İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Korkmadım, çok şey öğrendim

Korkmadım, çok şey öğrendim

İnci ÖZGÜR

Çocuk yazarımız İnci Özgür bu ay, Kerem Toprak’ın Vampirler, Cadılar, Hayaletler ve Başka Bilinmeyenler adlı kitabını tanıtıyor. Yeni açılan Adalar Müzesi’ne de değinen yazarımız, yaşıtlarının düzenlenen etkinliklere mutlaka katılmalarını tavsiye ediyor!

Evet, sonunda okullar açıldı. Ben de ilköğretim yıllarımın son sınıfına, yani sekizinci sınıfa başladım. Tabii daha ilk günden bu yıl yapabileceklerim ve yapamayacaklarıma göre dersler seçtim. Biliyorsunuz sene sonunda lise giriş sınavı var. Etrafımdaki herkes hayatım ona bağlıymış gibi davranıyor, annem daha şimdiden plan program delisi oldu. Okul ve dershane arasında mekik dokumaya başladım bile. Kısacası halim içler acısı…

Umarım bu yıl çok çabuk geçer, şimdiden herkese iyi bir yıl ve kolaylık diliyorum.

İyi Kitap bu ayki sayısını “korku”ya ayırdı. Bana, “Senin korkulu düşün nedir?” diye sorsalardı “sınav” yanıtını verirdim, ama onlar korku kitaplarının izini sürüyorlarmış. Ben de dosya konusuna uygun olsun diye Vampirler, Cadılar, Hayaletler ve Başka Bilinmeyenler adında bir kitap okudum. Kerem Toprak yazmış bu kitabı. Vampirler, cadılar, hortlaklar, zombiler, kurt adamlar gibi korkunç yaratıkları, Şamanizm, totem, ezoterizm gibi inançları, Mavisakal, Habil ile Kabil, Yedi Uyurlar gibi efsaneleri anlaşılır ve kolay okunur biçimde anlatıyor. Doğrusu kitabı bir tür korku sözlüğü olarak kaleme almış yazarı. Dünyanın her yerinde
inanılan ve korkulan ilginç şeyleri bir araya getirmiş: Kutsal kâse, Kafdağı, abıhayat, Hızır, Yecüc ve Mecüc gibi. Kitapta bilmediğim o kadar çok şey var ki. “Lilith
Efsanesi” çok ilgimi çekti. Yahudi inancına göre Hz. Havva’dan önce Hz. Adem’in eşi Lilith adında siyah saçlı çok güzel bir kadınmış, Hz. Adem’e itaat etmediği için cennetten kovulmuş ve Tanrı tarafından çocukları öldürülerek cezalandırılmış. O da intikam için bebeği olan annelere saldırıp çocuklarını onlardan kaçırıp öldürüyormuş. Anneme bu efsaneyi anlatınca Anadolu’da da “al basması” ya da “al karısı” diye anlatılan benzer bir efsane olduğunu, yeni doğum yapan kadınların bundan korunmak için kırmızı bir şey örttüklerini ya da giydiklerini anlattı. Galiba dünyanın her yerinde insanlar aynı şeylerden korkuyor.

ADALAR MÜZESİ
Arka kapağında çok korkunç yazıyor, ama ben korkmadım. Korkulacak nşeyler hakkında bilgi sahibi oldum daha çok. Kim bilir belki artık geceleri bunları düşünüp düşünüp korkarım.

Tatil bitmeden okuduğum bir kitap daha var: Adını yazmadan düşüncemi söyleyeyim: Muhteşem. Kitap Kurtları İçin Hayvanlar Âlemi. Yazarı Filiz Özdem. Benim gibi hem kitaplara hem hayvanlara düşkün bir çocuk için temel bir başvuru kaynağı. Bana kalırsa tüm çocukların elinden bırakamayacağı bir kitap.

“Armudun İyisini Ayılar mı Yer?” bölümünü anlatayım. Önce içinde ‘ayı’ geçen deyimler ve atasözleri açıklanmış, ardından ayılar hakkında bilgi verilmiş ve okuma önerileri verilmiş. Gülten Dayıoğlu’nun Küskün Ayıcık’ı bunlardan biri. Ayılarla ilgili seyredebileceğimiz filmler ve belgeseller de var. Ayılar hakkında neler bildiğimizi soran kısa sorular ise çok eğlenceli.

Ayıların neden hep dört ayaküstüne düştüğünü merak edeniniz varsa bu kitapta onun da yanıtı var. Başka hayvanlara yer verilmiş mi diye soranlara söyleyeyim: Fil, aslan, geyik, yılan, timsah, maymun, tilki ve kurt. Emine Bora’nın çizdiği resimleri de çok güzel ve eğlenceli.

Bu kitabı okulda Türkçe derslerinde kullanabileceğimizi düşünüyorum. Haftaya öğretmenime götüreceğim. Kim bilir belki bizim de çok sevdiğimiz hayvanlarla ilgili böyle bir ödev hazırlamamızı önerir. Ya da ben dönem ödevi olarak böyle bir ödev yaparım belki. Elbette kediler hakkında.

Geçtiğimiz aylarda size Hulda’dan bahsetmiştim, hani şu muhteşem tekneden. Hulda artık İstanbul’da, bekleyenlere duyurayım.

Bir de müze haberi vermek istiyorum. Hafta sonu annemlerle Büyükada’ya gitmiştik. Büyükada’nın Aya Nikola bölgesinde Adalar Müzesi kurulmuş. Adalar oluşmadan, 400 milyon yıl önce bu denizlerde yaşamış, “Zırhlı Balık” diye bilinen balığın ahşap bir kopyasını yapmışlar. Üstelik müzenin çocuk etkinlikleri de olacakmış. Umarım okulumuz bizi buraya geziye götürür. Ya da yetkililer hafta sonu da atölye yapar da gidebiliriz.

Vampirler, Cadılar, Hayaletler
ve Başka Bilinmeyenler
Kerem Toprak
Resimleyen: Ayşe Zinnur Çetin
Carpe Diem / 214 sayfa
Show More