan kim?” İskeletlerin Röntgeni Çekilebilir mi? kitabında yer alan sorulardan, sizi en çok meraklandıranı seçip, bunu arkadaşlarınız veya çevrenizdeki yetişkinlerle bir yaratıcı düşünme egzersizi oyununa dönüştürebilirsiniz. Hayal gücünüzle yaratacağınız bu felsefi egzersizin amacının doğru cevaplara ulaşmak değil, bir üretim sürecine başlamak olduğunu unutmayın! Bu yaşsız kitabın küresel soruları, evreni algılayış biçimimize görelilik kazandırmak için doğru bir başlangıç. Okuduğunuz zaman, sorular, yeni sorular zincirini getirebilir ve süresiz bir saçmalama hakkının kapısı aralanabilir… İçeri girin!

İskeletlerin Röntgeni Çekilebilir mi?
Kyle Hughes-Odgers
Türkçeleştiren:Aylin Kürkçü
A7 Kitap, 36 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More