İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Sorularla dolu bir Marco Polo macerası

Sorularla dolu bir Marco Polo macerası

Ecem Nida DİNÇTÜRK

Hikâyenin başkahramanı Marco Polo olur da orada macera olmaz mı? Bilmeceli polisiye Marco Polo – Gizemli Kitap, sorularla dolu minik bir Marco Polo macerası. Ama soruların yanıtları okurda saklı…

Marco Polo’nun Il Milione adlı eseri, tarihin en (belki de ilk) heyecan uyandırıcı kitabı olabilir. Marco Polo’nun Venedik’ten Çin’e uzanan üç buçuk yıllık yolculuğu boyunca gördüklerini, öğrendiklerini anlattığı bu kitabın, döneminde birçok hükümdara ve kâşife kaynak kitap olduğu söylenir. Bunun yanında İtalya’ya makarnayı, Avrupa’ya matbaayı taşıyanın da bu kitap olduğu yaygın söylentiler arasında. Kitabın adının Türkçe karşılığının “bir milyon”a denk gelmesinin arkasında da Marco Polo’nun gördüğü her şeyi milyonlarla ifade etmesi ve kitabın çok sayıda yeni bilgiyi barındırıyor olması yatıyor. Şimdi sözünü edeceğimiz, Il Milione’nin başrolde olduğu Marco Polo – Gizemli Kitap ise Marco Polo maceralarından ilham almış bir minik öykü. Harald Parigger’ın kaleminden çıkan bu heyecanlı öyküyü kitaplığımıza getiren ise Kırmızı Kedi Yayınları…

Gizemli Kitap, Marco Polo’nun Kubilay Han’ın yanında geçirdiği yıllardan sonra memleketine, yani Venedik’e dönmeye çalışırken uğradığı duraklardan biri olan Trabzon’a demir atması ile başlıyor. Doğu diyarlarından dönmekte olan Marco Polo’nun gemisi tabii ki birbirinden değerli halılar, ipekler ve eşi görülmemiş baharatlarla dolu ama en önemlisi, gördüğü tüm yenilikleri ve farklılıkları anlattığı Il Milione kitabını oluşturacak binlerce sayfalık not da o gemide. Marco Polo’nun Trabzon ziyaretini gizemli yapan ve bir maceraya dönüştüren ise Marco Polo’nun burada tanıştığı yeni insanlar.

IL MİLİONE ÇALINIYOR…

Marco Polo’nun gemisi Trabzon limanına demirlediğinde, gemiyi ilk ziyaret eden kentin ileri gelenlerinden Demetrios Melissenos olur. Hâli tavrıyla çok zengin olduğu izlenimi yaratan Melissenos, Marco Polo’ya son derece dostane yaklaşır. Gelgelelim Melissenos’u ne Marco Polo’nun ne de yardımcısı Kubilay’ın gözü tutar. Günün ilerleyen saatlerinde gemiye gelen bir başka ziyaretçi ise Marco Polo’nun hemşerisi, yani bir Venediklidir! Uzun yıllardır kendi topraklarından kimse ile karşılaşmayan Polo ve tayfası, Venedikli Pietro’yu coşkuyla karşılar. Marco Polo o akşam, yeni tanıştığı iki “dost”unun şerefine gemide bir ziyafet verir. Fakat bu keyifli ziyafetin ertesinde, Marco Polo’nun henüz kitaba dönüştüremediği eseri Il Milione’nin kaybolduğunu fark etmesi ile hikâye yerini bir maceraya bırakır. Soruların birbirini kovaladığı bu hikâye aktıkça ortalığa, dostluğun anlamına, önyargıların sakıncalarına ve güven duygusuna ilişkin önemli mesajlar saçılacaktır.

Kitabın üzerindeki “Bilmeceli Polisiye” ibaresi de boşa değil. Hikâyenin her bir bölümünün sonunda okura, hikâye içindeki detaylara dair zihin açıcı sorular yöneltilmiş. Böylece okurun hem öykünün içine girmesi hem de çözülmesi gereken polisiyeye ilişkin doğru soruları sorabilmesi sağlanmış. Çoğu, yorumlama kabiliyetine bırakılmış olan bu sorular için bir cevap anahtarı olmadığını, öykü aktıkça soruların yanıt bulduğunu da eklemek gerek.

TARİHİN TOZLU SAYFALARINDA Gizemli Kitap okuruna bir hikâye anlatmanın yanında pek çok şey veriyor. Bunlardan en önemlisi, tarihin gördüğü en fantastik karakterlerden biri olan Marco Polo’yla tanışma şansı. Sebep-sonuç ilişkisi kurabilmek adına sorulması gereken doğru sorular için bir kapı aralaması ve tarihin tozlu sayfaları arasında kalmış ama büyük anlamlar taşıyan ritüelleri hatırlatması da kitabı önemli kılan diğer detaylar.

Marco Polo - Gizemli Kitap Harald Parigger Çeviren: Ata Melih Karafırat Kırmızı Kedi Yayınları, 108 sayfa
Marco Polo – Gizemli Kitap
Harald Parigger Çeviren: Ata Melih Karafırat
Kırmızı Kedi Yayınları, 108 sayfa

 

Show More