İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Çocuklara ve yetişkinlere tatil eğlencesi

Çocuklara ve yetişkinlere tatil eğlencesi

Metin DURGUN

İş Kültür Yayınları’ndan çıkan Beynini Eğit adlı kitap, bir tatil kitabının tüm gereklerini yerine getiriyor. Hem bilgi veriyor hem eğlendiriyor, hem de isterseniz bilgi edinmeyi, tek başına ya da arkadaşlarla oynanabilecek, nitelikli vakit geçirilebilecek bir oyun haline getiriyor.

Okullar tatil! Dersler bitti! Peki, şimdi ne yapacağız? Gezelim, eğlenelim elbet, ama biraz da bilgilensek! Şu ders kitaplarının sıkıcı ve yavan halinden uzak, gerçekten evrensel bir bilgiyle donansak hiç fena olmaz. Siz de böyle düşünüyorsanız −çocuklara sesleniyorum elbette, ama büyükler de katılabilir bu serüvene−, İş Kültür Yayınları’ndan çıkmış Beynini Eğit adlı kitap bu iş için biçilmiş kaftan. Kocaman bir kitap. Gayet güzel resimlenmiş, rahat okunur sayfalar. Gerisi, aldığınız herhangi bir kutu oyunundan pek de farklı değil. Edineceğiniz bilgi ise cabası.

Kitap beş ana bölüme ayrılmış: Doğa, Coğrafya, Bilim ve İcatlar, Tarih, son bölüm de Spor ve Sanat. Her sayfada ilginç bir konu var. Örneğin “Afrika’nın Otoburları” ya da “Örümcekler”, “Ayılar” doğa bölümünde. “Kıtalar”, “Uluslararası Topluluk”, “Çöller” coğrafya bölümünde. Bilim ve icatlara bakarsanız, “Hava Durumu”, “Dış Uzay”, “Bilgisayarlar ve Bilgisayar Oyunları”, “Mağaralar”, “Tsunamiler” diye uzayan bir liste karşınızda. Tarih bölümünde neye meraklıysanız onu bulabilirsiniz: Eski Mısır, Ortaçağ’da Yaşam, I. Dünya Savaşı, Aztek Dini. Spor ve sanat bölümünde ise “Yaz Olimpiyatları”ndan “Shakespeare”e, “At ve Midilli Bakımı”ndan “Araba Yarışı”na uzanan konularla karşılaşacaksınız.

HER YAŞA HİTAP EDEN SORULAR
Kitapta ister baştan sona ilerleyin, ister açıverin bir sayfayı, fark etmez. Karşınıza yan sütunda sorular çıkacak. Zorluk derecelerine göre üç grupta sınıflandırılmış
bu sorular. Kendi kendinize ya da bir arkadaşınıza sorabilirsiniz, hatta bir büyüğe bile sorabilir ve beynindeki “gri madde”nin yeterince çalışıp çalışmadığını görebilirsiniz. Cevapları ise bir sonraki sayfayı açtığınızda, gayet hoş resimlerin arasına serpiştirilmiş kutucukların içinde bulacaksınız. Yanlarındaki rakamlardan
o kutucuğun içinde hangi soru ya da soruların cevabının olduğunu öğrenebilirsiniz. Bazı cevaplar ise resimlerde saklı.

KEŞKE DEDİRTEN KİTAP
Bu bilgi oyununu oynamanın bir yolu daha var. Kitabın beş sınavlık bölümü bittikten sonra yeni bir bölüm açılmış. Bütün sorular cevaplarıyla birlikte orada. Böylelikle kitabı elinize alıp soruları karşınızdakine sorabilir ve cevabı hemen kontrol edebilirsiniz.

Kitap, içinde geçen deyimlere yer veren bir sözlük ve dizinle de tamamlanınca kusursuz bir eser çıkmış ortaya. Ders kitabı, test kitabı, oyun kutusu… Nasıl adlandırırsınız bilemem. Belki de hepsini kapsayan bir çalışma. İnsana keşke okullarda da böyle kitaplarla ve böyle bir içerikle anlatılsa dersler dedirten Beynini Eğit, 9-16 yaş gruba önerilmiş. Ama siz yetişkinler de şöyle bir baksanız, bilmediğiniz ne kadar çok şey olduğunu görüp kitabı çocuğunuzun elinden kapmak isteyebilirsiniz. En iyisi, kitabı birlikte açıp soru-cevap oyunu oynayın. Hem “nitelikli zaman geçirme” kuralını yerine getirmiş olursunuz, hem de çaktırmadan bir iki şey öğrenirsiniz.

Beynini Eğit
Kolektif
Çeviren: Ayşe Hacımirzaoğlu
İş Kültür Yayınları / 319 sayfa
Show More