İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Oyun oyun içinde, oyun kitap içinde…

Oyun oyun içinde,  oyun kitap içinde…

Didem ÜNAL BİÇİCİOĞLU

Hem miniklere hem ebeveynlere oyun ortak parantezinde esin veren iki kitap: Mamut Yıkama Rehberi ve Babacığa Öpücükler… Birini banyo, diğerini ise uyku vaktinde çıkabilecek olası sorunları oyunla çözmek, bir yandan da minik yavrunuzla eğlenmek için kullanabilirsiniz.

Oyun salt çocukların değil, yetişkinlerin de hayatında önemlidir. Ebeveyn olan yetişkinler için ise daha farklı anlamları vardır. Çocukla birlikte oyunlar oynamak, oyunun desteklediği gelişimi gözlemek, canlandırma oyunları ile tepkileri daha yakından ölçmek mümkündür. Dahası, “birlikte eğlenmek” kadar yakınlaştırıcı unsur azdır. Üstüne üstlük anne baba olmanın belki de en keyifli yanlarından biri, “koca koca insanların” uzun uzun lego yapması ya da “atçılık oynaması”, rengârenk oyun hamurlarını mıncıklaması, yani aslında içinde tuttuğu çocuğu belki de yıllar sonra özgürce ortaya çıkarmasının önündeki tüm engellerin böylece kalkmış olmasıdır! Birlikte okumak ve birlikte eğlenmek için esin veren kitaplar da var. İşte bunlardan biri, evde beslemek isteyebileceğiniz kadar harika resmedilmiş bir mamut üzerine. Düşünün ki o sizin mamutunuz. Peki, onu nasıl yıkardınız? Mamut Yıkama Rehberi bunun yanıtlarını veriyor.

MAMUT YIKAMA REHBERİ Mİ?..

Çocukluğumuzdan hatırladığım bir bilmece vardı: “Dört fil bir arabaya nasıl sığar?” İkisi öne, ikisi arkaya, evet. Peki, bir mamut nasıl yıkanır? Bir küvetin içinde… Ama bu iş o kadar kolay değil! Önce bu sevimli mi sevimli kız çocuğunun yaptığı gibi yağmurluğumuzu giyelim ve ardından kitabın sayfalarını çevirmeye başlayalım.

MAMUTLAR BİRAZ BÜYÜKTÜR!

İllüstratör Kate Hindley’nin çizdiği mamut, şaşkın gözlerini daha kapakta üstümüze dikiyor. Michelle Robinson ise hemen içeriden sesleniyor, “Mamutlar biraz BÜYÜKTÜR ve tüyleri çok zor temizlenir. Ama endişelenmeyin, Mamut Yıkama Rehberi’yle mamutunuzu yıkamak artık çok kolay!” Tabii ki önce küveti doldurmak gerek… Peki, su dolu küvete mamut nasıl sokulacak? Daha ilk adımda tam beş yöntem öneriliyor çizimlerle. Süpürgeyle iterek başlıyor denemeler, çilekli kek teklifiyle sona eriyor. Süpürgeyle itmeyeceğim kesin ama ister istemez kızımın banyo yapmak istemediği anlar aklıma geliyor, gülümseten bu yöntemlere bakarken!.. Banyo rutini içinde yer alan hiçbir şeyin ihmal edilmediği dikkat çekiyor: Temizlik için kullanılacak mamut losyonundan toynak kremine, hatta üzerinde “Mamutunuzun saçları şekil almıyor, tüyleri parlamıyor mu!” yazan balsama dek! Mamutlar için popüler olabilecek saç modellerini de görüyoruz arada. Onların da gıdıklandığını unutmadan, işimizi dikkatlice yapmamız gerektiğini öğreniyoruz.

