İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Benimle oynar mısın Küçük Prens?

Turkuvaz Kitap’ın bastığı, MinikaGO’da çizgi film olarak da yayımlanan yeni Küçük Prens serisi,
Saint-Exupéry’nin klasikleşmiş eserine yepyeni maceralar ekliyor. Aynı öykülerin farklı yaş
gruplarına göre hazırlanmış, CD’li, aktiviteli, oyunlu kitapları raflarda sizleri bekliyor.

Elif TÜRKÖLMEZ

Antoine de Saint-Exupéry’nin efsane karakteri Küçük Prens geri döndü. Hem de çizgi roman, aktivite kitabı ve oyun seti olarak. Turkuvaz Kitap’ın yayımladığı “Küçük Prens” serisi, sarı saçlı tatlı prensimizle henüz tanışmayan çocuklar için harika bir başlangıç, zaten sevenler için eğlenceli bir yeniden kavuşma niteliğinde.

“O Mikros Prinkipos”, “El Principín”, “Vaike Prints”, “Der Kleine Prinz” ya da “Le Petit Prince”… Belki biraz abartılı gelecek kulağa ama adı neredeyse “ekmek” ya da “su” sözcüğü kadar evrensel. Hemen her dilde bir söylenişi var. Bizi birbirimize bağlayan bir hikâye. Türkçesiyle dersek Küçük Prens!

Kitap demeye dilim varmıyor. Küçük Prens başka bir şey! Fransız yazar ve pilot Antoine de Saint-Exupéry’nin New York’ta bir otel odasında yazdığı ve hem Fransızca hem de İngilizce baskılarını yapan Reynal & Hitchcock, Inc. tarafından 1943’te yayımlanan Küçük Prens, o günden bu güne yaşı, dili, cinsiyeti, milliyeti ne olursa olsun tüm dünyadaki okurlar için bir başucu kitabı olmaya devam ediyor. Küçük Prens külliyatına, bugün de yeni baskılar, yeni çeviriler eklenmeye devam ediyor.

Ama şimdi Küçük Prens’le ilgili öyle bir şey çıktı ki el ayak dolaştıracak cinsten. Küçük Prens’in k a h r a m a n ı olduğu yeni bir dizi bu. Ayrıntısına girmeden önce şunu söyleyeyim: Küçük Prens’in hikâyesi devam ediyor. Kahramanımızın artık çok daha maceralı bir hayatı var. Tilki, gül, koyun yine yanı başında ama gezdiği gezegenler, yaşadığı maceralar, nasıl demeli, daha hızlı, daha heyecan verici.

OYUN SETİ DE VAR
Tüm hakları LPPM de olan Küçük Prens’le ilgili en ufak bir yenilik yapmak bile zordur. Ama sanırım zamane çocuk ve gençlerine, Exupéry’nin benim çok da sevdiğim özgün çizimleriyle ulaşmak biraz zor. Çünkü günümüz çocuklarının estetik anlayışı bilgisayar oyunlarının estetik dünyasından besleniyor. Çizimler kusursuz, hareketler anatomik. Küçük Prens’i günümüz estetik anlayışıyla yeniden kurgulamak için minikaGO’da yayımlanan bir “Küçük Prens” çizgi dizisi başlamıştı. Oradan hareketle bu dizi bir kitap serisine, ardından da oyun setine dönüştü. Türkiye’de Turkuvaz Kitap tarafından yayımlanan “Küçük Prens” serisinde çeşitli yaş grupları için kitaplar, oyun ve aktivite kitapları ve oyun setleri bulunuyor. Öykülerde genel hikâye Küçük Prens’in, tilkisiyle birlikte, yılanın kötülük saçtığı gezegenleri kurtarması. B612 asteroidinde onu bekleyen Gül’e mektuplar yazarak başına gelenleri anlatmayı da ihmal etmiyor.

