İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Bu tavuğun bir bildiği var!

Bu tavuğun  bir bildiği var!

Sedef PEKİN

Çocukların hevesle beklediği “Yavru Hayvanlar” serisinin altıncı kitabı nihayet çıktı. Jill Tomlinson kedi, baykuş, penguen, karıncayiyen ve gorilden sonra bu sefer bir tavuğun öyküsünü anlatıyor. Kararlı mı kararlı, yılmaz tavuk Hilda’dan öğreneceğimiz çok şey var.

Hilda küçük bir çilli tavuk. Mısır gevreği yemeyi ve itfaiye arabalarını çok seviyor. Çiftliğinde sıradan bir yaşam sürerken teyzesinin civcivleri olduğu haberini alıncaysa hayatı çılgın bir maceraya dönüşüyor.

Hayvanlar, çocuk hikâyelerinin vazgeçilmez kahramanları. Kitap sayfalarında onlar da sevinçler, hayal kırıklıkları, zorlu mücadeleler, çılgın maceralar yaşar, tıpkı insanlar gibi. Ah, “Tıpkı insanlar gibi,” deyip de bu saydıklarımın insana özgü olduğunu zannetmem yetişkinliğin hasarlarından biridir olsa olsa, affedin. Hayvanlar âleminden, doğadan kopuşum neredeyse ergenliğe girişim kadar eski… Neyse, lafı uzatmayayım da tavuk Hilda’nın doğal yaşamla soslanmış gerçeküstü macerası hem benim gibi şehre hapsolmuşlara hem doğa özlemi çekenlere hem de doğayı gözlemeyi en iyi bilen çocuklara gelsin.

HİLDA TEYZE OLUYOR

Çiftliğinin gözde yumurtacılarından Hilda bir gün teyzesinin civcivleri olduğu haberini alır. Öyle heyecanlanmıştır ki tatlı yeğenlerini mutlaka görmek, onlarla koşup oynamak ister. Ama küçük bir sorun vardır. Teyzesi, kilometrelerce ötedeki bir başka çiftlikte yaşamaktadır. Yani civcivleri ziyaret etmek istiyorsa meşakkatli ve tehlikeli bir yolculuğa çıkması gerekecektir.

Cesur bir tavuktur o, her şeyi göze alarak sabahın ilk ışıklarıyla yola düşer. Teyzesinin çiftliğine  yürüyerek gidemeyeceğinin farkındadır; bir araç bulup gizlice içine atlayacaktır. Fakat ilk gün bula bula bir çöp kamyonu, ikinci gün bir itfaiye arabası, üçüncü gün asfalt döken bir silindir, dördüncü günse çılgın bir motosiklet bulur ve oraya bir türlü ulaşamaz. Özetle, bizim kararlı tavuğumuz Hilda her yeni gün yeni bir maceraya uyanır da bir türlü yol alıp civcivlere kavuşamaz. Bu da yetmezmiş gibi bir de çiftlikteki diğer tavuklara alay konusu olmaz mı!.. Fakat bu durum arzusunu daha da kamçılar ve Hilda enine boyuna düşünüp harika bir fikir bulur: Yoldan geçen arabalara otostop çekecektir!

Otostop sayesinde kavuştuğu civcivlerle geçen harika günün ardından Hilda kendisine ait bir ailenin hasretini çekmeye başlar. Evet, civciv isteğiyle yanıp tutuşmaktadır artık. Gurk olmuştur, kuluçkaya yatacaktır. Ama bu sefer de çiftlik sahibinin gadrine uğrar. Ee, ne de olsa çiftliğin en iyi yumurtlayan tavuklarından biridir o. Kuluçkaya yatacağı süredeki yumurta kaybını göze alamaz çiftlikçi. Hilda kuluçkaya yatar, o kaldırır. Hilda kaçar, o kovalar. Bakalım Hilda pes etmeyip sonunda civcivlerine kavuşabilecek mi?

BU HAYVANLAR SEVİLİYOR

Pes Etmeyen Tavuk, İngiliz yazar Jill Tomlinson’ın pek çok dile çevrilen “Yavru Hayvanlar” serisinin altıncı kitabı. Tomlinson geçirdiği bir hastalık sonucu kitaplarını fiziksel zorluklar içinde, ailesinin yardımıyla yazmış; hatta kendisini okuyup yazamayan nadir bir yazar olarak tanımlıyormuş. Genç yaşta hayata veda etse de kitapları elden ele, dilden dile dünyayı dolaşmaya devam ediyor. Paul Howard’ın naif ve etkileyici müthiş karakalem resimlerle donattığı serinin önceki kitapları da birer hayvan macerası: Evine Dönmek İstemeyen Kedi, Karanlıktan Korkan Baykuş, Hayatı Keşfetmek İsteyen Penguen, Karıncanın Ne Olduğunu Bilmeyen Karıncayiyen ve Büyümek İsteyen Goril. Hepsi hem iyi vakit geçirmek hem hayvanları ve doğayı tanımak hem de cesaret, birey olma, kendine güvenme, sevgi, dayanışma gibi kavramlar üzerinde düşünmek için güzel birer öykü. Pes Etmeyen Tavuk’un kapağına, “Yavru Hayvanlar” serisinin 33 bin adet sattığı bilgisi eklenmiş. Ne diyelim, tatlılıkla anlatılmış bu eğlenceli maceranın da serinin diğer kitaplarının da okuru bol olsun.

Pes Etmeyen Tavuk Jill Tomlinson Resimleyen: Paul Howard Çeviren: Gökçe Ateş Aytuğ Hayykitap, 112 sayfa
Pes Etmeyen Tavuk Jill Tomlinson Resimleyen: Paul Howard Çeviren: Gökçe Ateş Aytuğ Hayykitap, 112 sayfa
Show More