İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Mucizelere inan, isteklerine kavuş!

Mucizelere inan, isteklerine kavuş!

Banu BOZDEMİR

Bruce Coville, “Mucizeler Dükkânı” serisinde bize fantastik ve korku dolu bir dünyanın kapılarını açıyor. Serinin her iki kitabında da yolu bir şekilde Mucizeler Dükkânı’na düşen kahramanlarımız, tam da ihtiyaçları olan meydan okumalarla karşılaşacakları mucizevî olaylar yaşıyor.

Çizmeli Kedi Yayınları’ndan çıkan, gizemli ve birazcık da korkunç “Mucizeler Dükkânı” serisinin iki kitabı var elimde. İlki Ejderha Eğiticisi. Aklıma hemen geçen yıllarda vizyona giren “Ejderhanı Nasıl Eğitirsin?” filmi geliyor. Kahramanımız Hıçkıdık (kendisi bir Viking’di hatırlarsanız) nasıl da kocaman, hırçın ve ağzından alevler çıkaran bir ejderhayla dost olmayı başarmıştı. Ejderha Eğiticisi de bir anlamda öyle bir kitap. Serinin yeni çıkan kitabı ise Doğrucu Kurukafa.

GİZEMLİ DÜKKÂN
Mucizeler Dükkânı, adından anlaşılacağı üzere, kimsenin görmediği, farklı yollardan girilip çıkılan ve ancak “seçilmiş” kişilerin göreceği bir yer. Önce Jeremias’la başlayalım. İyi resim çizse de istediği gibi ejderha resmi çizmeyi başaramayan Jeremias, okulun belalıları Peter ve Kai’den kaçarken daha önce hiç görmediği bir sokağa dalıyor ve karşısında kocaman Mucizeler Dükkânı’nı görüyor. Keyifle girdiği bu gizemli dükkândan elinde bir kutuyla çıkıyor. Bu onun isteklerini karşılayacak, sorumluluk duygusunu perçinleyecek, zaman zaman da onu zor durumlarda bırakacak bir kutu. İçinde bir ejderha yumurtası ve ejderha yetiştirme kılavuzu olan bu kutu sayesinde Jeremias yepyeni bir yaşamla karşı karşıya kalıyor.

Doğrucu Kurukafa’ya gelince, mesele burada biraz renk değiştiriyor. Diyelim yalan söylemeden duramayan birisiniz ve sizi yalan söyleme hastalığından kurtarsın diye bir kurukafayla karşı karşıya kalıyorsunuz. Cevapları alalım hemen. Evet, arkanıza bakmadan kaçarsınız. İşte bu kitap da bu tema etrafında ama mucizelerle
örülü olarak kurgulanmış. Bu kez kahramanımız Henry’nin yolu Mucizeler Dükkânı’na düşüyor. Onunla elinde küçük bir kurbağayla bir bataklığın başında karşılaşıyoruz. Onun da belalı arkadaşları var elbette. Onlardan kaçarken bataklığa dalıyor, oradan da Mucizeler Dükkânı’na sıçrıyor. Henry doğayı çok seven ama biraz yalancı bir çocuk, nitekim onu söylediği yalanlardan vazgeçirecek bir şey var bu dükkânda.

BOŞBOĞAZ KURUKAFA
Jeremias’ın da Henry’nin de hayatı Mucizeler Dükkânı’ndan çıktıktan sonra anında değişiyor. Jeremias’ın yumurtasından çıktıktan sonra beslemek zorunda olduğu bir ejderhası, Henry’nin ise boşboğaz, gerçekleri söyletme konusunda ısrarlı bir kurukafası var.

Yazar Bruce Coville kitaplarını macerayla bezerken, araya doğa ve hayvan sevgisi gibi kavramları da serpiştirmeyi unutmamış. Mesela Jeremias’ın babası bir veteriner. Evlerinde bir sürü hayvan var. Jeremias’ın onlarla ilişkisi çok sevgi dolu olmasa da (kafası ejderhada çünkü) onları beslemeyi bir görev edinmiş. Henry’nin ise kalabalık ve espri dozu yüksek bir ailesi var. Tabii bir de kurutulup bir sürü fabrika kurulacak olan bataklığa sevgisi! Bütün bunlar kitapları sevimli bir anlatımla sürüklerken, yazar kahramanlarımızın arkadaşlık ilişkilerini de es geçmiyor. Arkadaşlık kavramını olumlu ve olumsuz yanlarıyla ele alıyor.

Coville kitaplarda bize fantastik bir dünyanın kapılarını açıyor, sıradan sandığımız insanlara mucizevî görevler yüklüyor, ama genel anlatım olarak zamanı ve mekânı gerçekçi kılıyor. Ejderha Eğiticisi’nde olay örgüsü daha tek yanlı ilerliyor. Bir ejderhayla kurulan arkadaşlık anlatılıyor. Tabii bu o kadar kolay bir şey değil. Ağzından alevler çıkaran, gittikçe büyüyen bir hayvanı saklamak ve büyütmek başlı başına zorlu bir görev! Doğrucu Kurukafa’da ise olay örgüsü daha geniş. Örneğin yalan söylememek, arkadaşlarla alay etmemek gerektiği Kurukafa tarafından açık seçik ve gerektiğinde korkutucu bir şekilde ortaya konuyor. Tabii paylaşım, destek ve doğayı korumak da diğer ipuçları…

Her iki kitapta da kolay mekânlar sunmuyor yazar. Kahramanlarımız gecenin karanlığında bataklıkta, mezarda ya da dolunayda beklemek, ellerindekini korumak ya da savunmak zorunda kalıyorlar. Bu da onları büyümeye ve cesur olmaya teşvik ediyor. Mucizeler Dükkânı istediğiniz zaman, köşeyi dönünce, birisinden kaçarken ya da çok istediğiniz bir şeyi düşlerken karşınıza çıkacak türden bir yer. Çünkü oraya girdiğinizde hayallerle gerçeklerin birbirine karıştığına, bir yerlerde buluştuğuna tanık olacaksınız!

Ejderha Eğiticisi, Bruce Coville
Resimleyen: Almud Kunert
Çeviren: Veysel Atayman
Çizmeli Kedi Yayınları, 160 sayfa
Doğrucu Kurukafa, Bruce Coville
Resimleyen: Almud Kunert
Çeviren: Veysel Atayman
Çizmeli Kedi Yayınları, 208 sayfa
Show More