Çoklu zekâ kuramına göre hazırlanan kitaplardan ilki, bildiğimiz orijinal Küçük Prens’in çizgi romanı. Joann Sfar’ın çizimleri, Exupéry’yi aşmaktansa ona saygı duruşunda bulunuyor. Bu yönüyle benim gönlümü çeldi. Küçük Prens ve Ateş Kuşu, 6 yaş ve üstü çocuklar için. Kitap Katherine Quenot tarafından uyarlanmış. Fantastik bir dili var. Küçük Prens ve Eolyalılar da okuma grubu için hazırlanmış. Rüzgârları çalındığı için buzlanma tehlikesi yaşayan Eolyalılar’ın Küçük Prens ve Tilki’ye ihtiyacı var. Ciltli, resimli bir kitap. Küçük Prens – Eğlenceli Oyun ve Aktivite Kitabı ise oyun kartonu ve çıkartma hediyeli. Çıkartmalar rengârenk. Sonunda çıkan oyun kartonunda oklar izlenerek ilerleniyor ve gezegen kötü yılandan kurtarılmaya çalışılıyor. Mantığı, tüm karton oyunlarındaki mantık. Ebeveynlerin katılımına da uygun. Küçük Prens – Ateş Kuşu ise Küçük Prens ve Ateş Kuşu adlı daha büyük çocuklara hazırlanan kitabın okul öncesi versiyonu, tam bir
“uykudan önce” kitabı. Çocuklar mışıl mışıl bir uykuya dalmadan önce prensimizin Huang gezegenindeki maceralarını dinlemeli. Rüyalarının daha renkli olacağına eminim. Kitapların tümü, iyilik, dostluk, yardımlaşma üzerine. Küçük Prens – Zefir’in Orgu ve Küçük Prens – Zaman Gezegeni de serinin son yayımlanan kitapları. Zefir’in Orgu yine uyku öncesi, 4 yaş ve üstü çocuklar için ideal.

Kitaplar çok güzel. Kâğıdı, cildi, çevirisi albenili. Ama bütün bu seri içinde insanın gözü en çok Küçük Prens Oyun Seti’nde kalıyor. Oyun oynamak başlı başına harika bir işken, bir de içinde Küçük Prens olması zevki ikiye katlıyor. Şimdiki çocukların karton oyunlarla arası nasıl bilmiyorum. Bilgisayar oyunlarına yenik düştü mü mesela Scrabble, Milyarder? Öyleyse de, bu oyun setiyle Genç Turkuvaz çocukları, birlikte oynanan zekâ ve beceri geliştirici karton oyunlarla tanışmış oldu. Hayırlı bir iş.

BÜTÜN AİLE OYUN BAŞINA
Kutudan dört farklı oyun çıkıyor. Biri turuncu kartlarla oynanan “Taşkent Labirenti”. Bu bir mantık oyunu. 2 ila 4 kişilik. Oyuna en küçük oyuncu başlıyor. Sırası gelen iki hamle yapıyor. Amaç, dizilen kartların imkân verdiği ölçüde labirentten dışarı çıkabilmek. Böyle anlatınca karmaşık gelebilir ama bir kez oynayınca kolaylaşıyor. Ben beş yaşındaki yeğenimle oynadım. Okuma yazma bilmemesine rağmen benim yönlendirmelerimle gayet rahat oynadı ve Yeşimtaşı Gezegeni halkını böğürtlen saldırısından kurtardı.

İkinci oyun “Bellek-Mimik Oyunu”. Yeşil kartlarla 2 ila 5 kişi arasında oynanabilir. Bu oyun çok eğlenceli. Oyuncu mimik yığınından bir kart seçiyor ve kartı açarak masaya koyuyor. Sonra da karttaki hareketi yapıyor. Mesela dil çıkarıyor ya da nanik yapıyor. Bir sonraki oyuncu da bir mimik kartı seçiyor, ilk açık kartın üzerine koyuyor. Sonra da hem ilk karttaki mimiği hem de kendi kartında çıkan mimiği canlandırıyor. Yani burada amaç sırayı karıştırmamak, yanılmamak.

Üçüncü oyun “Gezegen Ailesi”. Bu bir strateji oyunu. Kart çekerek bir aile oluşturulmaya çalışılıyor. Örneğin Müzik Gezegeni kartı seçtiyseniz, daha sonra seçtiğiniz kartların bu aileye ait olması işinizi kolaylaştırıyor. Ailesini ilk oluşturan kişi oyunu tamamlıyor.

Son oyunumuz “Yıldız Yarışı”. Pembe kartlarla oynanıyor. Temel amaç, çekilen kartlarla yıldız toplamak. En çok yıldızı toplayan oyunu kazanıyor.

Küçük Prens bizim çocukluğumuzda döne döne okuduğumuz bir kitaptı. Yetişkinlerin ne kadar boş işlerle uğraştıklarını anlatan sözlerini, işten güçten sıkıldıkça tekrarladık. O bize her kayboluşumuzda yön gösterdi. Şimdiki çocuklar onunla ilgili çok daha fazlasına sahip. O zaman onları Küçük Prens’in sözleriyle selamlayalım: Gülünü senin için önemli kılan, onun için harcamış olduğun zamandır. İyi okumalar, iyi oyunlar ve çok iyi bir yaz tatili!

Küçük Prens
Eğlenceli Oyun ve Aktivite Kitabı
Kolektif
Çeviren: Işık Ergüden
Turkuvaz Kitap, 48 sayfa
Küçük Prens ve Ateş Kuşu
Katherine Quenot
Çeviren: Işık Ergüden
Turkuvaz Kitap, 24 sayfa
Show More