İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Neşeli bir dostluk hikâyesi

Neşeli bir dostluk hikâyesi

Umay SALMAN

Hayallere ve gezilere meraklı Bay Popper, evinde kutup havası yaratmak için bodrumuna buzdolabı koymaktan, kışları kapı pencere açık yaşamaya kadar elinden geleni yapar. Bu çılgınca zahmete iki penguen için katlanır. Bay Popper ve penguenlerinin neşeli akıbeti Boyacının Penguenleri’nde…

Hemen hemen herkesin, hayatının bir döneminde hayvan beslemişliği vardır; kedi, köpek, balık, kuş, kaplumbağa… Hatta evini iguana, yılan gibi ilginç hayvanlara açanlar da yok değil. Ancak kimse çılgınlık konusunda Bay Popper’ın eline su dökemez. Çünkü Bay Popper evinde tam 12 penguen besleyecek kadar çılgın bir tip. Üstelik buzdolabını boşaltıp onlara yuva yapacak, bodrum katını Güney Kutbu konsepti yaratmak için buz pistine çevirecek kadar da fedakâr ve sevgi dolu.

Şimdi çok ilginç ve neşeli bir hikâyeye kulak vereceksiniz. Hikâye, hayatı boyunca kasabasından dışarı burnunu dahi çıkarmamış, ama başka ülkelerin hayalleriyle yaşamış bir boyacıyı anlatıyor. Richard ve Florence Atwater’ın kaleme aldığı Boyacının Penguenleri 1950’li yılların çocuk klasiklerinden.

POPPER MANŞETLERDE
Durgunsu Kasabası’nda yaşayan Bay Popper, eşi ve iki çocuğuyla birlikte mutlu ama sıkıcı denebilecek bir hayat sürüyor. En büyük tutkusu hayal kurmak, en büyük merakı ise kutuplar. Bay Popper’ın en mutlu anları, işten eve döndükten sonra koltuğuna gömülüp kutuplar hakkında kitap okuduğu zamanlar. İlkbahardan sonbahar sonuna kadar badana boya işleri yapan Bay Popper, kışları çalışmıyor. Bu durumdan hiç şikâyetçi değil. Bu sayede bütün kışı gezi kitapları okuyarak geçirebiliyor.

Bay Popper için hayat bundan ibaret. Ta ki Drake’nin Güney Kutbu Keşif Gezisi adlı radyo programında şu şaşırtıcı cümleleri dinleyene kadar: “Amiral Drake konuşuyor. Selam Bay Popper. Son keşif gezimizin fotoğraflarıyla ilgili güzel mektubunuza teşekkür ederim. Size yanıt vereceğim, ama mektupla değil. Size bir sürprizim olacak…” Amiral Drake’nin yanıtı Bay Popper’ın hayatının geri kalanını değiştirecek cinsten bir sürpriz olur. Ertesi gün Bay Popper kapısının önünde kocaman bir paket içinde sevimli mi sevimli bir penguen bulur.

Bay Popper ne yapar dersiniz? Hayır, pengueni geri yollamaz. Hayır, bir hayvanat bahçesine de götürmez onu. Güney Kutbu’nda keşiflerde bulunan Kaptan Cook’un adını verdiği bu pengueni evinde beslemeye karar verir. Buzdolabını boşaltıp ona yuva yapar. Popperlar yeni hayatlarına kısa sürede alışırlar. Hatta Kaptan Cook ile kasabada boy göstermeye bile başlarlar. Kasabalı, dağınık saçlı, elinde boyalarla dalgın dalgın yürümesine alıştığı boyacısını bir penguenle görünce şok olur. Durgunsu’nun gündemi birden değişir, hatta Bay Popper gazete manşetlerine taşınır. Popperlar gururlu ve mutludurlar, ancak Kaptan Cook için aynı şeyi söylemek mümkün değildir. Veteriner, “Bu tür kuşlar böyle bir iklimde yaşayamazlar. Sizin ona baktığınızı görüyorum, ama Güney Kutbu’ndan
gelen bir penguen Durgunsu’da hayatta kalamaz,” der.

MARİFETLİ PENGUENLER
Bay Popper çaresizce ne yapacağını düşünürken Kaptan Cook’un ilacı ikinci bir penguen, Greta olur. Her şey normale dönmeye başlar. Havalar da soğumaya başlamıştır. Popper ailesi bir süre sonra evin tüm camları açık yaşamaya başlar. Kuşlar hallerinden memnundur. Popperlar da evin içinde paltoyla oturmaya alışmışlardır. Sonra daha güzel bir çözüm bulurlar. Bodruma kocaman bir buzdolabı koyar, kalorifer kazanlarını söktürürler. Şartlar düzelince Greta yumurtlamaya da başlar. Aileye tam 10 penguen daha katılır. 12 pengueni beslemek, kıt kanaat geçinen Popper ailesi için hiç de kolay olmaz. Sonunda öyle bir çözüm bulurlar ki ünleri tüm Amerika’ya yayılır. Popper çifti penguenleri gösteri için eğitir, penguenler ülkenin en meşhur tiyatrosunda sahne almaya başlarlar.
Popperlar, penguenlerle Amerika’nın pek çok kentini gezip gösteri yaparlar. 12 muzır penguenle seyahat etmek ve konaklamak hiç kolay değildir. Nitekim kitabın bu bölümleri birbirinden komik maceralarla dolu.

Hikâyenin sonunda ise Bay Popper’ı bir seçim bekliyor. Ya Amiral Drake ile penguenleri Kuzey Kutbu’na götürecek ya da kârlı bir film teklifini kabul edecek. Bay Popper’ın ne karar verdiğini sizin okumanız en doğrusu. Macera dolu bu güzel dostluk hikâyesi, penguenler ve kutuplar hakkında çaktırmadan bir sürü bilgi de veriyor. Kitabın tek rahatsız edici tarafı, Bayan Popper’a yüklenen vurgulu ev kadını rolü. Bu bölümler ders kitaplarında annenin görevlerini anlatan ayrımcı cümleleri aratmıyor doğrusu.

Boyacının Penguenleri
Richard ve Florence Atwater
Resimleyen: Robert Lawson
Çev: İlknur Özdemir
Yapı Kredi Yayınları / 107 sayfa
Show More