İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Aydede kâbusların üstesinden geliyor…

Aydede kâbusların üstesinden geliyor…

Sema ASLAN

Peter Ramsey’nin yönettiği, En İyi Animasyon Filmi Ödülü’ne değer bulunan, Efsane Beşli adlı fantastik filmi yarıyıl tatilinde izlemiş olabilirsiniz. Filme konu olan, William Joyce’un yazıp resimlediği Aydede adlı kitap da en az film kadar renkli, hareketli ve ilgi çekici.

Daha ilk anda dikkati çeken görsel tasarımıyla ilginç bir kitap Aydede. Biraz fantastik, biraz macera, biraz bilim kokuyor; üst başlığındaki Çocukların Koruyucuları – Efsane Beşli yazısı, gizeme davetiye çıkartıyor. İnsan ister istemez merak ediyor; çocukları koruyan efsunlu bir obje mi var, yoksa kadim bir hikâyeye mi sürükleyecek kitap bizi peşinden diye. Ama Peter Ramsey’nin yönettiği ve En İyi Animasyon Filmi Ödülü’ne değer bulunan Efsane Beşli’yi izlediyseniz, zaten bir fikriniz var demektir.

AYDEDE ADLI BEBEK

William Joyce’un yazdığı Aydede, hikâyedeki bazı unsurlar ve kitabın tasarımı nedeniyle, ancak 7-8 yaşa kadar olan çocuklara hitap eder gibi görünüyor. Fakat hikâyedeki başka bazı unsurlar ve görsellerdeki kasvet nedeniyle de biraz daha büyük çocuklar için uygun gibi… Birçok çocuk kitabında hedef okurun yaş aralığı belirtiliyor olsa da, bir anne ve bir okur olarak çoğu kez sadece kendi yargıma güvenmeyi tercih ediyorum. Masalsı bir atmosfer içinde anlatılmış olsa bile, bir savaş sahnesi var; esir düşen ve evlerine bir daha hiç geri dönemeyen bir anne baba var…  Bu hikâyeyi, tüm gizemine ve görsel şatafatına rağmen okul öncesi dönemindeki kızıma okumayı istemedim.

Kitap, aslında bir uzay gemisi olan Ay Yelkenlisi üzerinde yaşayan bir çift ile onların küçük bebeğinin hikâyesini anlatıyor. Ay Yelkenlisi’nin özelliği, geceleri bir Ay’a dönüşecek şekilde tasarlanmış olması. Bu arada bir de Aydede var ki o da esas kahramanımız olan bebeğin ta kendisi. Arada, Ade diye de seslenildiği oluyor Aydede’ye. Ay kelimesinden türetilmiş öyle çok  kelime bir arada kullanılıyor ki kafanız karışabiliyor.

Ade, babasıyla teleskoptan bakmayı; annesiyle Gezegenler El Kitabı’nı okumayı çok seviyor. Dev Yıldız Kurtları var, Ayfareleri var, cin ya da periye benzeyen Pırıltı adında bir bebek bakıcısı var, ki bu bebek bakıcısı bir noktada bebeği bırakıp korkusuz bir savaşçı oluveriyor!

KÂBUSLAR HÜKÜMDARI

Fantazya ve maceranın olduğu yerde biraz hareket beklentisi de oluyor. Ade ve ailesinin huzuru, Kâbuslar Hükümdarı Karagölge’nin andıyla sarsılır. Hiç kâbus görmemiş bir çocuğun varlığı kabul edilemeyeceğinden, Karagölge Ade’yi Kâbuslar Prensi yapmak için Ay Yelkenlisi’ne savaş açar. Ay Yelkenlisi savaştan kaçmaya çalışır, ne var ki Karagölge’nin gazabından kurtulamaz. Pırıltı’ya emanet edilen bebek Aydede, Ay Yelkenlisi’nin gizli koridorlarında koruma altındayken annesi, babası ve nihayet Pırıltı da geminin çok uzağına düşer. Karagölge Ade’ye ilişemese de Ade sonsuza dek güvendiği ve sevdiği bu insanlardan ayrı kalır.

Yazar, tüm bu karanlık atmosfere rağmen yine de bir sevgi çemberi içinde korunup kollanan, mutluluktan hiç vazgeçmeyen Aydede’nin başka çocuklar için de mutluluk kaynağı olduğunu anlatır; hikâyesinin dümenini buraya, Dünya’da yaşayan ve kâbuslarla büyüyen çocuklara çevirir. Aydede, bu çocukların varlığını ve mutsuzluğunu fark ettiği anda yanına Noel Baba’yı, Diş Perisi’ni, Paskalya Tavşanı’nı ve daha birçok kahramanı alarak çocuklara onları izlediğinin ve koruduğunun mesajını nasıl verebileceğini düşünmeye koyulur. Artık büyümüş olan Ade, ekibiyle birlikte dünya çocuklarını korumak ve onları kâbuslardan uzak tutmak için ant içer; anne babası, gökyüzünün en parlak yıldız takımı olarak onu takdir eder; Ade Ay’ı parlatır, çocuklar için çok, çok parlak bir yıldıza dönüştürür. Hem dünya çocukları hem Ade mutlu olur…

Aydede William Joyce Çeviren: Süleyman Genç Altın Kitaplar, 56 sayfa
Aydede William Joyce Çeviren: Süleyman Genç Altın Kitaplar, 56 sayfa
Show More