İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Aydınlıkla karanlığın mücadelesi

Aydınlıkla karanlığın mücadelesi

Sema BABANUR

Joseph Delaney’nin “Wardstone Günlükleri” serisi hayranlarına müjde! Serinin beşinci kitabı Hayaletin Hatası çıktı. Hayaletin Çırağı’yla başlayan maceranın beşinci kitabında, çırak Tom aydınlıkla karanlığın mücadelesinin tüm varlıkların kalbinde yaşadığını öğreniyor.

“Yedinci oğlun yedinci oğlu”, çeşitli kültürlerde hep doğaüstü çağrışımları olan bir tanım olagelmiş bugüne kadar. Bazen kurtadama dönüşme sebebi olduğu, bazen de geleceği görebilme gücü verdiği düşünülmüş. “Wardstone Günlükleri” serisinin kahramanı Tom Ward’un yedinci oğlun yedinci oğlu olması da İngiliz yazar Joseph Delaney’nin halkbilimine ve efsanelere dair birikiminden ileri geliyor olsa gerek. “Wardstone Günlükleri”nde bir “hayalet”, yani kötülükle ya da -seride kullanıldığı gibi- “Karanlık” ile mücadelede insanları koruma sorumluluğu yüklenen bu seçilmiş kahramanlardan biri olmak için, böyle tuhaf ve nadir
bir soydan gelmek gerekiyor. 14 yaşındaki Tom Ward da son hayalet çırağı ve annesinin dediği gibi “son umut”.

YENİ BİR USTA
Hayaletin Hatası, Joseph Delaney’- nin “Wardstone Günlükleri” serisinin beşinci kitabı. İlk kitap Hayaletin Çırağı’nın ardından Tudem Yayınları tarafından yayımlanmaya devam eden “Wardstone Günlükleri”, yazar Delaney’nin açıklamasına göre onuncu kitapla noktalanacak. Bugünlerde bir yandan serinin ilk kitabı sinemaya uyarlanıyor, diğer yandan da Delaney serinin dokuzuncu kitabını bitirmeye çalışıyor. On kitaplık seriye ayrıca kitaplaştırılan birkaç yan öykü de eklenecek ve bu kez kahramanımız Tom Ward’un değil, Alice ve Grimalkin’in anlatımıyla takip edeceğiz bu doğaüstü seriyi. Bu bağlamda on iki kitap olarak da düşünebiliriz Delaney’nin serisini. 2013 başlarında, yani serinin son romanı yayımlandığında beyazperdede izleyebileceğimiz filmin ismi de büyük olasılıkla “Yedinci Oğul” olacak. Tüm bu bilgiler “Wardstone Günlükleri” hayranlarının heyecanını daha da arttırıyor olmalı; hele Delaney’nin geçtiğimiz günlerde, serinin internet sitesinden, son noktayı nasıl koyacağına hâlâ karar vermediğini, kimlerin kazanıp kimlerin kaybedeceğini belirlemediğini açıklamasıyla okurlar daha da sabırsızlanmış olmalılar.

Beşinci kitap Hayaletin Hatası’nda Tom’un hayalet çıraklığı devam ediyor, ancak bu sefer ustası John Gregory’nin değil, daha sert ve dayanılması zor bir hayalet olan Bill Arkwright’ın çıraklığını yapıyor, daha doğrusu yapmak zorunda kalıyor. Bill özellikle dövüşte ustalık kazanmasında yol göstermeye çalışıyor Tom’a. Tom’un peşine düşen su cadısı Morwena’yı da yakından tanıyor.

ŞEYTANIN KIZI MORWENA
Tom’un Şeytan’ın kızı olan Morwena ile korkunç mücadelesine de tanık oluyoruz kitap boyunca. Bir tarafta karanlığın, bir tarafta Tom gibi aydınlığın ve iyiliğin yanında olanlar var, ama bir de Alice gibi her iki tarafa da hizmet edebilecek özellikleri olan, cadı soyundan gelen, ama öğrendiği cadılık numaralarını iyilik adına kullanabileceğini düşünen, arada kalmış bir kahramanımız var. Seriyi ilk kitaptan beri takip eden genç okurlar, Alice’i tanıdıklarını düşünebilirler belki, ancak onun karanlıkla aydınlık arasındaki bu gidip gelişlerinin Tom’a ne kadar zararlı ya da ne kadar faydalı olabileceğini bu romanda görüyoruz. Ayrıca Alice’le ilgili Şeytan’ın ağzından dökülen cümleler bizi dehşete düşürecek bir sürprizi ortaya çıkarıyor.

Sadece ruhunda karanlığın ve aydınlığın kesiştiği Alice değil, Tom’un düşmanı cadı Grimalkin de bizi şaşırtan bir şekilde karşımıza çıkıyor bu romanda. Onu bir anda Tom ile aynı saflarda görüyoruz. Hatta Tom’un yeni ustası Bill Arkwright bile, iyiliğin ve kötülüğün bir aradalığına vurgu yapmak için eklenmiş bir halka gibi Tom’un yeni maceralar zincirinde. Bunun örneği olmakla kalmıyor Bill, açık bir şekilde dile de getiriyor kendi durumunu. “Aydınlık ve Karanlık her birimizin kalbinde devamlı mücadele halindedir,” diyor Tom’un asıl ustası John Gregory’ye. Tom’un da henüz çırak olduğunu ve maceradan maceraya koşarken iyi insanlar ile Şeytan’ın etkisi altındaki yaratıkların, örneğin cadıların arasındaki sınırı çok da net bir şekilde çizemediğini ve bu ayrıma zaman zaman şüpheci yaklaştığını görmek mümkün.

Sonuçta, usta Gregory hariç bu romandaki çoğu kahraman, aydınlık ve karanlığın mücadelesini kendi içlerinde bilerek ya da bilmeyerek yaşatıyor. Sadece Hayalet, yani usta Gregory taviz vermiyor bu sınırı koruma konusunda. Çırağı Tom’a hüzün verecek de olsa ilkelerinden vazgeçmiyor. Hayalet, Tom’un en değer verdiği kişilerden biri olan Alice’e karşı aldığı tavırda acaba hatalı mı? Bu beşinci romanın adı, acaba bu yüzden Hayaletin Hatası olabilir mi? Bu soruyu yanıtlamak için hemen romanı okumak, Hayalet’in hatasının nelere mal olacağını görmek için de sıradaki Wardstone Günlüğü’nü beklemek gerekiyor.

Hayaletin Hatası
Joseph Delaney
Çeviren: Kerem Işık
Tudem Yayınları
352 sayfa
Show More