İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Ay’da bile olsa, memuriyet zor!

Ay’da bile olsa, memuriyet zor!

Yıldıray KARAKİYA

Ay’daki Adam – Bob’un Yaşamından Bir Gün ile 2006 yılında tanışmıştık. Kitap, Ay’da memur olan Bob’un korkunç sıkıcı yaşamını enfes görsellerle anlatıyordu. Serinin Bob ile Uzayda Eğlence adını taşıyan etkinlik kitabı ise en az ilki kadar renkli ve şaşırtıcı…

Memur hayatını bilirsiniz; baştan sona sıkıcı bir rutin! Bu memuriyetin hamurunda var. Memurluğu isterseniz Ay’da yapın; monoton yine monoton! Bakın Bob’un yaşamına, görürsünüz.

Bob her sabah saat altıda kalkar, iki yumurta yer ve Ay’daki memuriyetinin başına geçmek için roket fırlatma alanına gider. Hımm, biliyorum, roketi duyunca heyecanlandınız. Her sabah roketle fırlatılarak gidilen bir memuriyet kulağa çok şahane geliyor. Bir ay düzenli olarak Ay’a fırlatılın da sonra konuşalım. Her neyse, Bob Ay’a varana kadar, tıkılıp kaldığı roketin içinde gazetesini okur. Aklınız hemen uzay macera filmlerine gitmesin. Bob, Ay’a iner inmez temizliğe başlar. Bob’un önde gelen görevlerinden biri Ay’ı temiz tutmaktır. Etraf güzelce temizlenip şartlandıktan sonra sıra turistleri karşılamaya gelir. Dünya’dan gelen turist roketlerini hoplayıp zıplamalı türlü şaklabanlıkla karşılayan Bob, Ay’a inen turistlere rehberlik eder ve Ay’la ilgili hediyelik eşyalar satar. Turistlerin en çok sorduğu soru Ay’da uzaylı olup olmadığıdır. Hah! Herkes bilir ki uzaylı diye bir şey yoktur! Bob, bu sorudan bıkmış da olsa sabırla yanıtlar turistleri. Ziyaretçilerin Ay’dan ayrılmasının ardından Bob hediyelik eşyaları toplar, düşen kalan var mı diye büyük kraterleri kontrol eder ve roketine atladığı gibi Dünya’ya döner. Bir duşun ardından, Bob işgününü güzel bir uyku çekerek tamamlar. Gördünüz işte, memuriyet Ay’da bile olsa korkunç sıkıcı bir iş olabilir.

İÇ KIYICI UZAY ŞİİRLERİ

Ay’daki Adam – Bob’un Yaşamından Bir Gün ile 2006 yılında tanışmıştık. Simon Bartram’ın yazıp resimlediği kitabı Redhouse Kidz, Ahu Sıla Bayer’in çevirisiyle Türkçeye kazandırmıştı.

Memuriyeti Ay’da devam eden Bob’un korkunç sıkıcı yaşamı okurların çok ilgisini çekti. Bu ilginin altında yatan neden Simon Bartram’ın Bob’un monoton memuriyet hayatını anlattığı metni enfes görsellerle paramparça etmesinde saklı olsa gerek. Prensip sahibi ve rutinlerine sadık Bob’un yaşamından derlenmiş anıtsal görüntülerin fonunda olup bitenler tam seyirlik. Biliyorsunuz, Bob’a göre uzaylı diye bir şey yoktur, olamaz!

Şimdi gelelim 5-6 yıl önce Bob ile tanışan bugünün taze ergenlerini kızdıracak habere: Bob’un kahredici sıkıcılıktaki yaşantısına bir nebze olsun renk katabilmek için Simon Bartram tarafından hazırlanan Ay’daki Adam – Bob ile Uzayda Eğlence adlı etkinlik kitabı geçtiğimiz günlerde yayımlandı. Etkinlik kitabında Bob’un yaşantısının merak ettiğimiz tüm yönleri hakkında bilgi bulabiliyoruz. Örneğin Bob boş zamanlarında rahatlamak için gayda çalıyormuş meğer! Bob’un süveterlere ve (biraz özel olacak ama) ay desenli donlara karşı özel bir ilgisi olduğunu da yine bu etkinlik kitabından öğreniyoruz. Bob’un hüzne batmış iç kıyıcı uzay şiirleri ve sevimli köpeği Barry ile yaşadığı bir macera öyküsü, etkinlik kitabının sürprizleri arasında. Çapraz bulmaca, farkları bulmaca, çıkartma yapıştırmaca gibi etkinliklerle Bob’un yaşamına derinlemesine konuk olurken mutfağına uğramayı da ihmal etmiyoruz. Zencefilli astronot kurabiyesini kim sevmez ki!

Şimdilik Türkçede Bob’un tek macerası yayımlandı. Bob’un yaşamına konuk olduğumuz başka resimli kitaplar ve daha büyük yaş grubu için okuma kitapları da var aslında. Etkinlik kitabında karşımıza çıkan bazı karakterler de işte o henüz çevrilmemiş kitaplarda yer alıyor. Kendi adıma bu durumu Bob’un diğer maceralarının da yakında Türkçeye kazandırılacağına dair bir işaret olarak görüyorum ve hevesle bekliyorum.

Ay’daki Adam – Bob ile Uzayda Eğlence Simon Bartram Çeviren: Turgay Bayındır Redhouse Kidz Yayınları, 61 sayfa
Ay’daki Adam – Bob ile Uzayda Eğlence Simon Bartram Çeviren: Turgay Bayındır Redhouse Kidz Yayınları, 61 sayfa

 

Show More