İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Üçteker değil, dörtteker ama ne fark eder?!

İlk kitapta doğum gününü ve üç tekerlekli bisikletine kavuşmasını kutladığımız Şuşu, bu kez bizi sürpriz bir şekilde tanıştığı Can ve onun dörttekeriyle buluşturuyor. Tekerlekler üzerinde kurulan bir dostluğun öyküsü!

Gökçe GÖKÇEER

Şuşu üçtekerinden bir türlü ayrılamıyor, bunu öğrendik. Bu yüzden maceralarının da sonu gelmeyecek gibi görünüyor. Dileriz gelmez, çünkü Şuşu, Can ve Dörtteker’i okuyunca anladık ki biz bu ufaklığı meğer pek sevmişiz. Bir Dolap Kitap’tan tanıdığımız Yıldıray Karakiya’nın Redhouse Kidz’den çıkan ikinci kitabı bu. Şuşu yine enerjiden yerinde duramadığı bir sabaha uyanır ve evin içinde üç tekerlekli bisikletiyle dört dönmeye başlar. Neyse ki dayısı duruma el koyar ve onu parka götürür. Bu sayede evin altı üstüne gelmeyecek, Şuşu bisikletini parkta çılgınca sürebilecektir. Ama o da ne? Tam hızını almışken Şuşu’nun önüne bir dörtteker çıkar. En az onun kadar haylaz Can ve onun dörttekeriyle ilk karşılaşma böyle olur işte. Devrilen çöpler, uçuşan yapraklar ve savrulan boya kutuları kimin umurunda? Nasılsa herkes elbirliğiyle eskisinden de güzel hâle getirir parkı. Tabii bunu bir de Şuşu’nun dayısıyla Can’ın teyzesine sormak lazım!

YARAMAZLIK ENGEL TANIMAZ!

Şuşu, Can ve Dörtteker, engelli bir çocuk olan Can’ın, Şuşu’yla engel tanımayan dostluğunun başlangıcını müjdeliyor. Hayatında ilk kez tekerlekli sandalyeyle tanışan ve ona “dörtteker” adını vererek, kendi üçtekerinden farklı görmeyen Şuşu bir puan daha alıyor bizden. Engelli olsa da olmasa da, tüm çocukların oyun oynamayı ve yaramazlık yapmayı ne kadar sevdiğinin altını çiziyor kitap. Bu yüzden, farklı olana bazen tereddütle bazen de acımasızca yaklaşabilen çocukların algısında bambaşka bir ufuk açmak için okunması önerilecek kitaplar arasında yer almayı hak ediyor. İlk kitaptaki gibi Başak Günaçan’ın çizimleriyle renklenen Şuşu, Can ve Dörtteker, Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği’nin desteğiyle hazırlanmış. Engel kelimesi en çok “Bir şeyin gerçekleşmesini önleyen sebep” anlamında kullanılıyor. Can’ın ve Can gibi dörtteker üzerinde haylazlık yapan çocukların yürüme engeli olabilir ama asıl soru şu: Bu durum onların harika ve afacan birer çocuk olmasına da engel midir? Kitabın, çocuklarla birlikte anne babaların da zihnini açması, engel tanımaz güzel günlere vesile olması dileğiyle…

Şuşu, Can ve Dörtteker Yıldıray Karakiya Resimleyen: Başak Günaçan Redhouse Kidz Yayınları, 32 sayfa
Şuşu, Can ve Dörtteker
Yıldıray Karakiya
Resimleyen: Başak Günaçan
Redhouse Kidz Yayınları, 32 sayfa
Show More