İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Hakikati örten karanlık

Hakikati örten karanlık

Şadiye NARİN

Mortimus Clay’in Karanlıklar Ülkesi, her yaştan okuyucunun rahatlıkla okuyabileceği heyecan dolu bir serinin ilk kitabı. İçinde mitoloji ve felsefe bulunan, akıcı anlatımıyla rahat okunan, doğruyu ve iyiliği anlatan kitabı fantastik macera severler kaçırmasın.

Fantastik edebiyat, özellikle son yıllarda hem çocukların hem de yetişkinlerin ilgisini çeken bir tür haline geldi. Evrensel bir dili olan, herhangi bir kültürün sınırlarına hapsolmadan yazılan ve hayali bir dünyada geçen bu edebiyat türünün bütün dünyada ilgi görmesinin nedeni ise hayal kurmaya olan ihtiyacımız olmalı.

Fantastik edebiyat da dâhil olmak üzere, karanlıkla aydınlığın, iyilikle kötülüğün konu edildiği yüzlerce kitap yazılmıştır edebiyat tarihi boyunca. Karanlıkla aydınlık, iyilikle kötülük bu kitapların pek çoğunda iç içe geçmiş, birbirlerinden ayrılmaları mümkün olmayan kavramlar olarak çıkarlar karşımıza. Bazen de kötü olan, kötü bitmiş gibi görünen bir şey, aslında iyiliğin yolunu açmak için bir neden verir kahramanlarına. Kötülük, karanlığıyla hakikatin ışığının üzerini örter
ve bu kötülüğün zaferi olur. Bu zafer sadece hikâyenin başlangıcıdır oysa; iyilikle kötülüğün, karanlıkla aydınlığın savaşının başlangıcı.

Küçük bir bebekken hayaladamlar tarafından kaçırılıp Karanlılar Ülkesi’ne getirilen Trevor Upjohn’un, nerede olduğunu bilmese de bir evi olduğunu hatırlamasıyla başlayan Karanlıklar Ülkesi, Mortimus Clay’in Tramvay Yayıncılık’tan çıkan “Gizem Çemberi” serisinin Türkçeye çevrilmiş ilk kitabı.

Karanlıklar Ülkesi, ailelerinden kaçırılan çocukların gardiyanlar gözetiminde yurtlarda tutulduğu, boyun eğen çocukların büyüyüp gardiyan olmasına izin verildiği, eğmeyenlerin veya ailesinden bahsedenlerin Lord Lucian’a ve hayaladamlara yem olduğu bir yer. Bir de bu çocuklara yardım etmek, onları Karanlıklar
Ülkesi’nden kaçırıp güvenli Hakikat Bölgesi’ne getirmek isteyen Esnaf Birliği var. Esnaf Birliği’nin başı olan Epiktetus, onun torunu Maggie ve küçük bir fare olan Zefir sayesinde yem olmaktan son anda kurtulup Hakikat Bölgesi’ne gelen Trevor, Zefir’in gelip onu evine götüreceği günü beklemeye başlar. Ama işler ne Trevor’un ne de diğerlerinin beklediği şekilde gider.

MÜCADELE BİTMEDİ
Hakikat Bölgesi, hakikat ağacı denen, etrafına ışık saçan bir ağacın bulunduğu geniş bir bahçenin çevrelediği evlerden oluşan bir bölgedir. Bu ağacın ışığı, bu bölgenin Esnaf Birliği dışındakiler tarafından görülmesini engeller. Ama Karanlıklar Ülkesi’nin Lordu Lucian’ın, yurtlardaki çocukları kurtarmak için gizli geçitleri kullanan Maggie’nin peşine taktığı, Trevor’un da yurttan tanıdığı üç çocuk, hakikat ağacının ışığını örtmeyi başarırlar ve Hakikat Bölgesi korumasız kalır. Esnaf Birliği ile Karanlıklar Ülkesi’nin giriştikleri savaşı da böylece Karanlıklar Ülkesi kazanır. Esnaf Birliği’nin başı olan Epiktetus bu savaşta ölür, hakikat
ağacı Lord Lucian tarafından kesilip yaktırılır. Sağ kalanlardan önünde diz çöküp ona itaat etmelerini isteyen Lord Lucian, kendisine itaat etmeyenleri öldürür. Ve böylece Hakikat Bölgesi de Karanlıklar Ülkesi’ne katılmış olur.

Başta da belirttiğim gibi, bazen kötü olan kazansa da bu mücadele henüz bitmemiştir. Başından beri her şey, Trevor’ın kaçıp Hakikat Bölgesi’ne gelmesi bile, bu planın bir parçasıdır, ama Lord Lucian’ın bilmediği bir şey vardır: Trevor özel bir çocuktur. Küçük fare Zefir ve Epiktetus’un da gördüğü üzere, üstlerine çöken karanlığı yeniden aydınlığa çevirecek güç Trevor’dadır. Epiktetus ölmeden hemen önce, bütün bu olanları geri çevirebilecek olan tek şeyin doğru erkek çocuk tarafından kullanılabilecek Narin Nişan olduğunu ve o çocuğun da Trevor olduğunu söyler. Lord Lucian’ın zaferi ise bu hikâyenin sadece başlangıcıdır.

İyi çocuk ve gençlik kitapları, okurlarının hislerine ulaşabilen, hayal dünyasını renklendirip harekete geçirebilen ve kendisini özel hissetmesini sağlayabilen kitaplardır. Bütün çocuklar özeldir ama bazen bunu unutup kendilerini yalnız ve güçsüz hissedebilirler. İyi bir kitap, bu yalnızlık ve çaresizliğe kahramanları üzerinden yardımcı olabilir. Ailesinden uzakta, istemediği, sevmediği bir hayatın içine hapsedilmiş sıradan bir çocuk olduğunu düşünen Trevor Upjohn’un ona
yardım eden bir grup insan sayesinde kendisinin özel bir çocuk olduğunu öğrenmesiyle tersine dönen hikâyesi gibi…

Karanlıklar Ülkesi’nin, her yaştan okuyucunun rahatlıkla okuyabileceği, heyecan dolu bir serinin ilk kitabı olduğunu belirtelim. İçinde mitoloji ve felsefe bulunan, akıcı anlatımıyla rahat okunan, doğruyu ve iyiliği anlatan Karanlıklar Ülkesi fantastik macera kitaplarını severler için de kaçırılmaması gereken bir roman. Hayal kurmayı seven ve macera duygusunu kaybetmek istemeyen çocuklar, gençler ve bunları hatırlamak isteyen yetişkinler için çok şey vaat ediyor.

Karanlıklar Ülkesi
Mortimus Clay
Çeviren: Mehmet Gürsel
Tramvay Yayıncılık, 304 sayfa
Show More