İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Bu kitapların bir rengi var…

Bu kitapların bir rengi var…

Şiirsel TAŞ

Yazar Anna Obiols ile çizer Subi’nin hayat verdiği “Hislerimiz Paylaşalım” serisi, beş kitapçığıyla bizi 7 yaşındaki Maria’nın yalın ama bir o kadar da renkli dünyasına konuk ediyor. Bu kitaplarla çocuklar hislerini tanıyor ve onları ifade etmeyi öğreniyor.

Resimli çocuk kitaplarında yazarla çizerin tencere-kapak gibi birbirini bulması, sandığınız kadar sık rastlanan bir durum değildir. Ayrı ayrı baktığınızda metin de çizimler de kendi içinde iyi görünebilir, ama ikisinin kol kola verip sarmaş dolaş olduğu, “Ne iyi olmuş da bu metinle bu görsel birbirini bulmuş,” dedirten kitaplarla pek sık karşılaşmayız. Fakat biz “resimli kitap kurtları” bir kere böyle bir birliktelik yakaladık mı, o yazar-çizer ikilisinin – bazen yazarla çizer aynı kişi de olabilir elbet; o zaman o şanslı kişinin– izini sürmeye başlarız. Yeni kitaplarının takipçisi oluruz.

Yazar Anna Obiols ile çizer Subi (Joan Subirana) de böyle bir ikili. Bu ikiliyle ilk kez Salvador Dali ve Rüyaların Yolu adlı resimli çocuk kitabında tanışmıştık. Okuru Dali’nin gerçeküstücü dünyasında bir yolculuğa çıkaran, özgün metni ve Dali’nin yapıtlarının çocuk dünyasına uyarlanmış hali olarak karşımıza çıkan resimleriyle dikkatimizi çeken bir kitap olmuştu.

KARPUZ KIRMIZISI
Subi/Anna Obiols ikilisi bizi bu kez de Maria adında yedi yaşında bir kız çocuğun dünyasına çağırıyor. Maria’nın yaşamından kesitler sunan dört kitapta da günlük yaşamın akışı içinde olup bitenler, hiçbir olağanüstü yanı olmayan sıradan olaylar hikâye ediliyor. Fakat kitapları belki de sıra dışı kılan, Maria’nın hepimize yakın, her gün yaşadıklarımıza benzer deneyimlerini, naif bir doğallık içinde okura aktaran metni ve çizimleri.

Maria Hayal Ediyor, küçük kızın sabah uyandıktan sonra bir günü nasıl geçirdiğini anlatıyor. “Her sabah uyandığımda, daha gözlerimi açmadan öyle bir gerinirim ki tüm dünyayı kucakladığımı hayal ederim,” diye başlıyor Maria güne. Günlük rutin içinde her zaman yaptığı sıradan işleri yapıyor Maria, ama bütün bunları yaparken bir erişkinin ayakları fazla yer basan, tekdüze ve sıkıcı tavrıyla değil, tam da o yaştaki bir çocuktan bekleneceği gibi hayal gücünü serbest bırakarak hareket ediyor. Bu kitabın rengi kırmızı. Maria’nın en sevdiği elbisesinin kırmızısı, karpuz kırmızısı, palyaço burnu kırmızısı…

Maria Öğreniyor, okula yeni gelen bir öğrenciyle Maria arasında gelişen arkadaşlığı konu alıyor. Afrika’dan gelen Finda ile Maria, birbirlerinin konuştuğu dili bilmedikleri halde, iletişim kurmanın bir yolunu buluyorlar. Maria, Finda’yı ve onun kültürünü tanıdıkça, arkadaşının yaşadığı yere olan merakı artıyor. Birbirine yabancı iki çocuk arasında yeşeren dostluk sayesinde Maria önemli bir gerçeği fark ediyor: her şeyin okulda öğrenilemeyeceğini. Bu kitabın rengi yeşil. Orman yeşili, fıstık yeşili, çimen yeşili…

AYÇİÇEĞİ SARISI
Maria Hissediyor, Maria’nın anne babası ve kedisiyle birlikte çıktığı bir yürüyüşü anlatıyor. Ve yürüyüş sırasında Maria’nın hissettiği heyecanı, mutluluğu, coşkuyu, ormanda kaybolunca kapıldığı korkuyu, açlığını, yorgunluğunu… Bu kitabın rengi sarı. Ayçiçeği sarısı, limon sarısı, çöl sarısı…

Maria Hatırlıyor, karlı bir sabaha günaydın diyen Maria’nın, büyükannesinin doğum gününü kutladıkları, geçmişte kalan bir başka karlı günü anımsamasıyla başlıyor.

Maria, büyükannesine hazırladığı sürpriz kremalı pastayı, kızağına atlayıp pastayı ona götürmesini, birlikte baktıkları fotoğraf albümünü, içini ısıtan bir bardak sıcak sütü hatırlıyor. Bu kitabın rengi beyaz. Kar beyazı, krema beyazı, süt beyazı…

Subi, çizimleri kraft kâğıdı üstüne yapmış. Dolayısıyla dört kitapta da hâkim renkler toprak rengi ve siyah. Kitaplar görsel açıdan da içerik ve metindeki yalınlığı taşıyor. Bu doğal zeminde dikkati çeken bir başka özellik, her kitabın bir renginin olması. Her kitabın kendi içeriğiyle bağlantılı bir renk, gözümüze batmadan, tersine gözümüzü okşayarak sayfalardaki ayrıntılara hayat veriyor. Ayrıca kitap, metindeki yer yer hareketli yazılarla tipografik olarak da başarılı.

Her şey iyi hoş da, kitapları evirip çeviriyorum ve hiçbir yerinde çevirmenin adını göremiyorum. Orijinali İspanyolca olan bu kitapların nasıl ki bir yazarı varsa, metne hakkını vererek Türkçeleştiren bir de çevirmeni olsa gerek, değil mi? İşte o çevirmenin kim olduğu bir muamma.

Resimli çocuk kitapları, çocuk cephesinden baktığımızda, kitaplarla ilk tanışma aracıdır; çocuklara kitap okuyan erişkinlerin cephesinden baktığınızda özel paylaşım zamanlarının tadı tuzudur. Çocuk kitaplarıyla gönül bağı olanlar içinse birer sanat eseridir. Maria serisi, her üç cephede de özel bir konumu hak ediyor.

Hislerimizi Paylaşalım:
Maria Hayal Ediyor
Maria Hissediyor
Anna Obiols
Resimleyen: Joan Subirana
Final Kültür Sanat Yayınları, 36 sayfa

 

Show More