İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Rüyadan gerçeğe giden yol…

Rüyadan gerçeğe giden yol…

Nilay YILMAZ

Hastanede kısa ya da uzun süreli tedavi gören çocuklar İyi Geceler Julia’yı mutlaka okumalı.Hasta arkadaşları, kardeşleri olan ve hastanedeki yaşıtlarının varlığını daha önce düşünmemiş olan çocuklar Julia ve Podufuk ile tanışmalı.

Grip salgınının pek çok şehirde adım adım ilerlediği bu günlerde hasta olup dışarı çıkamamanın, hiçbir şey yapmadan öylece yatmanın ne demek olduğunu deneyimlemekteyiz. Özellikle okullarda hızla yayılan virüs pek çok çocuğu hastaneye taşıyor. Serum, ilaçlar, vitaminler derken virüs eninde sonunda yeniliyor ve çocuklar evlerine, okullarına geri dönüyor. Ne var ki bazı virüsler çok inatçı. İşte Julia bu inatçı virüslerle tanışan çocuklardan biri ve uzun süredir hastane odasından çıkmasına izin verilmiyor. Odasında oturuyor, yatıyor, yine oturuyor ve yine yatıyor. Çünkü yapacak başka bir şey yok.

Annesi, babası, büyükbabası, hastabakıcı Terasa ve doktorlar onun için koşturuyor, her gün ziyaretine geliyorlar. Bedeninin virüslerle savaşmadığı günlerde odasından çıkmasına, hastanede uzun süredir tedavi gören diğer çocuklarla konuşmasına izin verilse de hastanede arkadaşlık kurmak zor. Çünkü hastanenin bir günü bir diğerine benzemiyor. Tedavisi yüzünden saçları dökülen, o gün kendini iyi hissederken ertesi günü hareket edecek enerjiyi bulamayan çocuklar birbirleriyle de düzenli olarak görüşemiyorlar. O yüzden hastane dışından ya da içinden gelen ziyaretçiler ya da telefonla arayanlar çok önemli. Kendilerini evdeymiş gibi hissedebilmeleri, bir odaya sıkışmış olsalar da “normal” hayatlarını bu oda içinde sürdürebilmeleri için aileleri onlara destek oluyor. Evden getirilen haberler, fotoğraflar, kitaplar ve oyuncaklar çocuklara arkadaşlık ediyor.

Hastanede tanışıp can dost olan Julia ve Bruno için bu haberleri birbirleriyle paylaşmak çok önemli. Mektuplaşarak görüşme engellerini aşmanın yolunu bulan iki arkadaşın, hastane içinde dolaşabildikleri zamanlarda birlikte geçirdikleri iyi vakitleri hayal etmekten başka şansları yok.

HASTALIK VE ÖLÜM

Uzun süredir odasından çıkamayan ve mektuplarına yanıt alamayan Julia, Bruno için endişeleniyor. Büyükbabasının eğlenceli oyunları ve sohbeti bile onun endişesini gideremiyor. Aslında hep onun yanında olan hastane yastığı Pofuduk işte ilk kez o gün Julia ile konuşuyor. Pofuduk’un görevi diğer yastıkların yaptığı gibi hasta çocuklarla arkadaşlık etmek. Julia için macera dolu günler bu tanışmayla başlıyor. Gündüzleri sohbet ettiği, geceleriyse başını dayayıp uyuduğu yeni arkadaşı onu rüyadan rüyaya taşıyor. Hastane odası rüyalarda artık bir başka dünyaya dönüşüyor. Daha sonra Julia rüyalar aracılığıyla gerçek yaşama geçmeyi, rüyasında gerçeği görmeyi keşfediyor. Bruno’dan haber almak için bundan yararlanan Julia geceleri rüyasında –aslında bir bakıma gerçeklikte– hastane içinde dolaşmaya, arkadaşının odasına gitmeye çalışıyor. Ama bu göründüğü kadar kolay değil. Adı üstünde “rüya” ve insan ne zaman uyanacağını, rüyasının ne zaman sona ereceğini kontrol edemiyor. Hepsinden önemlisi, rüyasında gerçekliğe yolculuk eden biri aniden uyanırsa, kendini gerçekliğin içinde buluveriyor. Bu yüzden Pofuduk ve Julia tehlikeli anlar yaşıyor. Ama arkadaşına neler olduğunu öğrenmek o kadar önemli ki Julia bu tehlikelerin hiçbirini umursamıyor. Sonunda Bruno’ya rüyaları sayesinde ulaşıyor ve yine rüyalarının yardımıyla zaman, gerçeklik, ölüm ve başka dünyalar zihninde netleşiyor. Hastalık ve ölüm gibi somut, aslında bir o kadar da soyut olan kavramlar rüya ve gerçeklik anlatısı içinde çocuklara sunuluyor.

Hastanede kısa ya da uzun süre tedavi gören çocuklar İyi Geceler Julia ile mutlaka tanışmalı. Hasta arkadaşları, kardeşleri olan ve hastanedeki yaşıtlarının varlığını daha önce düşünmemiş olan çocuklar da Julia ve Podufuk ile mutlaka buluşmalı. Hastane personelinin çocuklara yaklaşımı, ailelerin hastalıkla mücadele eden çocuklarıyla iletişimi, hastanedeki çocukları unutmayan ve onları eğlendirmeye gelen palyaçoların varlığı bize kendi gerçekliğimizle ilgili pek çok şeyi düşündürüyor. Bunların hangisi Türkiye için gerçek hangisi rüya insan ayırt edemiyor. Oysa hastanedeki çocuklar için insanın aklında yeşeren binbir projenin Pofuduk ve arkadaşlarıyla gerçekliğe kavuşması hiç de rüya değil. Yaşamak için rüya görmeli, değil mi?

İyi Geceler Julia Carles Sala İ Vila Resimleyen: Roger Simo Çeviren: Havva Mutlu Can Çocuk Yayınları, 116 sayfa
İyi Geceler Julia Carles Sala İ Vila Resimleyen: Roger Simo Çeviren: Havva Mutlu Can Çocuk Yayınları, 116 sayfa

 

Show More