İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Dünyayı kurtarmaya var mısınız!

Dünyayı kurtarmaya var mısınız!

Oğuzhan ÖZ

Efsanelerle gerçeklerin kol kola girdiği Çivit Kral’la, masalların gerçek olmadığına dair yargınız değişebilir. Yazar hikâye örgüsü ve bilimsel gerçeklere dayandırdığı ayrıntılarla bu konuda iddialı. Gelmiş geçmiş bütün efsanelere gerçekmiş gözüyle bakabileceğiniz etkileyici bir kitap.

Kral Arthur ve Merlin’in Camelot Efsanesi, yahut Kutsal Kâse miti, Antik Yunan efsaneleri… Efsaneler ve mitler insanoğlunun gerçekliğin sınırlarını aştıkları, gerçekliğin üzerindeki perdeyi kaldırdıkları olgulardır. Biraz daha ileri gidersek, zaten insan yapımı oldukları için şöyle de diyebiliriz: Masallar ve efsaneler asla ama asla var olmamıştır ve olamaz da.

Çivit Kral, işte bu kesinliğe kuşku düşürecek bir kitap. Zira, insanoğlunun yüzyıllardır var ettiği hemen hemen tüm efsanelerle içiçe ilerliyor. Ve yazar hayal gücünün sınırlarını zorlarken ayaklarını gerçeklik zemininden bir an olsun kaldırmıyor. Haliyle efsaneler hakkındaki o katı bakışınızın yerini kuşku alıyor. Ve bu kuşkuyu kullanarak bambaşka bir dünya yaratmayı, okurunu da yarattığı bu dünyaya inandırmayı başarıyor James A. Owen.

KİMİ ARARSANIZ VAR
Çivit Kral, serinin ilk kitabı Burada Ejderhalar Yaşar’da olağanüstü bir cinayetin biraraya getirdiği Oxford’lu dört öğretmenin (John, Jack, Charles ve Hugo) maceralarının üçüncüsü. Hayali Coğrafyalar Atlası’nın bakıcıları seçilen bu dört adamdan ikisi, John ve Jack, bir Eylül akşamı, bir Ortaçağ yazmasında şifreli bir uyarı keşfediyorlar –bu uyarı onlara seslendiği gibi, dostları Hugo Dyson tarafından yazılmış.

Ancak onlar bu tuhaf kitabın kökenini öğrenemeden, Hugo zamanda bir kapıdan geçip geçmişte kayboluyor ve o anda, dünya da değişmeye başlıyor. Bildiğimiz dünyayı Düşler Takımadası’ndan ayıran sınır yok oluyor. İngiltere’nin her yerinde karanlık ve korkunç yaratıklar dolaşmaya başlıyor. Adalar’dan kimse çağrılamıyor. Her iki dünya da, zalim ve korkunç bir kralın hükmü altına giriyor. Düzeni yeniden sağlamanın tek yolu, Adalar’ın sınırında, unutulmuş bir adada, 2000 yıllık bir gizemde yatıyor…

Çivit Kral, efsanelerle içiçeliğinin verdiği avantajla konuşan hayvanlar, troller ve elflere de roman kişileri olarak yer veriyor. Ayrıca beklenmedik bir anda, Arşimed’den Pisagor’a, Ptolemy’den Jules Verne’e önemli bilim adamları ve yazarları da roman kişileri olarak kullanıyor. Jules Verne’e de roman kişileri kadar yer vermiş neredeyse Owen kitapta ve Jules Verne hayranıysanız; eminim ki onun da içinde olduğu, hatta kahramanlarından biri olduğu bu kitabı seve seve okuyacaksınız.

Kitap genel olarak insanı yormayan, akıcı bir anlatıma sahip. Yazar, her ne kadar öykünün bilimsel yönleri olsa da sade bir anlatımı tercih etmiş. Bu da, her yaştan okura hitap etmesini sağlıyor romanın. Yazarın bu bilimselliği terimlerle desteklemesi beklenebilir, ama bu tutum bir şey götürmüyor kitaptan. Çünkü heyecan ve macera bir an bile eksilmiyor. Olay örgüsü adeta domino taşları gibi. Yani biraz dikkatli bir okumayı şart koşuyor. Ama okuyucuya bu şartı yerine getirecek kolaylığı da üslubuyla sağlıyor Owen.

Yazar kendine özgü mekânlar da yaratmayı başarmış romanda. Mesela Adalar dediği ve tüm efsanevi yaratıkların yer aldığı mekân… Tabii hayali bir yer olan Adalar’ın gerçeklikle bağlantısı, mekânın herkesçe bilinmemesi ilişkisi üzerine kurulmuş.

Birbirinden önemli tarihi kişilikler ve efsaneler karışıp kaynaşıyor Çivit Kral’da. Bir yanda Jules Verne’in zamanda yolculuk yaptığına tanık oluyoruz, diğer yanda ünlü matematikçi Pisagor’un kahramanlarımıza içecek servisi yaptığına. “Bu kadar da olur mu!” diyemiyorsunuz; çünkü yazar kafamızda belirebilecek her soruya uygun bir cevap düşünmüş. Mesela herhangi birimiz Antik Yunan’a zaman yolculuğu yapsaydık; şüphesiz o dönemin Latincesini çok iyi bilmemiz gerekirdi. Yazar, kahramanlarının Oxford’lu öğretmenler (kitaptaki deyimle âlimler) olmasıyla bu sorunun üstesinden gelmiş. Zaten kitapta mantık hatası bulabilmeniz oldukça zor, çünkü bu zorlu hikâyeyi tek bir kopukluğa dahi yer vermeden kurmayı başarmış yazar.

Sonuç olarak James A. Owen mükemmel bir anlatım ve sade bir üslupla kusursuz bir kitap çıkarmış ortaya. Şimdiye kadar yazılmış neredeyse tüm efsanelerin birleştiği, birçoğunun insanın ağzını açık bırakacak kadar başkalaştığı bir roman. Kısacası Çivit Kral ‘iyi’ bir kitap.

Çivit Kral
James A. Owen
Çeviren: Niran Elçi
Tudem Yayınları / 360 sayfa
Show More