İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Hayatı birlikte öğrenelim

Hayatı birlikte öğrenelim

Şebnem AKALIN

Hayatı Öğreniyorum adlı dizi, miniklerin gündelik hayatına ayna tutuyor. Sevgi dolu ve anlayışlı tavrıyla dikkat çeken serinin kitapları, bazı olaylar ve durumlar karşısında ne yapacaklarını bilemeyen ebeveynler için de yararlı birer kaynak olarak okunabilir.

Dünyada olan bitene bakıp karamsarlığa kapılabilir, ideal yaşam yalnızca masallarda mı kaldı diye düşünebilirsiniz. Ama o kadar da ümitsiz olmamak gerekiyor. Mutlu bir aile ortamında yaşayan, okullarında başarılı, sevecen çocuklar yalnızca öykülerde ve filmlerde değil, yanı başımızda olabilir.

Çocuklara yönelik eğitici kitapların bu düşü gerçekleştirme konusunda ebeveynlere de yararlı olacağı kanısındayım. Çizmeli Kedi Kitaplığı’ndan çıkan Hayatı Öğreniyorum başlıklı dizinin ilk beş kitabı bu düşüncelerimi bir kez daha pekiştirdi. Hikâyeler çocuklara iyi huylu, akıllı-uslu olmalarını telkin ediyor. Ama daha da önemlisi hikâyelerdeki anne ve babalar, öğretmenler, akraba ve komşular onlara sevgi ile yaklaşarak, kızmadan, azarlamadan öğüt veriyorlar.

Henüz okuma-yazma bilmedikleri dönemde çocuklarımıza okuduğumuz kitaplar genellikle bol resimli olur. Birkaç okumadan sonra da resimlerine bakarak hikâyeleri çocuklarımız bize anlatmaya başlar. Çocuk kitapları konusunda uzmanlaşmış sanatçıların elinden çıkma resimleri, dizinin her kitabında, hemen her sayfada olayların anlaşılmasını ve akılda kalmasını kolaylaştırıyor. Kitapların akıcı Türkçesi ve çeviri olmasına rağmen okumayı kolaylaştırmak için isimlerin Türkçeleştirilmesi yoluna gidilmesi de özenle hazırlandıklarının göstergesi. Bu kitapları büyüklerin de okumasını öneriyorum ama yeri gelmişken, çocuk kitapları basan tüm yayınevlerinden bir dileğim var. Kitapların uygun bir yerinde, hangi yaş grubuna ait olduğunu gösteren bir bilgi notuna yer vermeleri.

Tatlı Bela, tam günümüz çocuklarını anlatan bir hikâye. Gördüğü her giysiyi, oyuncağı tutturan küçük bir kız ve onu kırmamak için her istediğini yapan bir anne, sanırım birçoğunuza hiç yabancı gelmeyecektir. Bazen otoritemizi hissettirmek için hayır dediğimiz oluyorsa da, çoğunlukla ya onları mutlu etmek ya da sonu gelmez ısrarlarından kurtulmak için isteklerini yerine getiriyoruz. Hiçbir şeyin kıymetini bilmeyen, maymun iştahlı bir çocuğun başından geçen sıradışı olayları eğlenceli bir üslupla anlatan Tatlı Bela, küçük savurganların aşırı isteklerine gem vurmayı amaçlıyor.

MASAL DÜNYASI
Kim Korkar Denizden ise küçük bir kızın yüzmeyi öğrenme macerasını anlatan bir öykü. Aynı zamanda ideal anne-kız ilişkisine güzel bir örnek. Yüzme korkusunu yenmeye çalışan bir çocuğa ailesinin nasıl davranması gerektiği anlatılıyor. Hikâye, çocuklara yalnızca kendilerinin ne yapmaları gerektiğini değil, büyüklerinin de nasıl davranmaları gerektiğini göstermesi açısından dikkate değer.

Kahraman Babam, insan ilişkilerini ve sevgiyi öğretmek amacı ile kaleme alınmış. İngiltere’de yaşayan Bangladeşli bir çocuğun, babasının aksanlı konuşması yüzünden okul arkadaşlarının alay konusu olmasıyla başlıyor hikâye. Oysa farklı meslekleri tanıtmak amacı ile okulda düzenlenen konuşmaya taksi şoförü olan bu baba da davet edilmiştir. Çok sevdiği babasını koruma dürtüsü ile hareket eden çocuk ise öğretmeninin davet mektubunu babasına vermekten çekinerek çöpe
atar. Anne ve babasının buldukları çözüm oğullarını mutlu ederken ona ders vermesi açısından da önemlidir.

İyi ki Doğdum, çocuklara doğa ve hayvan sevgisini aşılayan bir öykü. Annesinin biraz daha büyümesi gerektiğini söyleyerek hayvan beslemesine izin vermediği bir çocuğun çayırda dört yapraklı yonca bulduğunda tuttuğu dileği doğum gününde gerçekleşir ve küçük bir kedisi olur. Konusu bu kadar basit olmakla birlikte öykünün satır aralarında çok eğitici detaylar gizli. Günümüzde televizyon veya bilgisayar başında zaman geçiren çocuklara doğada nasıl bir hazine saklı olduğunu
öğretmek istiyor. Deniz kabukları veya doğal taşlar toplayan, çiçekleri ansiklopedi arasında kurutup saklayan çocuklar hâlâ var mı diye soruyor insan!

Canım Arkadaşım ise çocukların okul yaşamlarına ayna tutuyor. İlk gün korkusunun yerini bir ‘kanka’ bulabilme telaşı almış. Ben de bu kitaptan öğrendim!

Masallardaki gibi bir dünyada yaşamak için belki de dünyaya çocuk gözüyle bakabilmeyi öğrenmeli ve öğretmeliyiz.

Kim Korkar Denizden
Mara Bergman
Resimleyen: Tor Freeman
Çeviren: Nurgül Ateş
Çizmeli Kedi Yayınları / 64 sayfa
Show More