İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Kayıp uygarlığın gizemi ve Mayalar…

Kayıp uygarlığın gizemi ve Mayalar…

Şebnem AKALIN

Görünmez Kent/ Joshua Dosyaları kitabının yazarı M. G. Harris, bir cinayetin izini süren üç arkadaşın Meksika’ya uzanan yolculuklarını anlatıyor. Bu yolculuk esnasında ileri bir teknolojiye sahip Mayaların gizemli sırları da açığa çıkıyor. Keyifli ve heyecan dolu bir okuma sizi bekliyor!..

Mayalar, inşa ettikleri piramitleri, astronomiye dair kusursuz buluşları, yazı ve takvimleri ile ilgi uyandıran bir uygarlık. Günümüzde Orta Amerika’da Meksika’nın güneydoğusundan Honduras, El Salvador ve Guatemala’ya kadar uzanan bölgede yaşamış olan Mayalar güneş ve ay tutulmalarını, dünyanın
dönüş hızındaki değişimleri saptamış, özellikle Venüs gezegeni ile ilgilenip onun 584 günlük döngüsünü neredeyse tam olarak hesaplayabilmişler.

KIYAMET SENARYOLARI
“Uzun sayım takvimi” adını verdikleri yaklaşık 5125 yıllık bir takvim oluşturmuşlar. 394 yıllık on üç dönemden oluşan bu takvim, M. Ö. 3114 yılında başlayıp, 21 Aralık 2012’de bittiği için çeşitli senaryolar akla gelmekte. Bunlardan en popüler olanı dünyanın yok olacağı. Kıyamet filmlerinin tanınmış yönetmeni Roland Emmerich’in 2012 filmi de bunu konu edinmişti. Felaket senaryolarını ticari kazanç kapısı olarak görenler, yayınladıkları kitaplar ve internet siteleri ile bu tarihe dikkatleri çekmeyi başarıyorlar.

Iphone’a 2012 uygulaması yüklendiğinde Maya kültürüyle ilgili bilgiler eşliğinde, dünyanın ne kadar zamanı kaldığını gösteren bir geri sayım programı ve o gün gelmeden yapılması gerekenleri hatırlatan not bölümüne sahip olunabiliyor. Maya takviminin sonu geliyorsa, dünyanın da sonu geliyor görüşüne karşı olanlar da var. Onlara göre 2012’de daha yüksek bir bilince erişilecek. Görünmez Kent/ Joshua Dosyaları kitabının yazarı M. G. Harris de dünyayı bu felaketten yine Mayaların kurtaracağı fikrinden yola çıkmış.

İspanyol istilacılar tümünü yok ettikleri için günümüze ulaşabilen Maya el yazmaları yalnızca birkaç tane. Kitabın konusu da buradan yola çıkıyor. Oxford’ta çalışan Prof. Andres Garcia, 653 tarihli bir elyazmasından varlığını öğrendiği Mayaların kayıp kutsal kitaplarından birini aramak için Meksika’ya gittiğinde uçağı düşer. Babasının öldüğüne inanmak istemeyen 13 yaşındaki oğlu Josh, uçağın düştüğü yerin yakınından bir UFO geçtiğini söyleyen görgü tanıklarının ifadelerini gazetelerde okuyunca onu uzaylıların kaçırdığını düşünür.

Bu dönemde kafasındaki düşüncelerini yazdığı blogunu okuyan TopShopPrenses/ Ollie ile arkadaş olur. Kitabın dikkat çeken bir özelliği iki bölüm şeklinde yazılmış olması. Olayları Josh’un anlatımından okuyoruz, ama aynı zamanda blogunda yazdıkları ile duygularını, bazı gelişmelerin özetini ve Maya uygarlığı hakkında bilgileri de öğreniyoruz. Josh babasının e-postalarını incelediğinde, 2012’de dünyanın yok olacağı ile ilgili kehanetleri içeren kayıp kutsal kitabı bulduğuna dair ipuçları elde eder.

Esrarengiz kişilerin aradığı ve babasının onu bulduğunda yok etmesini istediği antik yazmanın bir parçasındaki Maya yazılarını arkadaşları ile birlikte çözer. Brezilya savunma sanatı Capoeria kursundan arkadaşı Tyler’ın da katılması ile üçlü, artık bir cinayete kurban gittiğine inandıkları profesörün gerçek katilini ve Ix kutsal kitabını bulmak için Meksika’ya doğru yola koyulurlar. Romanın bundan sonrası sanki bir Indiana Jones macerası havasında geçer.

GİZEMLİ KUTSAL KİTAP
Kitap, ajanlar tarafından kovalanmalar, varlığı bilinmeyen bir abla, babasının gerçek kimliği, Becan harabelerinin altındaki yeraltı kenti ve burada yüzyıllardır yaşayan Mayalar, rüyaların yol göstermesi ile çözülen sırlar gibi şaşırtıcı olaylarla dolu. Yıllar önce büyükbabasının İngiltere’de bulduğu ama Meksika’ya getirirken uçağı düştüğü için kaybolan Ix kutsal kitabı olmadan, dünya küresel bir bilgisayar çöküşü ile karşı karşıyadır.

Çünkü gizli Maya topluluğunun bilim adamları, galaksinin çekirdeğinde olabilecek bir kozmik patlama sonucu yayılacak radyasyonun dünyayı elektromanyetik olarak etkileyeceğini hesaplamışlar: Tüm bilgisayar sistemleri yok olacağından bir kaos yaşanacaktır. 2000 yıllık Maya kutsal kitabında bulunan ileri teknolojik bilgiler, kıyameti durdurabilecek mi bilinmez ama kitabın sonunda, Joshua Dosyaları’nın diğer kitapları ile maceraların devam edeceği haberi veriliyor.

Görünmez Kent/ Joshua Dosyaları
M.G. Harris
Çeviren: Zeynep Seyhan
İş Kültür Yayınları / 297 sayfa
Show More