İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Zoraki korsanlar…

Zoraki korsanlar…

Sedef PEKİN

“Korsanlar Güverteye” dizisinin ilk kitabı Bütün Bayraklara Karşı, bir berber ile yetim bir çocuğun nasıl istemeden korsan olduğunu anlatmakla işe başlıyor. Can Çocuk Yayınları kitabın türüne “Heyecanlı Kitaplar -Serüven” demiş. Kesinlikle doğru söylüyorlar.

Kızlı erkekli korsancılık oynardık biz çocukken. Şimdiki çocuklar da oynuyor. Muhtemeldir ki sonraki nesiller de oynayacak. Tek gözü kapatan göz bantları, tahtadan bacakları, çengelden elleri, kaba saba hoyrat tavırları ve korku saçan bayraklarıyla müthiş bir gizem ve macera kaynağıdır çünkü korsanlar. Acaba istemeden korsan olmuş insanlar var mıdır tarihte, biz bu mesleği mecburiyetten seçtik, n’apcan diyenler? Onu bilmiyorum ama tesadüfen korsan olmuş bir adam, bir çocuk, bir samuray ve birkaç denizcinin hikâyesini anlatabilirim.

“Korsanlar Güverteye” dizisinin ilk kitabı Bütün Bayraklara Karşı, bir berber ile yetim bir çocuğun nasıl istemeden korsan oluverdiğini anlatmakla işe başlıyor. Eski zamanlardaki pek çok berber gibi aynı zamanda dişçi de olan Mongard limana gelmiş, bulunduğu yeri bir an evvel terk edebilmek için Fransa’ya ya da hiç olmazsa Avrupa’ya giden bir gemi aramakta. Hüsranla sonuçlanan ilk denemesinin ardından bir elin ceketini çekiştirdiğini hissediyor ve dönüp bakınca küçük bir çocukla karşılaşıyor. İşte o çocuk, birlikte tuhaf maceralara atılacağı Timmy Kid’in ta kendisi. Timmy’nin tehlikeli ama bir o kadar da kıvrak yalanı sayesinde, normalde yolcu almayan bir Fransız gemisine binerlerken, Aurore adındaki bu gemiyle aslında korsanlığa uzanan bir yolculuğa çıktıkları akıllarının ucundan bile geçmiyor.

GEMİYE KORSANLAR SALDIRIYOR

Açık denizde beklenmedik bir saldırıya uğruyor Aurore. Elbette saldıran korsanlar. Kıran kırana bir savaş yaşanıyor, Aurore’nin kaptanı dâhil pek çok denizci korsanların elinde can verse de, Mongard ve Timmy Kid’in de yardımıyla denizciler korsanları bozguna uğratmayı başarıyor. Fakat güzel gemileri Aurore’nin denize gömülmesine engel olamıyorlar. Böylece tüm mürettebat gemi değiştiriyor. Yolculuklarına korsanlardan kalma Atmaca ile devam ediyorlar. Mongard, korsanların liderinin hayatını aldığı için geminin yeni kaptanı seçiliyor ama işi o kadar zor ki. Artık ister istemez korsan oluyorlar ve bu anlı şanlı korsan gemisini uzaktan kim görse anında saldıracak… İlk saldırı Fransız savaş gemisinden geliyor ama onu da alt etmeyi başarıyorlar. O andan itibaren, denizde oldukları süre boyunca bütün bayraklara karşı zorlu bir mücadele vermeleri gerektiğini idrak ediyorlar.

Güvenli bir sığınak bulmaları şart. Mongard’ın haritada gizemli bir ada işaretlemesiyle dümeni oraya çeviriyorlar. Fakat adaya ayak bastıklarında bu kez de yerliler tarafından ablukaya alınıyorlar. Orayı kendilerine emniyetli bir sığınak haline getirmenin tek yolu, yerlilere yardım etmek, kabile reisinin kızını ve tanrı heykelin büyük zümrüt gözünü korsanların elinden kurtarmak. İşte böylece korsan savaşları başlıyor; Atmaca, dünyanın korsan efsanelerine yenilerini eklemek üzere açık denizlere yelken açıyor.

İtalyan yazar Sebastiano Ruiz Mignone, radyo ve televizyonlara metin yazarlığının yanı sıra yıllarca edebiyat dersleri de vermiş. Usta bir anlatıcı. Bir berberle çocuğun korsanlığa uzanan tuhaf öyküsünü, ilginç yan karakterler –örneğin yine aynı gemide şans eseri korsan oluveren bir samuray– ve macera içinde küçük maceralar da içeren bir üslupla örmüş. Cem Güney Ceylan’ın çoğunlukla tam sayfa resimleri ise hikâyedeki macera tadının altını başarıyla çiziyor. Can Çocuk Yayınları kitabın türüne “Heyecanlı Kitaplar – Serüven” demiş. Siz de heyecanlı bir kitap okumak isterseniz Bütün Bayraklara Karşı iyi bir seçim olacaktır.

Bütün Bayraklara Karşı Sebastiano Ruiz Mignone Resimleyen: Cem Güney Ceylan Çeviren: Delal Arya Can Çocuk Yayınları, 128 sayfa
Bütün Bayraklara Karşı Sebastiano Ruiz Mignone Resimleyen: Cem Güney Ceylan Çeviren: Delal Arya Can Çocuk Yayınları, 128 sayfa
Show More