İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Süper kızlar ve cesur oğlanlar için pratik bilgiler…

Süper kızlar ve cesur oğlanlar için pratik bilgiler…

Yeliz KIZILARSLAN

Bir cadıyı nasıl tanıyabilirsiniz? Yolunuz Avustralya’ya düşerse zehirli yılanlardan korunmanın yöntemlerini biliyor musunuz? Kız Kitabı ile Erkek Kitabı serisi çocukluktan ilk gençliğe, yaşamın eğlenceli ve tehlikeli yanlarına karşı genç oğlanları ve genç kızları uyarıyor!

Çocukluktan büyümeye geçişin sancılı yılları olan ergenlikte, sadece fiziksel değişimler yaşanmaz. Kız ve erkek çocuklar için, sosyal yaşamın inceliklerine dair öğrenilmesi gerekilen pek çok küçük ayrıntı ve pratik bilgi, bir silsile halinde sıralanır ebeveynler tarafından. Arkadaş toplantılarında karşımızdaki kişiyi konuşmalarımızla nasıl etkileyebiliriz’den, bir futbol müsabakasında penaltı atmanın tüyolarını bilmeye kadar sıradan görünen birçok şey, gözümüzde aşılması zor birer engele dönüşür.

YETİŞKİNLİĞE MATRAK ADIM
Sadece bunlarla da bitmez yetişkinliğe ilk adım kuralları. Haftasonları hangi kurslara gitmelisiniz? Gitara yatkınlığınız var mı? Yoksa hiç kursa gitmeden hayali bir rock yıldızı kadar başarılı bir gitarist olduğunuzu sınıfta ilgi duyduğunuz kıza ispatlayabilir misiniz? Bir gün kampta yalnız kalırsanız ateş yakmayı becerebilir ya da çadır kurabilir misiniz? Peki kocaman bir tekneniz olmasa da, gemici düğümü atmayı öğrenmek hayal gücünüzü nasıl engin kılabilir?

Bütün bu soruların kısa, esprili ve pratik cevapları Martin Oliver ve David Shephard’ın genç oğlan çocukları için kaleme aldığı Erkek Kitabı 2’de yer alıyor. Serinin ilk kitabı Erkek Kitabı 1 de benzer sorulara eğlenceli yanıtlar veren bir çalışma. “Her şeyde nasıl en iyi olacağınız hakkında daha fazla ipucu” önerisiyle keyifli saatler vaat eden Erkek Kitabı 2 ergenlik çağındaki erkek çocuklar için bir nevi ‘yaşama adım kılavuzu’ niteliğinde.

Bu çizimli pratik bilgiler kitabını bir gün dünyanın öbür ucuna gideceğinizi hayal ederek okuduğunuzda, emin olun, Avustralya’da olmasa da herhangi bir yolculuğunuzda karşınıza çıkabilecek zehirli bir engerekten korunma yöntemlerini de öğrenmiş olacaksınız. Herhangi bir ansiklopedinin, kasvetli zehirli yılan türleri maddelerini karıştırmanıza da gerek kalmayacak! Kapağı sıkışmış bir reçel kavanozunu sıcak suda açma yöntemi ile kendi başınıza bisiklete binmenin
mucizevi yolu da bu kitapta. Ergenliğe ilk adım rehberi olarak Erkek Kitabı 2, tüm çocuklara sosyal yaşamlarını nasıl zenginleştireceklerini anlatıyor. İşte size Erkek Kitabı 2’den keyifli bir öneri: “Kalemi kaldırmadan nasıl çizim yapabilirsiniz?”

“Bir arkadaşınıza kalemi hiç kaldırmadan yüz rakamını çizip çizemeyeceğini sorun. İmkânsız mı? Hayır. Aşağıdaki adımları izleyerek kolayca yapabilirsiniz.”

Ve zarif bir genç kız olma yolundaki küçük hanımlar için bir el kitabı: Kız Kitabı 2. Juliana Foster’ın hazırladığı ilk kitap Kız Kitabı 1, hafıza geliştirme tekniklerinden vitray yapımına, Fransız örgüsünden kumdan kale yapmaya kadar çocukluğun büyülü dünyasından yetişkinlerin kurallı dünyasına en iyi geçişin yollarını öğretiyordu.

Sally Norton ve Katy Jackson’ın hazırladığı Kız Kitabı 2 ise, gölge oyununun inceliklerinden hediye paketlemeye; makyaj ve manikürden papatya kolyesi yapmaya kadar kız çocuklar için bir dizi büyüme ritüelinin sırlarını veriyor. Sosyalleşmenin pratik yolları kadar, yalnız başınızayken de sıkılmadan hoşça vakit geçirebilmeniz için küçük oyunlar da yer alıyor kitapta. İşte bunlardan biri: “Zaman tahmin oyunu nasıl oynanır?”

ZAMAN TAHMİN OYUNU
“Bu oyun için ihtiyacınız olan tek şey bir çalar saat ve üç ya da daha fazla oyuncu olacaktır. Herkes daire şeklinde ayakta dursun. Çalar saatinizi iki dakika
sonra çalacak şekilde ayarlayın. Oyuncular saatin çalacağını düşündükleri zaman oturacaklar ve otururken adlarını söylecekler. Alarmın çalmasına en yakın zamanda oturan kişi oyunu kazanır, diğerleri cezayı öder.”

9-12 yaş çocukları için ilk gençlik yıllarında sosyal hayata cesur birer genç erkek ve kız olarak adım atmalarını sağlayacak eğlenceli bir serinin devamı Erkek Kitabı 2 ile Kız Kitabı 2.

Erkek Kitabı 2
Martin Oliver-David Shephard
Çeviren: Ayda Akça Akkoç
Tudem Yayınları/ 128 sayfa
Kız Kitabı 2
Sally Norton-Katy Jackson
Çeviren: Ayda Akça Akkoç
Tudem Yayınları/ 128 sayfa
Show More