İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

İlk kalp çarpıntısı

İlk kalp çarpıntısı

Irmak ZİLELİ

Çocuğunuzla birlikte, kalbimizin yalnızca bizi yaşatmak için değil, bir başka insan için de çarpabileceğini öğrenmemizi sağlayan o ilk deneyim hakkında güzel bir şeyler okumaya ne dersiniz? Cevabınız evetse, sizi Thomas Halling’in iki kitabına doğru alalım.

Kalbinizin bir başkası için de atabildiğini ilk ne zaman fark ettiniz? Hatırlıyor musunuz? Bir zamanlar mahalle arkadaşlığı vardı. O günlerde mi? Yoksa yuvaya ilk adımınızı attığınızda, oyunlarda hep tartıştığınız ve durmadan saçınızı çeken şu çocuk için mi? Okulun ilk günü, sırasını sizinle paylaşan o centilmen için mi ya da? Kalbimizin yalnızca bizi yaşatmak için değil, bir başka insan için de çarpabileceğini öğrenmemizi sağlayan o ilk deneyimi başka şeye değişmem diyenlerden misiniz siz de?

Öyleyse eğer, küçük kızınızın ya da oğlunuzun benzer hislerini anlayacak, üstelik bunları onunla paylaşmaktan keyif alacaksınız demektir. İthaki Yayınları’nın, Birlikte Olmak ve Yan Yana Olmak isimli iki çocuk kitabı işte bu eşsiz anları paylaşma fırsatı sunuyor, hem size hem çocuğunuza…

Birlikte Olmak, Kalle ile Elle’nin tanışmalarını ve arkadaşlıklarının bir kalp çarpıntısına dönüşme öyküsünü anlatıyor. Çok tanıdık gelecek aşk halleri, okurken insanı gülümsetiyor. Tabii bu sizin için geçerli! Çok geride bıraktığınızı düşündüğünüz o günleri bugün böyle ‘hoş duygularla’ anımsamak kolay. Ama kızınız/oğlunuz için işin bu denli basit olduğunu sanmayın. Az önce Kalle, kendini Elle’ye göstermek için türlü numaralar yapınca eni konu rezil olduğunu düşündüğünde, sizinkinin de yüzünün al al olduğunu fark etmediniz mi yoksa? Ya da Kalle’nin neden böyle aptalca şeyler yaptığına bir türlü anlam veremeyen Elle gibi sizinkinin de kafasından çıkan şu düşünce balonunda yazılı olanları okuyamadığınızı söyleyebilir misiniz? “Ah benim yaşadıklarıma ne kadar da benziyor!”

Birlikte Olmak’ta ilk aşk deneyiminin insanı ne hallere sokabildiğinin itirafı var desek yeridir. Aslına bakarsanız bu yalnızca bizi o yaşlarda yakalayan bir durum değil. Koca adamlar ve kadınlar olduğumuzda başımıza gelenler de pek farklı sayılmaz. Belki de aşk hepimizi biraz çocuklaştırıyor. Ya da şöyle demeli, aşk ona küçükken yakalandığımızda bizi büyütüyor; yetişkinken yakalandığımızda ise çocuklaştırıyor/ saflaştırıyor. O yüzden çocuklarınızla birlikte bu iki kitabı
okuduğunuzda insanlığın en ortak duygusunda buluşacakmışsınız gibi geliyor… Belki yalnızca ondan dinlemek yerine, siz de kendi aşk hikâyenizi onunla paylaşarak, âşık olmanın ne kadar güzel bir şey olduğunu ona anlatabilirsiniz. Hem böylece bunun utanılacak bir duygu olmadığını da ona göstermiş olursunuz.

Yan Yana Olmak isimli ikinci kitaba gelince… Birlikte Olmak’tan farklı olarak Kalle ve Elle’nin artık bir ‘ilişki’ yaşadıklarını öğreniyoruz bu kitapta. Evet yanlış duymadınız, basbayağı bir ilişki bu.

Ne sanıyordunuz, ilişki yaşamak büyüklerin tekelinde mi? Onlar tıpkı anne ve babalarının yaptıkları gibi flört ediyorlar desem yeridir. Birlikte sinemaya gittiklerine bile tanık oldum. Ama o aşamaya gelene dek zavallı Kalle neler çekti bilemezsiniz! Ah bu oğlanlar! Alt tarafı bir sinema teklifi! Ama ağızdan çıkana kadar sekiz olurlar… Bir de tabii sağdan soldan ne diyeceklerini biraz fazla önemsiyor bizim Kalle. Elle ise daha olgun ve sakin. Durumda yadırganacak bir şey olmadığının farkında. Kızlar ve erkekler arasındaki fark her yaşta birbirinin aynı desenize!

Bu iki kitap, size çocuklarınızla aşk ve okul dedikodusu yapma olanağı sunması açısından bulunmaz nimet! Şaka bir yana, onun sır dolu dünyasının kapılarını aralaması, kendi içinde yanıp sönen volkanları paylaşmaya gönüllü olması, kalbindeki kıpırtıların bir benzerinin dünyanın bir başka ülkesinde başka çocuklar tarafından da yaşandığını görebilmesi için gerçekten yararlı kitaplar… ‘Aşk hakkında bilmemiz gereken şeyler’ konusunda iyi bir başlangıç olabilir…

Yan Yana Olmak
Thomas Halling
Çeviren: Ali Arda
İthaki Yayınları
44 sayfa
Show More