İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Birbirine zıt iki berber…

Birbirine zıt iki berber…

Pelin ÖZER

Arslan Sayman’ın yazıp Deniz Üçbaşaran’ın resimlediği Şarkı Söyleyen Berber, şiirler ve neşeli resimlerle kendisi de şarkı söyleyen bir kitap. Hem büyüklere hem bunu zaten içgüdüsel olarak bilen çocuklara, şarkı söyleyenlerin hep bir adım önde olduğunu hatırlatıyor.

Çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var, ne mutlu bize, çünkü onlar ellerindeki bu bilgiyi paylaşma konusunda çok cüretkârlar. Ders vermek, ahkâm kesmek gibi bir meseleleri olmadığından rahatça açık ederler hislerini. Yetişkinler öğretici edalarıyla onları gözetleyedursun, çocuklar her durumda koku alma ustasıdırlar zaten, pek de ihtiyaçları yoktur rehbere, hisleri her durumda onlara doğru yolu gösterir. Doğru yol denen yönse bünyelerine en iyi gelen yön olsa gerek.

Ne yazık ki onları yetiştirenler çoğu zaman bunu unutur. Her türlü gelişmeyi çizgisel boyutta, dümdüz bir mantıkla ele aldıklarından olsa gerek. Algıları öylesine temizdir ki çocukların, her ortamda olumsuz enerjileri tespit eden bir nevi detektör gibi görev yapabileceklerini düşünebiliriz. Kimin gerçekten canayakın, kimin içten pazarlıklı, kimin gülümseyen gözler ardında samimiyetsiz, kimin ilgili gözükmek için çaba harcasa da aslında ilgisiz olduğunu tek bakışta anlayabilirler.

Arslan Sayman’ın yazıp Deniz Üçbaşaran’ın resimlediği Şarkı Söyleyen Berber, bize bütün bunları bir kez daha hatırlatıyor. İlk baskısı 2006’da yapılan kitabın yeni baskısı Yapı Kredi Yayınları’ndan çıktı. Şirin bir mahallede karşılıklı dükkânları olan iki berber başrolde. İki berber aynı zamanda iki karşıt kutup. Görünüşleri de birbirine pek benzemiyor doğrusu: Biri, saçları büyük oranda dökülmüş olsa da belli ki sabahları saatlerce şekil verdiği kâkülleri ve fırça bıyıklarıyla övünürken, öteki sıradışı cüppesi ve fırça gibi göğe yükselen gür saçlarıyla özgün bir karakter. İki dükkân arasında çok kısa mesafe olsa da berberlerin karakterleri, duyguları, yaklaşımları, dükkânlarındaki hava öylesine birbirinden farklı ki arada aşılmaz uçurumlar var. Biri merakı yüzünden kendini yiyip bitirirken, aynı zamanda nefes almadan sorduğu sorularla müşterilerini de bezdirip kaçırıyor: “Sanki tıraş etmiyor / Herkesi sorguluyor / Sorduğu sorularla / İnsanı çok yoruyor”. Ötekiyse dükkânında çok eğlendiğinden olsa gerek koltuğuna oturan her müşteriyi kendine, dükkânına bağlıyor: “Kesilince saçların / Çok güzel görünecek / Bütün arkadaşların / Seni çok beğenecek.”

SEVMEKLE BAŞLAMALISIN İŞE

Güne dükkânını temizleyip papağanı Pappa’nın tüylerini taramakla başlayan Şarkı Söyleyen Berber, yetiştirdiği çiçeklerle, okuduğu kitaplarla dükkânını, çocukları da cezbeden rengârenk, neşeli bir masal evine dönüştürmüş. Meraklı berberse işleri kesat gittiğinden, bütün müşterileri karşıdaki berbere abone olduğundan, ne yapıp edip Şarkı Söyleyen Berber’in sırrını çözmeye çalışıyor. Amatör bir hafiye olarak burnunu komşusunun penceresine dayamış içeriyi gözetleyen Meraklı Berber, başarıya ulaşamayınca çareyi dâhiyane fikrini uygulamakta buluyor. Sonunda ne mutlu bize ki, hayat boyu çocuk ruhunu korumayı başararak şarkı söylemekten hiç vazgeçmeyen karakter, meraklı ve sinsi olana dersini veriyor: “Çocukları sevmekle / Başlamalısın işe / Belki işlerin artar / Dur dersin bu gidişe.” Şiirler ve neşeli resimlerle kendisi de bir bakıma şarkı söyleyen bu kitap, hem anne babalara hem bunu zaten içgüdüsel olarak bilen çocuklara şarkı söyleyenlerin hep bir adım önde olduğunu hatırlatıyor.

Şarkı Söyleyen Berber Arslan Sayman Resimleyen: Deniz Üçbaşaran  Yapı Kredi Yayınları, 32 sayfa
Şarkı Söyleyen Berber Arslan Sayman Resimleyen: Deniz Üçbaşaran
Yapı Kredi Yayınları, 32 sayfa
Show More