İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Amansız ikili, küresel çevre felaketlerine karşı

Amansız ikili, küresel çevre felaketlerine karşı

Çağlayan ÇEVİK

Kathryn Lamb’in Doğa Kurtaranlar serisinin ilk kitabı Ağaçlar Yok Olması’nda entelektüel kahramanlarımız Lola ve Evie, doğal afetleri önlemek için kampanyalar düzenliyor. İkinci kitap Penguenlerin Buzları Erimesin’de ise ikili yolunu şaşıran bir penguene yardım ediyor.

Gün geçmiyor ki dünyada yeni bir çevre felaketi yaşanmasın. Daha birkaç ay önce, Meksika Körfezi’ndeki bir İngiliz petrol şirketinin platformunda yaşanan çökme dolayısıyla, bölgedeki doğal hayat ciddi derecede zarar görmüştü. Bu olayın çevrede yarattığı yıkımın bilançosu daha net olarak belirlenmeden, Macaristan’daki bir alüminyum fabrikasının atık rezervuarının duvarının çökmesi üzerine çevreye sızan kimyasal çamur, temas ettiği bölgeleri ‘yaşanmaz’ hale getirdi.

Hal böyle olunca, kimi çevreci örgütlerin söylediklerinin daha ciddiye alınması gerektiği ortaya çıkıyor. Yıllarca söylenen ozon tabakasındaki yırtık, gözle görülmediği için zararsız sanılıyordu, oysa mevsimleri eskisi gibi yaşayamamamıza sebep olan “küresel ısınma”nın temel sebeplerinden biri.

Kimi büyük şehirlerde golf sahası veya benzeri alanlar haline getirilmesi için kesilen ağaçlar, şehrin akciğerlerinin tüketilmesi anlamına geliyor. Eriyen buzullar, nesli tükenen hayvanlar, değişen iklim ve daha pek çok çevre felaketini sıraladığımızda, önümüzdeki senelerin çok da ‘ferah’ geçmeyeceğini anlayabiliriz.

Onun için artık tüm dünyanın bir an evvel bilinçlenmesinde fayda var. Yetişkinlerin aktif olarak kendilerine düşeni yapmalarının yanında en önemli görevleri, çocukları konuyla ilgili bilinçlendirmek olacaktır. Böylece en azından, gelecek yıllar için bir umut doğabilsin. Söz edeceğimiz kitaplar, bu bilinci sağlayacak türden.

Kathryn Lamb’ın Doğa Kurtaranlar serisinin ilk iki kitabı, küresel ısınma ve yağmur ormanlarıyla ilgili bir bilinç uyandıracak kitaplar. İlk kitap Ağaçlar Yok Olmasın, yağmur ormanları konusuna odaklanırken, ikinci kitap Penguenlerin Buzları Erimesin ise küresel ısınma konusuna odaklanıyor. Lamb’ın iki genç kahramanı Lola ve Evie aynı sınıfta okuyan iki yakın arkadaştır ve genç yaşlarına rağmen doğayı koruma bilincine sahiptirler.

BAHÇEDEKİ PENGUEN
Çevreci dergileri okudukları gibi, küresel ısınma, yağmur ormanlarının katledilmesi, denizlerin kirlenmesi, hayvan nesillerinin tükenmesi gibi meselelere de önem verirler. İlk maceraları Ağaçlar Yok Olmasın’da ikili, okullarında ‘Yeşilginçler Şov’ adındabir eğlence düzenleme işine girişir. Amaçları, elde edilecek geliri yağmur ormanlarının korunmasına aktarmaktır. Bir taraftan düzenlenecek etkinlik için yetenekli öğrencileri arayan ikili, diğer taraftan sınıfın zengin ve şımarık
kızı Amelia’yla mücadele eder. Çünkü Amelia, gösteriyle aynı gün ünlü mankenlerin de katılacağı bir defile tertip etmeye karar verir.

İkinci macera Penguenlerin Buzları Erimesin’de ise, bahçelerinde buldukları bir pengueni kurtarmaya soyunur duyarlı ikili. Türünün son örneği sandıkları penguenin, küresel ısınma nedeniyle kendine yeni bir ev aradığını sanıp onu kurtarmak için ellerinden geleni yaparlar. Ancak işin aslı o kadar trajik değildir, çünkü bu sevimli penguen bir hayvanat bahçesinden kaçmıştır. Ama Lola ile Evie, onun sayesinde küresel ısınma konusuna dikkatimizi çekmeyi başarıyorlar.

Lola ve Evie, bilmiş bir edayla çevrelerindeki insanları aydınlatmaya da uğraşmıyorlar. Arada dersleriyle, arkadaşlarıyla veya aşk meseleleriyle de baş etmek zorundalar. Kahramanlarımız bu sayede daha gerçek olabiliyorlar. Bunun haricinde Lamb, kitaplarında gerçek bilgilere yer veriyor.

Her bölümün sonundaki kutucuklarda, çevreyle ilgili birtakım bilgiler de vermeyi ihmal etmiyor yazar. Avrupa’da yaşayan bir insanın ortalama ne kadar benzin tükettiği, adil ticaretin ne olduğu, dünyanın herhangi bir bölgesinde yaşayan ve soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan hayvanlar için hangi önlemlerin alınabileceği ve küresel ısınma dolayısıyla hayvanların göç yollarını nasıl değiştirdikleri gibi güncel ve dikkate alınması gereken bilgileri not düşüyor.

Lamb hem öğretici hem de eğitici bir seriye imza atmış. Ayrıca kahramanlarımızın yaşadığı maceralar, azımsanmayacak derecede eğlenceli. İkilinin birbiriyle dostluğu ise, yine örnek olacak türden. “Ağaç yaşken eğilir” deyimi başka dillerde var mı bilemem ama, Doğa Kurtaranlar serisi bu deyimi uygulamaya geçirmemizi sağlayacak türden.

Doğa Kurtaranlar:
Ağaçlar Yok Olmasın
Çeviren: Gökçe Ateş Aytuğ
Hayy Kitap / 160 sayfa
Show More