İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Komşuluk güzeldir…

Komşuluk güzeldir…

Şadiye NARİN

Kitaplarını çocukların dünyaya baktıkları pencereden bakarak yazan “antiterbiyeci” yazar Christine Nöstlinger’in son kitabı Saklı Miras çıktı. Bu kitapta, yakın komşuluk ilişkileri, inandığı şeyin peşinden gitme sebatı ve beklenmeyen sürprizler var.

Kitaplarını çocukların dünyaya baktıkları pencereden bakarak yazan ve hep onlardan yana taraf olan Nöstlinger, son kitabı Saklı Miras’da da aynı pencerenin kenarında oturmuş, çocukların heyecan ve gizem dolu maceralarını yazmaya devam ediyor. Saklı Miras’ın kahramanı Jakob, namı diğer “Komşu Çocuk”, bir apartmanda annesiyle birlikte yaşıyor. Onlarla aynı apartmanda oturan Zwoch ailesinin kızlarıyla iyi anlaşıyor. (Tabii, hepsiyle değil; kızların en küçüğü ve annesinin gözdesi olan Wuzi’yle arası pek de hoş değil.) Macera, bir gün kızların babasına noterden bir mektup gelmesiyle başlıyor. Zwoch ailesine kalan bir mirasın habercisi olan bu mektup, Komşu Çocuk da dâhil herkesi heyecanlandırıyor ama ne var ki miras kalan evi görmeleriyle sevinçleri hayal kırıklığına dönüşüyor. Ev çok eski ve oturulur bir hale gelmesi için servet harcamak gerekiyor. Fakat bu hayal kırıklığı bile kızların bu evde yaşama arzusuna engel olmuyor. Anneleri evi satma fikrinde ısrarcıyken, kızlar bu kocaman evde yaşamanın ne kadar güzel ve eğlenceli olacağının hayalini kuruyorlar. Bu durumda babaya da herkesi memnun etmenin yolunu bulmak kalıyor.

MİRASIN ARDINDAKİ GERÇEK

Jakob, Zwoch’lara kalan mirasın sadece bu harap durumdaki ev olmadığına inanıyor. Zwoch ailesine evini miras bırakan bu uzak akrabanın komşusu, yaşlı kadının neredeyse hiç para harcamadığını ve bütün parasını biriktirdiğini söylüyor. Duydukları bu haberin de desteğiyle Zwoch ailesinin kızları Tete, Pups ile Komşu Çocuk Jakob, yaşlı kadının harabe evde sakladığını düşündükleri paraların peşine düşüyorlar. Bu macera boyunca başlarına türlü türlü dert açılsa da aramaktan vazgeçmiyorlar. Sonrasında ne mi oluyor? Kızlar içinde yaşamayı çok istedikleri bu büyük evde yaşayabiliyorlar mı? Çat kapı evlerine girip çıkan ve iyi anlaştıkları bu çocuğa yeni evlerinde bir oda verebiliyorlar mı? Yoksa… Bu soruların cevabı kitabın sayfalarında saklı.

Christine Nöstlinger’in Saklı Miras’ı çocukların dünyasını, yetişkinlerin söylediklerini ve yaptıklarını nasıl algıladıklarını anlamamıza yardımcı olacak bir kitap. Başta da vurguladığım gibi, yazar onların penceresinden görülenleri kaleme alıyor. Ayrıca inandığı şeyin peşinden vazgeçmeden gitmenin önemini de vurguluyor. Kitap, şimdiki çocukların pek bilmedikleri komşuluk ilişkilerini de hatırlatıyor. Çat kapı gittiğiniz komşularınızı, aynı sokakta oturan tüm çocukların kardeş gibi olduğu zamanları, arkadaşınızın annesinin size, sizin annenizin de onlara annelik yaptığı günleri… Dış dünyadan alabildiğine yalıtılmış, anne, baba ve çocuklardan oluşan günümüzün çekirdek ailesindeki hayat ile daha kalabalık, kimi zaman neredeyse bir aile haline gelmiş mahalleliyle daha yakın ilişkilerin yaşandığı hayat arasındaki fark ister istemez roman boyunca satır aralarında insanın aklından geçiyor.

Çocuğunuza eğlence ve macera peşinde keyifli zamanlar yaşatmak, hatta siz de biraz çocukluğunuzu hatırlamak istiyorsanız, Christine Nöstlinger’in Saklı Miras’ı bunun için biçilmiş kaftan.

Saklı Miras Christine Nöstlinger Çeviren: Mine Kazmaoğlu Günışığı Kitaplığı, 180 sayfa
Saklı Miras Christine Nöstlinger Çeviren: Mine Kazmaoğlu Günışığı Kitaplığı, 180 sayfa
Show More