İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Çocuklar için resimli Troia öyküleri

Bir proje kapsamında hazırlanmış olan beş kitaplık Troia dizisi, ünlü Troia Destanı’nı, Tahta At’ı, Paris ile Helen’in öyküsünü anlatırken, çocukları yaşadıkları coğrafyanın mitolojisiyle de tanıştırıyor.

Şebnem AKALIN

Anadolu’nun çeşitli kentlerini gezerken, tarihî anıtlar ve bölge kültürünü anlatan çocuk rehberlerle karşılaşırsınız. Bu bilgileri büyüklerinden, turist gruplarını gezdiren profesyonel rehberlerden duyarak öğrenenlerin yanı sıra, valilik ve belediyelerin verdiği kısa eğitimden geçtikten sonra yalnızca Türkçe değil, yabancı dillerde de rehberlik yaparak harçlığını çıkaranlara rastlayabilirsiniz. Rehber çocuklar, gözlerden uzak kalmış antik kalıntılara kolayca ulaşmanız için size yol göstermekle kalmayıp, bazen küçük bir arkeolog gibi çok daha ayrıntılı bilgi verebilir. İyi Kitap’ta daha önce çocuklara yaşadıkları kentin tarihini, kalıntılarını, mitolojisini anlatan öykü kitaplarını büyük bir keyifle tanıttım. Hatta kimi zaman ebeveynlere de bilgilerini tazelemeleri için bu kitapları okumalarını önerdim. Bu kez doğrudan anne babaların ve eğitimcilerin çocuklara okuyabileceği, okul öncesi dönem çocukları için hazırlanmış bir seriden söz etmek istiyorum. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nin yürüttüğü kapsamlı bir projeye kalıcılık kazandırmak amacıyla hazırlanmış.

TAHTA AT’IN ÖYKÜSÜ

Her şey Çanakkale ve çevresinde yaşayan çocukların kocaman Tahta At’ı görerek büyüyecekleri düşüncesiyle başlamış. Onlara bu At’ı, dolaysıyla Troia Destanı’nı doğru bir dille anlatabilmek amacıyla hazırlanan kitaplar çok sayıda eğitim kurumuyla paylaşılmış ve pekiştirici etkinliklerle desteklenmiş. Daha sonra Troia kazı alanına götürülen çocuklar, bu geziden edindikleri izlenimlere, kendilerine okunan kitaplardan öğrendiklerini de katarak resimler yapmış; çocukların yeniden kurgulayarak anlattıkları öyküleriyse öğretmenleri kâğıda aktarmış. Destanın bu yeni yorumları ve resimler 2009 yılında Çanakkale’de sergilenmiş. Çok sayıda çocuğun, öğretmenin, ailenin, uzman ve çocuk kitabı yazarının ortak çalışması olan kitapların amacı, yalnızca Çanakkale’de doğup büyülen veya Troia antik kentini gezen çocukların değil, tüm çocukların dünyaca ünlü bu destanı öğrenmesini, çevrelerine bilerek ve ilgi duyarak bakmasını sağlamak. Tahta At’ın yapılmasına neden olan savaşı, aldatma, şiddet, yağmalama ve öldürme gibi konuları çocuklara doğru bir dille aktarabilmek çok önemli. Serinin Troia Savaşı başlıklı kitabında savaşın nedeni, yıllar süren çatışmalara bir son vermek için Spartalıların Tahta At’ı nasıl yaptığı ve kenti ele geçiren askerlerin her yeri nasıl yakıp yıktığı anlatılmış. Troia’nın tarihini anlatan bu seri beş kitaplık bir dizi olarak planlandığından olsa gerek, her kitabın tek tek kendi içinde bütünlüklü bir kurgusu olması amaçlanmış. Ancak bu durum serinin farklı kitaplarında bazı tekrarlara ve konuyu dağıtan açıklamalara yol açmış. Troia Prensi Paris ile Güzel Helen adlı kitapta birbirini çok seven Paris ve Helen’in gizlice kaçışı, peşlerinden gelen kraldan gizlenip Troia’ya ulaştıktan sonra mutlu bir yaşam sürmeleri konu ediliyor. Savaşın ardından uzun yıllar geçtikten sonra bu olaylar masal gibi anlatılmaya devam etmiş. Gezgin Ozan Homeros adlı kitabın konusu, yaşlı ozanın yöreye geldiğinde bu masalı dinleyip bir kitap yazması. İlyada Destanı adıyla bilinen bu kitabı yüzyıllar sonra okuyan küçük Schliemann’ın büyüdüğü zaman, yıkılıp yok olmuş antik kenti ve toprak altında kalan hazineleri bulma öyküsü ise Troia Hazineleri adlı kitapta anlatılıyor. Gelincik çiçeği ile rüzgârın sohbet ettiği Troia’nın Rüzgârı ise kentin arkeolojik öneminden dem vurup turistlerin uğrak noktası olmasını konu ediniyor. Hangi yaş grubu için olursa olsun, çocuklara yönelik bu tür kitapların ortak amacı yalnızca tarihe ilgi duymalarını değil, aynı zamanda farklılıklara saygı duymalarını sağlamak ve barış kültürünü pekiştirmek.

Troia Savaşı Serpil Ural Proje Danışmanı: Ebru Aktan Acar Resimleyen: Mustafa Yurt Eğiten Kitap, 22 sayfa
Troia Savaşı
Serpil Ural
Proje Danışmanı: Ebru Aktan Acar
Resimleyen: Mustafa Yurt
Eğiten Kitap, 22 sayfa

 

 

Show More