İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Dünyanın en tehlikeli hayvanıyla karşı karşıya

Dünyanın en tehlikeli hayvanıyla karşı karşıya

Onat BAHADIR

Charlie Higson, Genç Bond serisinin ikinci kitabı Kanlı Humma’da James Bond’un çocukluğunu ve gençliğini anlatmaya devam ediyor. Küçük kahramanımız, Akdeniz’in görkemli sularından İngiltere’deki Eton Koleji’ne uzanan bir cinayetin izini sürüyor.

Ian Fleming’in 1952 yılında yarattığı James Bond karakterini yarım asırdan fazladır türlü maceralarıyla izliyor ve okuyoruz. Bond, bugünkü popülaritesine sinema uyarlamalarıyla ulaştıysa da önce dille yaratıldı, daha sonra yayıldı. Ve kuvvetle muhtemel asıl takipçileri de, onu okuyarak sevmiş olan macera edebiyatı meraklılarıdır. Şimdi ise Bond’un edebiyattaki okur kitlesini genişletecek başka bir gelişme ile karşı karşıyayız. Yazar Charlie Higson, ilk kitap Gümüşyüzgeç’in ardından Genç Bond serisinin ikinci kitabı Kanlı Humma’da bizi ünlü casusun bugüne dek el atılmamış bir dönemine, çocukluğu ve gençliğine götürüyor!

Anne ve babasını bir kazada henüz kaybetmiş, halası ile yaşayan ve liseye hazırlanan küçük Bond ile tanışıyoruz ilk olarak. Onun, İngiltere’nin en eski ve disiplinli kolejlerinden birine; Eton’a kaydoluşunu izliyoruz. Yaşının küçük olması sizi aldatmasın, Higson’un çizdiği Genç Bond karakteri, ileri yaşlarındaki büyük maceralarından hiç de aşağı kalmayacak serüvenlere atılıyor. Eton Koleji, öğrenciler arasındaki rekabetin bir hayli sert olduğu bir yer ve Bond da hiç nahif bir çocuk sayılmaz. Ancak kahramanımız asıl sınavını kolejde değil, esrarengiz bir şatoda veriyor.

Kanlı Humma’da Bond’un yaz tatili arifesinde olduğunu, biraz daha büyüdüğünü ve okulda kendisi gibi maceraya düşkün birkaç çocuğun bir araya geldiği gizli bir kulübe; Tehlike Kulübü’ne üye olduğunu öğreniyoruz. Bir gece okul yönetimi kulüp toplantısını basıyor ve herkes ayrı bir yere kaçışırken Bond, tesadüf eseri, Eton’daki başka bir gizli bir toplantıya şahit oluyor. Hızla çatılarda koşturup kendi odasına gitmenin yollarını ararken kayboluyor ve Eton’da daha önce hiç görmediği bir yapıya ve iki adama denk geliyor.

Önce ne konuştuklarını anlayamıyor, sonra başka bir dil kullandıklarının ayırdına varıyor. Duymaya, fark edilmeden yaklaşmaya çalışıyor. Konuşulan dili kavradığında ise kafası bir hayli karışıyor. Artık gündelik hayatta kullanılmayan ölü bir dilde; Latinceyle konuşuyor iki adam. Onlar uzaklaştıktan sonra binanın içine girmenin bir yolunu bulup zemin katı inceliyor Bond. Üstlerine büyük harflerle M deseni kazınmış sandık ve kitaplar buluyor. Latince oldukları için kitapların içeriğine dair bir fikir edinemiyor. Tüm bunları çok kısa bir süre içinde yapıp, hızla odasına dönüyor.

GİZEMLİ HEYKELCİK
Ancak gördükleri aklına takılı kalıyor… Yazar Higson aslında romanına bu olayın anlatımıyla başlamıyor. Çok daha trajik, okuru ilk sayfalarda çarpan bir giriş yapıyor Kanlı Humma’ya. “Amy Goodenough yaşayan en şanslı kızdı. Okulda olması gerekirken işte burada, Akdeniz’de, babasının güzelim yatındaydı.” Romanın ilk cümleleri bunlar. Amy, babası Sör Cathal Goodenough ile birlikte, Akdeniz’de, göz alıcı bir yatta keyifli günler geçiriyordur. O yıl yaz tatiline erken çıkar, çünkü bir yangın okuldaki pek çok binayı harap etmiştir. Sınıf arkadaşları dönemi bitirebilmek için başka okullara gönderilirken, Amy Fransızca öğretmeni Grace Wainwright’ın eşliğinde babasının yatında hem kalan öğretim dönemini bitirir, hem de tatil yapar. Charlie Higson, çizdiği bu nefis tabloya, geri çekilip adeta kocaman bir bıçak saplıyor.

Kısa süre içinde nereden geldiği belli olmayan, içi korsan dolu bir gemi yata yaklaşır. Korsanlar, gizemli, antik bir siren heykelciğini ele geçirdikten sonra Sör Goodenough’ı katlederler! Yatı batırarak, Amy ve Fransızca öğretmenini alıp ortadan kaybolurlar! Amy’nin ağabeyi Mark, Eton’da Tehlike Kulübü’nün üyesi ve Bond’un arkadaşıdır. Ancak Bond ve Amy arasındaki bağlantı sadece bununla sınırlı kalmaz. Bond, Eton’da aklına takılanları takip ederek, dünya çapında bir yeraltı yapılanmasının, hırsızlığın ve sayısız cinayetin izlerine ulaşır. Ve tüm bunlar onu, her yerde aranan ama bir türlü bulunamayan Amy’ye de götürür. Bu olana dek Bond, dünyanın en tehlikeli hayvanıyla karşı karşıya kalır!

Kanlı Humma
Charles Higson
Çeviren: Niran Elçi
Tudem Yayınları / 400 sayfa
Show More