İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Bu oyuncak her eve lazım…

Yaz tatilinde müzikle hoşça vakit geçirmeyi kim istemez? Aslında herkes ister, yeter ki elinizin
altında eğlenceli kaynaklar bulunsun. Arkadaş Yayınları’nın Pofuduk Tavşanla Ritim Alfabesini
Öğreniyorum ve Pan Yayınları’nın Piyano Jimnastiği adlı kitapları bu iş için biçilmiş kaftan!

Arzu HAKSUN GÜVENİLİR

Yaz geldi, okullar kapandı, sıra tatilde… Yani takvimler, spor, kültür ve sanat aktivitelerinin en çok tercih edilen dönemini gösteriyor. Stres atılacak, kafa dağıtılacak… Ama en önemlisi, kışın meşguliyetinin yerini derin bir boşluğa bırakmaması! En azından bunun için ebeveynler büyük çaba sarf edecek. Binbir alternatif aranacak… Çocuğunuzun biraz ilgisi varsa, şarkı söylemeyi seviyor ya da bir enstrümana ilgi duyuyorsa işiniz çok kolay. Tercihiniz müzik ise bu alanda alternatifiniz çok.

MÜZİK VE OYUN BİR ARADA
Ve işte size bu dal ile ilgili müthiş bir oyuncak önerisi: deneyimli eğitmen Dr. Salih Aydoğan’ın yazdığı Pofuduk Tavşanla Ritim Alfabesini Öğreniyorum adlı kitap. Bu kitap diğer müzik kitaplarından çok farklı. Bir enstrüman metodu ya da sıkıcı bir solfej kitabı değil. Yazarın da ifadesiyle çok kullanışlı bir oyuncak. Üstelik yaz boyunca elinizden düşüremeyeceğiniz, hatta hayat ritminizi kolaylaştıracak ilginç bir kılavuz. Adı; ritim. Ritim kavramını çocuğunuza küçük yaşta öğrettiğinizde bakın ne gibi faydaları olacak; dil öğrenmenin yolunu açacak. “Ritimce”yi çözdüğünde daha rahat dil öğrenecek. Ritim diline hâkim olduğunda, hayatın ritmine çok kolay ayak uyduracak. Unutmamak gerekir, tüm vücut tek bir ritme bağlı olarak ayakta kalıyor; kalbimiz. O aksadığında tüm düzen altüst oluyor. Çocuğunuza aşılayacağınız bu müzik dili ile ona büyük bir yatırım yapmış olacaksınız.

Gelelim, bu zevkli ve taşıma problemi olmayan oyuncağın nasıl kullanılacağına. Oyuncağın adı ritim. Ana karakter ise bir tavşan. Bu oyuncağın nasıl kullanılacağını öğrenmek için ormanlar kralı tavşanın ilginç hikâyesini öğrenmek gerekiyor. Kitaptaki ilk bölüm işte bu hikâye ile başlıyor. Bir tavşan; müzikten çok hoşlanan, ormana hâkim olan küçük bir kahraman… Fakat ormanda bir süre sonra işler karışıyor. Tavşan da alıyor dümeni eline, topluyor ahaliyi önüne. Tüm hayvanların sıkıntısını teker teker dinliyor. Kurbağa sıçramalarını anlatıyor ve düzenin sağlanması için hemen bir öneri getiriyor. Tilki ise yapıyor hinliğini; hokus pokusla çıkarıyor meydana önerisini. İkinci bölüm ise gayet renkli; ritim alfabesindeki harfleri ve nasıl kullanıldıklarını öğretiyor. Üçüncü bölüm, oyun zamanı. Yani oyundaki karakterleri tanıyıp, oyunun kurallarını öğrendikten sonra en zevkli kısmı başlıyor: “Ritimlerle Oynayalım”. Son, yani dördüncü bölüm ise bu dili çözdüyseniz eğer en keyifli ve en yaratıcı bölüm: “Ritimlerle Konuşalım”. Tüm müzik kitapları gibi bu kitabın da amacı tabii ki en başta  sevdirmek, ama kişisel gelişim açısından büyük desteğini göz ardı etmek mümkün değil. En büyük özelliği ise masal ve oyunla bir şeyler öğretmesi. Hem bir anne hem de müzik eğitimi almış biri olarak, renkli, kuşe kâğıda baskılı bu kitabı, bir masal kitabı niyetiyle bile alıp çocuğunuzun kütüphanesinde bulundurun derim.

Piyano eğitimine yeni başlayanlar ya da profesyonel öğrenciler için çok eğlenceli bir kitap da Pan Yayınları tarafından yayımlandı. Piyano Jimnastiği, Viyana’da pedagoji ve müzik eğitimi almış müzisyenler tarafından hazırlanmış bir egzersiz kitabı. En kolay egzersizlerle başlıyor, en zor egzersizlerle son buluyor. Altı bölümden oluşan kitapta, özellikle profesyonel müzisyenler için önerilen egzersizler var ki zorlayıcı olduğu kadar da yararlı. En güzel tarafı, tek bir kitapta tüm egzersizlerin toplanması. Üstelik egzersizler bir o kadar eğlenceli. İsimleri bile bu konuda ipucu verebilir: yakalamaca, yoyo, yağmur, salıncak, buz pateni… Gerçekten yağmur sesi çıkartır gibi ya da bir kovalamaca oynar gibi piyano tuşları üzerinde hem eğleniyor hem de egzersiz yapıyorsunuz. Bu kitap, piyano tekniğine yeni başlayanlar, tekniğini geliştirmek isteyenler ya da eksikleri üzerine yoğunlaşmak isteyenler için harika bir kılavuz. En önemlisi de farklı ve yeni bir yaklaşımı olması. Kitabın içinde altı alıştırma programına ait, şekilleri farklı kartlar yer alıyor. Daha profesyonellere yönelik bu kartlar kitaptaki alıştırmalara kıyasla daha ileri ve farklı tonlarda alıştırma yapmaya yarıyor.

Çocuğunuzun yaz tatilini müzikle dolu geçirmesini istiyorsanız bu iki kitabı kaçırmayın derim. Kim bilir, bakarsınız kitaplar sizi bile müziğin dünyasının içine çekiverir, önünüze yeni bir kapı açılır…

Pofuduk Tavşanla Ritim Alfabesini
Öğreniyorum
Salih Aydoğan
Arkadaş Yayınları, 104 sayfa
Pofuduk Tavşanla Ritim Alfabesini
Öğreniyorum
Salih Aydoğan
Arkadaş Yayınları, 104 sayfa
Show More