İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Kaptan Düşükdon’un verdiği cesaret…

Kaptan Düşükdon’un verdiği cesaret…

Yıldıray KARAKİYA

Çocukların çok sevdiği Kaptan Düşükdon serisinin dokuzuncu kitabı çıktı. Üstelik Dav Pilkey yine numarasını yapmış ve Düşükdon serisinin kahramanlarına yeni bir seri yazdırmış: Kung-Fu Mağara Adamları. Yıldıray Karakiya bu sıradışı yaratıcıya iyisiyle kötüsüyle yakından bakıyor.

Dav Pilkey ilkokulda pek de parlak bir öğrenci değilmiş. Hani şu derse ilgisi düşük, arkadaş ilişkileri sallantıda, bugün olsa “hiperaktif” etiketiyle bir ilaç dolabına yönlendirilerek aptal edilecek tiplerden… O yıllarda Dav Pilkey’nin iyi olduğu tek bir konu varmış; kendi çizgi romanlarını yaratmak! Pilkey, dersler boyunca uydurduğu öyküleri resimlermiş. Buna karşılık öğretmenleri de bu aptal çizimlerle uğraşan ve sınıfın düzenini bozmaktan geri durmayan işe yaramaz öğrenciyi ya sınıfın dışına atar ya da cezaya bırakırmış. Âlâ! Bir kalemi ve biraz kâğıdı olduktan sonra bu cezalar Dav Pilkey için ödül sayılırmış. Eğitim sisteminin toplam zekâsı, Dav Pilkey gibi bir çocuğu cezalandırmaya yetmemiş, dikkatinizi çekerim.

Derken Dav Pilkey büyümüş. Belki de tüm o sancılı büyüme zamanları boyunca anası babası, hısım akrabası Pilkey’ye, “Biz sana çizgi roman yapma demiyoruz ki. Sen sigortalı, düzenli maaşı olan bir iş bul, sonra hobi olarak yine çizgi roman yaparsın,” demiştir. Sonuç olarak Dav Pilkey çizgi roman yapmış ve ortaya “Kaptan Düşükdon” dizisi çıkmış.

Kaptan Düşükdon aslında Horwitz İlkokulu müdürü Bay Krupp’tan başkası değil. Fakat bu gerçeği Bay Krupp da bilmiyor. Biri öykü anlatmaktan, diğeri resim yapmaktan hoşlanan iki dördüncü sınıf öğrencisi, George ve Harold, bir gün Bay Krupp’ın acımasızlıklarına dayanamayarak onu hipnotize ederler. Böylece ne zaman biri parmaklarını şıklatsa Bay Krupp kendini Kaptan Düşükdon zanneder. Ve olaylar gelişir… Kaptan Düşükdon kötülükle savaşmaya başlar. Bazen karşısına konuşan ve insan yiyen tuvaletler, bazen zombi inek öğrenciler, bazen de Huysuz Çıngıraklıdon gibi amansız kötüler çıkar. Gerçi dünyayı kötülerden Kaptan Düşükdon mu kurtarıyor, yoksa George ve Harold Kaptan Düşükdon’u kurtarırken dünya da mı kurtuluyor, belli değil ama olsun.

HUYSUZ ÇINGIRAKLIDON

Dizinin dokuzuncu kahramanlık romanı, Kaptan Düşükdon ve Huysuz Çıngıraklıdon’un Geri Dönüşü taze taze raflara yerleşti. Bir önceki bölümde banka soygunu suçlamasıyla ömür boyu hapse mahkûm olan George ve Harold, zamanda yolculuk yapan Huysuz Çıngıraklıdon tarafından hapishaneden kaçırılıyor. Bu macerada kahramanlarımız pek çok tehlikeyle karşı karşıya. Öncelikle, Huysuz Çıngıraklıdon kahramanlarımızı henüz Kaptan Düşükdon’un var olmadığı bir zamana kaçırıyor. Yani George ve Harold bu macerada kendi başlarının çaresine bakmak zorunda. Diğer tehlike ise “Muz Kremalı Turta Çelişkisi” adını taşıyor. Bilim insanlarının yıllardır üzerinde çalıştıkları bu teoriye göre, geçmişte yapılan minicik bir değişiklik şimdiki zamanı ve geleceği toptan değiştirebilir. Bir diğer tehlike de kahramanlarımızın geçmişinde yatıyor: Okul müdürü Bay Krupp’ın yeğeni olup, onun koruması altında bulunan, zorba altıncı sınıf öğrencisi Kipper Krupp!