Kitabı çocuğuyla birlikte okuyan ebeveynler, banyo saatinde bu kitaptan sevimli oyunlar da çıkarabilirler. Çocuklar canlandırma oyunlarını çok
Oyun sever; küvette “Hadi şimdi sen mamut ol, ben seni yıkayacağım,” demek ve buradan türlü eğlencelerle banyo saatini uzatmak mümkün görünüyor! Hatta kendisine evde bir mamut beslemek isteyip istemediğini bile sorabilir, söz gelimi onu nasıl uyutacağına dair ipuçları edinebilirsiniz…

“Oyun oyun içinde, oyun kitap içinde” diyerek başladığımız okuma, 1001 Çiçek Kitaplar’ın Babacığa Öpücükler’iyle sürüyor. Bu kitap da “Yine mi uyku vakti geldi?” sözünün ardından kaçışıp, türlü oyunlar icat eden ve bunları hemen her akşam farklı şekillerde sahneye koyan minikler ve onlarla birlikte koşan büyükler için geliyor.

ÖPÜCÜKLERİN PEŞİNDE

Oynamak çok eğlenceliydi ama oyun daha bitmedi ki, hayır hiç yorulmadın, onu da biliyoruz… Buradaki yavru ayı da yatmak istemiyor; uyku saati gelince birden canı sıkılıveriyor. Uykuya dalmasını sağlayacak rutinlere ayak diremeye başlıyor: İyi geceler öpücüğünü bile vermiyor! İşte uyku oyunları ya da bir diğer deyişle öpücük oyunları, yani kitap burada başlıyor.

Baba ayı, yavru ayıdan “o kıymetli öpücüğü” alabilmek ve onu her adımda uykuya yaklaştırabilmek için keyifli bir oyun tutturuyor. Ayıcığı havaya kaldırıp, ayı öpücüğü yerine “bir zürafa öpücüğü” isteyip istemediğini soruyor. Yavru ayı kıkırdayarak reddediyor, belli ki oyunun devamının geleceğini sezmiş! Bir koalanın sımsıkı sarılarak, bir timsahın burnunu uzatarak, bir yarasanın baş aşağı durarak, bir kaplanın kükreyerek, bir maymunun kıpır kıpır oynayarak, hatta bir farenin gıdıklayarak verdiği öpücüklerin taklitlerini yapıyor baba ayı. İşte tam da bu noktada kitabı aslında istediğiniz kadar uzatabileceğinizi, aklınıza gelebilecek tüm hayvanlarla çeşitlendirebileceğinizi, beden dilinizi kullanarak her sayfayı canlandırıp, çocuğunuzdan da aynısını isteyebileceğinizi fark ediyorsunuz. Dahası, çocuklar tekrarları severler ve kitap kendi içinde bir tekrar döngüsü üzerine kurulu. Tekrarlar mutlu sona bağlanıyor; elbette beklenen öpücük geliyor, oyunlar sırasında yıkanmış ve artık çoktan yatağına girmiş yavru ayıdan!

Esin veren bu kitap, hayatı çocukla birlikte bir oyuna çevirebilme fırsatını hatırlatıyor! Üstelik ebeveyn olmanın eğlenceli yanlarından birini gösteriyor: “Koskocaman olmuşsun, hâlâ oyun oynuyorsun!” diyemez kimse! Yani doya doya oynamak mümkün! İşte bu yüzden, yavru ayılar “Öpücük kalmadı,” dediğinde baba ayılar küsüverip arkalarını dönmesin. Yavruya oyunla ulaşmayı ve onunla uzlaşmayı vurguluyor kitap. Öte yandan, yavru ayıyı yıkayan ve yatmaya götürenin nihayet “baba” olması, dikkatli gözlerden, özellikle de yorgun annelerin gözünden kaçmayacak olsa gerek!

Mamut Yıkama Rehberi  Michelle Robinson Resimleyen: Kate Hindley  Çeviren: Melike Hendek  Pearson Yayınları, 32 sayfa
Mamut Yıkama Rehberi
Michelle Robinson Resimleyen: Kate Hindley
Çeviren: Melike Hendek
Pearson Yayınları, 32 sayfa
Babacığa Öpücükler Frances Watts Resimleyen: David Legge Çeviren: Ömür Özyurt 1001 Çiçek Kitaplar, 24 sayfa
Babacığa Öpücükler Frances Watts Resimleyen: David Legge Çeviren: Ömür Özyurt 1001 Çiçek Kitaplar, 24 sayfa
Show More