İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Küçük vampirler büyüyünce…

Küçük vampirler büyüyünce…

Elif TÜRKÖLMEZ

Angela Sommer-Bodenburg’un Küçük Vampir serisi, çocuklara onları vampirlerle barıştıracak bir kitap olarak önerilebilir. L. J. Smith’in gençler için yazılmış Vampir Günlükleri’yse aşk, şiddet, kan, cinsellik gibi sivri temalarıyla günümüz vampir hikâyeleri modasına uygun bir kitap.

Vampirlerle ilgili ilk anılarım pek de hoş değildir. Hafızamda çok net değil, ama ilkokul ikinci sınıfa giderken duymuş olmalıyım ilk kez bu ‘gizemli’ sözcüğü. Sınıf arkadaşım Sibel’in annesi ona çöp kutularından uzak durmasını, çünkü çöplüklerde vampirlerin yaşadığını söylemiş. O da büyük bir sırrı ifşa edercesine, utana sıkıla bana anlatmıştı bunu. Sıkıntının sebebi, daha önce aramızda adı bile geçmemiş canlılar hakkında konuşmak, ‘vampir’ diyebilme cesaretini gösterebilmekti kuşkusuz, yoksa ikimiz de çöp falan karıştırmıyorduk, en azından o zamanlar…

VAMPİRLE İLK TANIŞMA
Daha sonra evdekilerin izlediği vampirli filmleri ‘yanlışlıkla’ gördüm, vampirler hakkında yeni şeyler duydum, balkona asılan sarımsakların onları kovduğunu, sadece geceleri göründükleri için en azından gündüzleri rahat olmam gerektiğini öğrendim. Sonra zamanla vampir hikâyelerine âşık oldum, filmlerine bayıldım. Transilvanya denen puslu yeri merak ettim, korktum ama sarktım…

Ama hep şunu da düşündüm, sözlü edebiyat, yazılı edebiyat, sinema, çizgi roman, hatta arkadaş sohbetlerinde vampir hikâyelerinin hep en iyileriyle haşır neşir oldum. Vampirli film, kitap yapmak zor işti, her an klişeye kayabilirdi, ama işte yapıldı mı yapılıyordu.

Bu dosya konusu için yazacağım kitapları okurken bunları düşündüm. Elimdeki kitaplar başka sebeplerden de olsa bayağı kötüydü. Angela Sommer Bodenburg’un yazdığı Küçük Vampir serisi hikâye açısından çok doyurucu olmasa da dilinin özeni, samimi içeriği dolayısıyla yine de vasatın üzerinde. Ama çocuklar için yazılan vampir kitaplarının düştüğü şu genel tuzağa o da düşmüş. Efsaneleriyle, masallarıyla gerçek bir ‘önünde saygı duruşuna geçilecek’ kahraman olan ‘vampir’, burada âdeta bir soytarıya dönüşmüş. Korkuyla başa çıkabilmek için onu küçümsemek iyi yoldur evet. Camus’dan öğrendik, ‘küçümsenerek üstesinden gelinemeyecek hiçbir kader yoktur’u. Kendi küçük hayatlarımızla başa çıkabilmek, korkuların, düşmanların, kötülüklerin üstesinden gelebilmek için düstur da edindik.

KORKUYLA BARIŞMAK
Ama bazı şeyleri ‘gözünüzde büyütmek’ fena bir şey değildir bazen. Saygı duymayı, başka olanın gizemini iyice duyumsamayı getirir çünkü beraberinde. Çocukları vampirlerden korkutalım ya da biz küçükken yapıldığı gibi onlar hakkında yanlış bilgiler verelim demiyorum, ama en azından büyüdüklerinde vampir hikâyelerinden alacakları tadı da engellemeyelim. Yine de çocuk, zararsız, eğlenceli ve onu vampirlerle barıştıracak bir kitap okusun derseniz Küçük Vampir serisi ideal.

Casper sayesinde ‘hayalet’ fikriyle barışmamız gibi… Çünkü Küçük Vampir Rüdiger ve arkadaşı Anton, birbirinden ilginç hikâyeler yaşarken bir yandan da vampir denilen mefhumun ‘senin benim gibi’ bir canlı olduğunu gösteriyorlar. Ama bir o kadar da farklı tabii. Örneğin geceleri uyumuyor Rüdiger ya da sürekli kırmızı içecekler içmek istiyor. Bu ‘absürd’ istekleri Anton için eğlence oluyor.

Artemis Yayınları’ndan çıkan Vampir Günlükleri’yse lise çağındaki gençler için hazırlanmış. L. J. Smith’in Uyanış ve Savaş ve Öfke ve Karanlık Buluşma adlı kitapları son zamanlarda epey moda olan gençlik ve vampir konusuna eğiliyor. Twilight serisinin dilini ve hikâyesini tutturan Vampir Günlükleri, Elena, Stefan, Damon ana karakterleri arasında aşk, seks, intikam, kan, aman aman saymayayım daha, dolu bir öyküye odaklanıyor. Elena, altın kızken başından beri korktuğu ve birr yandan da imrendiği ‘şeye’ dönüşüyor, yani vampir oluyor. Genç kalmak, güzellik, seksilik… İyi de, vampir misin derdin var!

Bu hikâyede de bir esas kız, bir esas oğlan bir de kıza âşık ezik oğlan mefhumu var. Hikâye çok bildik, dil vasat, ama akıyor. Vampir edebiyatıyla ilgilenen, ilgilenmek isteyen, bir yerden başlayayım diye düşünenlere ilk elden tavsiye edilecek kitaplar bunlar değil, ama ‘bunlar da var’ demek için bir bakmaktan zarar gelmez.

Küçük Vampir / Dehşet Gecesi
Angela Sommer-Bodenburg
Resimleyen: Amelie Glienke
Çeviren: Gülderen Pamir
Say Yayınları / 152 sayfa
Show More