İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Bin yıllık aşktan bugüne…

Bin yıllık aşktan bugüne…

Öznur ŞAHİN

Miyase Sertbarut son romanı Sil Baştan Aşk’da yalın ve gerçekçi bir üslupla hepimizin hayatına dokunuyor. Rapunzel’in uzun saçlarına dolanmayan, beyaz atlı prenslerin ve mucizelerin beklenmediği, bütün zorlukları ve güzellikleriyle sahici bir aşk öyküsü anlatıyor.

Sahici bir aşk hikâyesi okumaya var mısınız? Miyase Sertbarut Sil Baştan Aşk isimli kitabında, Rapunzel’in uzun saçlarına dolanmayan, beyaz atlı prenslerin ve mucizelerin beklenmediği, bütün zorlukları ve güzellikleriyle hayatın içinde bir aşk öyküsü anlatıyor. Romanda aşkın ve tutkunun dili ise tarihsel kişilikler olan Heleoise ve Abelard’ın aşk mektuplarına göndermelerle kuruluyor. Yaklaşık 1000 yıl önce Fransa’da yaşanmış trajik bir aşkın kahramanları olan Heleois ve Abelard, tıpkı Sil Baştan Aşk’ın kahramanları Özlem ve Taylan gibi, ilişkileriyle, düşünceleriyle ve yaşam tarzlarıyla yaşadıkları çağın ve toplumun yerleşik kalıplarına sığmayan karakterler.

BENLİĞİNE SAHİP ÇIKMAK

Sil Baştan Aşk, aynı mahalleden çocukluk arkadaşı 18 yaşındaki Özlem ve Taylan’ın aşkla kesişen yaşamlarını konu edinen bir gençlik romanı. Romanda birbiri ardınca gelen her bölüm, Özlem’in ve Taylan’ın yaşamından bize kesitler sunarken, genç bir kızın ve erkeğin kendi öznelliklerini kurma mücadelesini anlatıyor. Bu bölümlerin Özlem’in ve Taylan’ın bakış açısıyla anlatılması, yaşamlarının birbirine değdiği noktalarda bu öznelliklerden doğan farklılıkları da görmemize olanak sağlıyor.

Küçük yaşta babasını kaybeden Özlem, kızkardeşi ve annesiyle yoksul bir yaşam sürmektedir. Ne yoksulluğa isyan edecek kadar öfkeli ne de yoksulluğu romantikleştirecek kadar Polyannacıdır. Annesinin evlerini geçindirmek için başından kalkmadığı babadan miras dikiş makinesinin tıkırtıları içinde yaşamlarını sürdürürken, Özlem’in tek isteği kendi ayakları üzerinde durabilen, kimseye sırtını dayamayan bağımsız bir kadın olmaktır. Romanın ilk bölümü de “Özlem, Beyaz Atlı Prensi Beklemiyor” başlığıyla açılır. Liseyi yeni bitirmiştir Özlem. Yoksulluk yüzünden dershaneye gidemediği için çok istediği hukuk fakültesini kazanamamıştır. Gazetelerin pazarlamacı ilanları arasında kendisine iş aramaktadır.

Özlemlerin evinin karşısında ise anne ve babasının baskısıyla üniversite sınavlarına hazırlanan, aslında aklında tiyatrocu olmaktan başka şey olmayan Taylan yaşar. Otoriter bir baba ile ev hanımı bir anneden oluşan bu çekirdek aile, ataerkil aile düzenini ortaya koyar. Özlem’in ardından, Taylan’la ilk tanıştığımız bölüm de, ailesinin Taylan üzerindeki baskısını ortaya koyan “Çalış Oğlum, Doktor Olacaksın Sen!” başlığıyla açılır. Fakat Taylan doktor olmak için çalışmak yerine, gizli gizli Heleois ve Abelard’ın aşk mektuplarını okumakta, dershaneye gitmek yerine yılsonunda okulda gösterilecek olan tiyatro oyununa hazırlanmaktadır.

BASKILARA RAĞMEN

Özlem’le Taylan’ın aşkı, Taylan’ın tıpkı Abelard gibi Özlem’e mektupla aşkını ilan etmesiyle başlar. Sil Baştan Aşk’ta yaşanan aşka sahicilik kazandıran da aşkın yaşamın olağan akışı içinde gelişmesi, dönüşmesi ve olgunlaşmasıdır. Roman bir “aşk romanı” olsa da romanın temel izleği, iki genç insanın hayallerinin peşinde kendi kimliklerini bulma çabasıdır. Ailenin ve toplumun onlara biçtiği rollere rağmen, Özlem ve Taylan hem toplumda hem kendi içlerinde bireyselliklerini oluşturma mücadelesi verirler. Toplum baskısı her yerdedir: Dikiş makinesinin tıkırtılarında, mahalle esnafının bakışlarında, evden ayrılan Taylan’ın babasının utancında, Özlem’in davranışlarında… Tüm bu baskıya rağmen, roman Özlem’in ve Taylan’ın hayallerine yaklaştıkları bir eşikte biter: Özlem hukuk fakültesini kazanmıştır, Taylan ise bir tiyatroda ilk oyununu sergileyecektir.

Miyase Sertbarut, gençler, aileleri ve toplum arasındaki farklara, bu farklardan doğan çatışmaya ve bunun sonuçlarına dikkat çekerken, aradaki sınırları kalın çizgilerle çizmez. Romanın sonunda, babasının evden kovduğu Taylan, tekrar ailesinin yanına döner fakat bu bir yenilgi değildir. Aksine, Taylan’ın ailesiyle barışması, tüm yaşananlara rağmen iletişim kurmanın ve sevginin taçlandırıldığı bir sahnedir. Böylece hem Taylan hem de Taylan’ın anne ve babası ömür boyu yakalarını bırakmayacak olan pişmanlığın ağırlığından kurtulurlar.

Sonuç olarak, Külkedisi masallarının pembe dünyasından, yaşama değmeyen anlatılardan sıkıldıysanız, hayatın içinden çıkan Sil Baştan Aşk tam size göre bir roman. Miyase Sertbarut bu romanında, yalın ve gerçekçi bir üslupla hepimizin hayatına dokunuyor.

Sil Baştan Aşk Miyase Sertbarut Tudem Yayınları, 184 sayfa
Sil Baştan Aşk Miyase Sertbarut Tudem Yayınları, 184 sayfa
Show More