İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Ludwig van Beethoven çorba mı fırlatmış!

Ludwig van Beethoven çorba mı fırlatmış!

Şiirsel TAŞ

Çocuk ve gençlerin önyargıyla yaklaştığı klasik batı müziğinin hakkını veren iki kitabımız var bu ay: Bay Majör’le Klasik Müzik Masalları ve Beethoven Çorbayı Neden Fırlattı? Bu sıradışı başvuru kitapları, duygu makinelerimizi müzikle çalıştırmamızın vakti geldiğinin habercisi aynı zamanda.

Bay Majör’le Klasik Müzik Masalları, beş kitap ve beş CD’den oluşan, çocukları klasik batı müziğiyle tanıştırmayı hedefleyen bir dizi. Bu beş kitabın her birinde, ünlü bir bestecinin eserlerinden ve yaşamından yola çıkarak bir öykü kurgulanmış. Öykülerin değişmez kahramanı ise, müzik araştırmacısı Bay Majör; bazı öykülerde ona, arkadaşı büyük mucit Bay Torna Vida eşlik ediyor. Dizinin, en önemli özelliği, özgün bir çalışma olması.

MÜZİKLİ ÖYKÜLER
Bu tür yayınların genellikle çeviri ya da uyarlama olmasına o kadar alışmışız ki, böyle bir çalışma karşısında ilk tepkimiz şaşkınlık duymak oluyor. Metinlerin Neşe Türkeş tarafından kaleme alındığı, müzik prodüksiyonunu Benal Tanrısever Şimşek’in üstlendiği kitap ve CD’ler, müzik-kurgu bütünlüğü açısından dikkat çekici ve başarılı. CD’lerde, bir yandan kitaptaki öyküyü dinlerken, diğer yandan öyküde adı geçen eserlerden bölümlere kulak kabartıyoruz. Ayrıca her öykünün sonunda, o öyküde geçen müzik parçalarını bir kez daha, başından sonunda dinlemeye fırsatımız oluyor.

Çobanın Mevsim Yolculuğu adlı ilk kitap, okuru ve aynı zamanda dinleyiciyi, Vivaldi’nin müzik dünyasında dört mevsimlik bir yolculuğa çıkarıyor. Bay Majör, duvarındaki resimden göz kırpan çoban Basco ile köpeği Allegro’yu, Vivaldi’nin, keman ve yaylılar için Dört Mevsim konçertosunu bestelediği döneme taşıyor. Şatoda Üç Saat adını taşıyan ikinci kitaptaysa, iki çocuğun peşine takılıp Bach’ın müziğiyle dolu bir şatonun odalarını geziyoruz. Kurgunun içine ustalıkla yerleştirildiğinde teknik kavramlar çocuklar için daha ilgi çekici, anlaşılır ve akılda kalıcı hale geliyor. Bay Majör’le Klasik Müzik Masalları’nda da kurgunun sağladığı bu avantaj kullanılmış.

Mozart üzerine kurgulanmış olan üçüncü kitap, Büyük Sır adını taşıyor. Sözü edilen büyük sır, Mozart’ı çekemeyen saray müzisyenlerinin, besteciyi kralın gözünde küçük düşürmek için planladıkları komplo. Yaverin oğlu küçük Anton ise bu sinsi plana karşı Mozart’ı önce uyarıyor, sonra da bu uyarıyı dikkate almadığı için zor durumda kalan besteciye yardım ediyor. Dizinin belki de en çarpıcı kitabı olan Duygu Makinesi, Beethoven’ı konu alıyor. Bu öyküde Bay Torna Vida, son icadı olan duygu makinesini çalıştırmak için başlatıcı bir gücün arayışı içinde. Bay Majör, duygu makinesini çalıştırabilecek en güçlü şeyin müzik olabileceğini düşünüyor; özellikle Beethoven’ın duygu yüklü müziği.

BESTECİLERİN SIRLARI
Dizinin son kitabı, Sihirli Ödev. Çaykovski ile ilgili bir ödev hazırlaması
gereken iki arkadaş, Bay Majör’den yardım istiyor bu öyküde. Bay Torna
Vida, onları sihirli bir balona bindirip Çaykovski’nin ünlü bale eserleri Fındıkkıran ve Kuğu Gölü’nün dünyasına gönderiyor.

Ünlü çellist Steven Isserlis’in kitabı Beethoven Çorbayı Neden Fırlattı?, genç okurları, müziğin ve ünlü bestecilerin dünyasına çekmeyi başarabilen bir kitap. Isserlis’in mizahi üslûbunun, beş ünlü bestecinin (Bach, Mozart,
Beethoven, Schumann, Brahms ve Stravinsky) yaşamını, kişilik özelliklerini
ve bu özelliklerin bestecilerin müziğine olan yansımasını ön plana çıkararak anlattığı biyografik metinlere katkısı büyük.

Isserlis, klasik batı müziği dünyasının içinden biri olarak kitabında birkaç farklı açıdan yaklaşıyor müziğe ve bestecilere: bir müzik insanı olarak kendi
yorumlarını aktardığı metinlerde, bir yandan da bir müzik tarihçisi gibi, bestecilerin yaşamlarının gizli kalmış yönlerini önümüze seriyor. Üstelik yazarın akıcı anlatımı ve yer yer hayli eğlenceli hale gelen metinler, kitabın hedef okur kitlesinin yaş aralığını epeyce genişletiyor.

Isserlis’in anekdotlar şeklinde aktardığı biyografik ayrıntıların yanı sıra, bestecilere ilişkin değerlendirmeleri de dikkat çekici: “Kabataslak bir tanımla, Bach’in müziği bize Allah’ın dünyayı nasıl gördüğünü anlatır; Mozart’ın müziği dünyanın bir parçasıdır; Beethoven ise bütün insanlık adına konuşur diyebilirim. Peki ya Schumann? Schumann’ın müziği bize Robert Schumann olmanın ne demek olduğunu anlatır; ama yine de hepimize seslenir, çünkü Schumann’ın duyguları öyle derin, öyle gerçektir ki, onda kendimizi buluruz. Hayatında yaşadığı her şey, müziğinden sel gibi boşanır; başka hiçbir besteciyi böylesine yakından tanıyamayız. O bize en büyük sırlarını söyler, en özel hayallerini bizimle paylaşır -dinleyicilerine en sevgili dostlarıymış gibi seslenir.”

Beethoven’ın çorbayı fırlatma nedeniniyse, kitaptan okuyun en iyisi.

Bay Majör’le Klasik Müzik Masalları
Beethoven – Bach
Neşe Türkeş
Resimleyen: Alp Türkbiner
Doğan Egmont Yayınları / 50 sayfa
Show More