İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Kedilerin iç sesi ve kaybolan okullar

Kedilerin iç sesi ve kaybolan okullar

Nilay KAYA

Nesin Yayınevi “Çocuk Cenneti Kitaplığı” serisiyle çocuklar için kaliteli yerli eserler basmaya devam ediyor. Zeynep Uzunbay Kedi Merdiveni’nde kadim dostlarımız kedileri, Mehmet Güler ise Okulumu Kaybettim’de daha ikinci günden okula yalnız gitmek isteyen cevval Can’ı anlatıyor.

Nesin Yayınevi, çocuk edebiyatı yayıncılığı konusunda önemli bir boşluğu, Turgay Fişekçi’nin yönetimindeki “Çocuk Cenneti Kitaplığı” serisiyle doldurmaya
devam ediyor. Üstelik bu kitapları okurken, onlardan elde edilen gelirin tamamının Nesin Vakfı çocuklarına gittiğini bilmek de mutluluk verici. İyi Kitap’ın önceki sayılarında, söz konusu seriden çıkan son derece keyifli kitaplara yer vermiştik. Bu sefer tanıtacağımız iki kitap, iki yerli yazara ait. Kedi Merdiveni, aynı zamanda bir şair olan Zeynep Uzunbay’ın, Okulumu Kaybettim ise çok sayıda çocuk kitabı bulunan Mehmet Güler’in kaleminden çıkma. Her ikisi de serinin geneline sirayet etmiş olan öyküleme konusundaki seçiciliğin ve özenli grafik tasarımın birer örneği. Kuşe kâğıdının ve hayal gücünü harekete geçiren sevimli resimlerin cazibesine karşı koymak mümkün mü? Bir de buna anlatılan öykülerin içtenliği ve verdiği lezzet eklenince, serinin tüm kitaplarını merak eder hale geliyorsunuz.

KEDİ EVDEN KAÇARSA…
Kedi Merdiveni, başlığından ve kapağından da anlaşılacağı üzere, hem çocukların hem yetişkinlerin en kadim dostlarından biri olan kedilerle olan ilişkimiz üzerine uzun bir öykü. Onları ne kadar sevdiğimiz, ama bazen tahmin edemediğimiz ihtiyaçlarını göz ardı ederek biraz bencilce sevdiğimiz zamanlar hakkında. Bir arkadaşım, evde yaşayıp giderken birden evden kaçıp ortadan kaybolan bir kedi için “Neden uzaklara gitmek isteyebileceği kimsenin aklına gelmiyor?” demişti. Evcil dostlarımızın ev ortamına alıştıktan sonra sokağın çetin şartlarından zarar görecekleri endişesine kapılmak elbette anlaşılır bir şey, ama ya sokaktaki arkadaşlarıyla tanışıp zaman geçirmek, şehir koşullarında az bir ihtimal dâhilinde olsa da bir parça toprak ve çimen görmek istiyorlarsa? Zeynep Uzunbay, öyküsünün başkişisi Umay ve kedisi Miya aracılığıyla evcil kedilerle olan ilişkimizin bir de bu boyutuna, son derece eğlenceli fantastik tınılar ekleyerek dikkat çekiyor. Bu boyut, bizi kedilerin iç seslerine davet ediyor. “Çocuk Cenneti Kitaplığı” serisinden çıkan kitapların görsellerinin bilhassa özenli olduğunu daha önce belirtmiştik, ancak Kedi Merdiveni’ni resimleyen Burcu Yılmaz’ın öyküye eşlik eden çizimlerinin her zaman rastlanamayacak kadar güzel olduğunu belirtmek gerekiyor.

OKUL YOLU DÜZ GİDER Mİ?
Mehmet Güler’in Okulumu Kaybettim adlı uzun öyküsünün kahramanı Can ise ilkokulun ilk gününde sınıfa anneleriyle birlikte girip onlarla aynı sırada oturmakta direnen arkadaşlarımızın tam tersi bir karakterle bizi okul yolundaki akıl almaz maceralarına davet ediyor. Can, daha okulun ikinci gününde okula yalnız gitmek isteyerek özgürlüğünü ilan eden bir çocuk. Ne var ki ilk gün bütün sokakları öğrendiğini düşünen ve “Okul yolu düz gider / Bir kınalı kız gider…” adlı şarkıyı ıslıkla çala çala okuluna giderken “abi”liğine zeval gelmeyeceğini düşünen Can, beklemediği olaylarla karşılaşıyor. Yaşanılan yer büyük bir şehir olunca insanın, yetişkinler de dahil olmak üzere, sokaklarda kaybolması mümkün olabilir. Nitekim Can birbirine benzeyen okullar nedeniyle yolunu ve okulunu kaybediyor, ancak karşılaştığı tuhaf durumlar karşısında takındığı tavır öyle dirayetli ve soğukkanlı ki ona hayran kalmadan edemiyorsunuz.

KURU ÖĞRETİCİLİK OLMADAN
Her iki kitabın da didaktizmin kuru öğreticiliğine yaslanmadan öykünün çekiciliğini ön plana çıkarması dikkate değer bir unsur. Çocukların okuduğu öyküler hakkında düşünebilmesi, onları anlayıp yorumlayabilmesi için kitapların sonuna eklenmiş olan sorular ise bu okuma deneyimine ayrı bir keyif ve boyut kazandırıyor. Soruların, öykülerin üslubuna yakışır bir biçimde, okuyucuyu belirli bir mesajı bulmaya yöneltmekten çok düşündürmek ve empati kurmasını sağlamak üzerine temellendirilmiş olması başka bir artı. Her iki yazarın ve “Çocuk Cenneti Kitaplığı” serisinin üretkenliğinin devamı dileğiyle…

Kedi Merdiveni
Zeynep Uzunbay
Resimleyen: Burcu Yılmaz
Nesin Yayınevi
59 sayfa
Okulumu Kaybettim
Mehmet Güler
Resimleyen: Ferit Avcı
Nesin Yayınevi
80 sayfa
Show More