Altın Kitaplar, Kaptan Düşükdon’un kahramanları George ve Harold’ın kurduğu “Ağaç Ev Mizah Şirketi” tarafından hazırlanan ikinci çizgi romanı da yayımladı. Gelecekten Gelen KungFu Mağara Adamları Uk ve Gluk’un Maceraları adını taşıyan çizgi roman, Taş Devri cemiyet hayatının gözde gençlerinden Uk ve Gluk’un, gizemli bir zaman kapısından geçerek gelecekten gelen kötü niyetli bir şirket yöneticisiyle mücadelesini anlatıyor.

Aynı kapıyı kullanarak geleceğe giden ve Üstat Wong’dan Kung-fu öğrenen kahramanlarımız dünyayı kurtarmak için her türlü tehlikeyi göze alıyor.

CİNSİYET AYRIMCILIĞI

Dav Pilkey yaratıcılığını ortaya koyma biçimiyle çocukların ve çocuklar için yazıp çizen herkesin zihnini açabilecek bir isim. Pilkey’yi ve eserlerini çok önemsediğim halde eleştirmeden edemeyeceğim bir yanı var: cinsiyet ayrımcılığı! Kaptan Düşükdon’un dokuzuncu macerasında kahramanlarımızın karşısına çıkan zorba karakter Kipper Krupp, okulun güreş takımında yer alan, fiziksel üstünlüğünü baskı aracı olarak kullanan küçük bir maço. George ve Harold, bu küçük maçoyla mücadele ederken homofobiden yararlanıyorlar. Kahramanlarımız, Kip- per Krupp’ı bebeklerle oynayan, süslü elbiselerden hoşlanan, kısacası kız işi ilgileri olan biri gibi gösterecek türlü türlü tuzaklar hazırlıyor. Bunun yanında, macera boyunca karşımıza çıkan kız karakterler dedikoducu ve hayli aptal amigo kız klişesine sıkışıp kalmaktan kurtulamıyor. Kung-Fu Mağara Adamları’nın macerasında karşılaştığımız kız karakterler de daha iyi durumda değil. Bu kitaptaki kızlar, kahramanlık yapan erkeklere hayran ve onlarla evlenmenin peşindeki ev kızları tipinde çizilmiş. Bu eleştiriyi yaparken Dav Pilkey’nin öykülerini katıksız bir oğlan çocuğu bakışıyla kurguladığını göz ardı etmiyorum. Ne var ki “yetişkin” Dav Pilkey de kurguya müdahale etseydi ve kız karakterlerle ilgili birazcık farklı bir tavır takınsaydı, küçük maçonun homofobiyle imtihanına minik bir bakış açısı katsaydı, bu eleştiriyi yapmam gerekmezdi.

NEDEN ÖNEMLİ…

Cinsiyet ayrımcılığı meselesini bir kenara bırakarak, Dav Pilkey’nin yazıp çizdiği kitapların neden önemli olduğuna bakalım. Pilkey, Kaptan Düşükdon kitaplarını yayınlamaya başladıktan sonra birçok kez çocuklarla buluşmuş ve onlarla yazıp çizmek üzerine sohbet etmiş. Pilkey’nin gözlemlerine göre çocukların yaşı büyüdükçe öykü uydurma ve resim yapma cesaretleri azalıyormuş. “Çünkü hata yapmaktan giderek daha çok korkuyorlar,” diyor Pilkey. Bugün çok satan kitaplarını yazarken aradığı fikirleri, çocukluk günlerinde ürettiği çizgi romanlardan bulup çıkaran biri için korkunç bir manzara olmalı bu! Bu nedenle Pilkey kitaplarını hazırlarken bozuk cümleler kurmaktan, resimlerini çocuklar gibi çizmekten, hatalarının üzerini karalayıp bırakmaktan çekinmiyor. Çocuklara cesaret vermeye çalışıyor. Ne de olsa bir çocuğun kendini ifade etmenin bir yolunu bulmasından ve bunda ısrar etmesinden daha düzgün bir davranış olamaz.

 Kaptan Düşükdon ve Huysuz Çıngıraklıdon’un Korkunç Geri Dönüşü Dav Pilkey Çeviren: İpek Demir Altın Kitaplar, 304 sayfa
Kaptan Düşükdon ve Huysuz Çıngıraklıdon’un Korkunç Geri Dönüşü Dav Pilkey Çeviren: İpek Demir Altın Kitaplar, 304 sayfa
Gelecekten Gelen Kung-Fu Mağara Adamları Uk ve Gluk’un Maceraları Dav Pilkey Çeviren: İpek Demir Altın Kitaplar, 176 sayfa
Gelecekten Gelen Kung-Fu Mağara Adamları Uk ve Gluk’un Maceraları Dav Pilkey Çeviren: İpek Demir Altın Kitaplar, 176 sayfa
Show More