İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Büyümeden önce öğrenilmesi gerekenler

Toprak IŞIK

Yaşamın doğal akışı içinde kendine yer bulan vazgeçilmez bir unsurdur cinsellik. Onu doğru yaşamak için bilgi sahibi olmak gerekir.

Kuraldışı Yayıncılık tarafından basılmış iki kitap… İlkinin adı, Veli Nereye Gitti… Milyonlarca katılımcısı olan bir yüzme yarışını, öncesi ve sonrasıyla birlikte konu edinmiş. Diğerinin adı da Kızlar, Oğlanlar ve Beden Bilimi… Kızların ve oğlanların bedenlerini anlatıyor. İlk kitabı Nicholas Allan yazmış ve künyede açıkça belirtilmemişse de, büyük olasılıkla yine o resimlemiş; Nil Gün, Türkçeye çevirmiş. İkinci kitabın yazarı Meg Hickling, çizeri Kim La Fave, çevirmen ise yine Nil Gün…

Veli Nereye Gitti’de, yarışmanın tüm katılanlarını burada tanıtmak olanaksız. Zaten kitapta da sadece Rüzgar ve Veli’nin bahsi geçiyor. Yarış spermler arasında… Spermler Ahmet Bey’e ait ama müsabaka Nihal Hanım’ın bedeninde gerçekleşiyor ve kazanan sperm ev sahibesi tarafından üretilen yumurta ile buluşuyor. Birincilik ödülü mü? Madalya ya da kupa değil; çok daha büyük… Yaşamın kendisi…  Şampiyon sperm ile onu kucaklayan yumurta birlikte bir embriyo var ediyorlar.

İkinci kitabın, yani Kızlar, Oğlanlar ve Beden Bilimi’nin bir de alt ismi var: Cinsellikle İlgili İlk Sorulara Yanıtlar… Söz konusu sorulara Veli Nereye Gitti’de de değinilmişti elbette ama bu kez hikâye çok daha başından ele alınmış. Öncelikle cinselliğin buluşturduğu iki beden ayrıntılı biçimde tanıtılmış.

Kızlı erkekli bir grup çocuk toplanmışlar. Yanlarında anneleri, babaları, nineleri ve dedeleri de var. Bilgilendirme amaçlı bir toplantı bu… Bilgilendirecek olan ise Sevin Hemşire… Çocuklara bedenleri ve cinsellikleri hakkında eğitim verilirken, dinleyici koltuklarında yetişkinlerin işi ne acaba? Sanki yazar şunu söylemek istemiş: Cinsellikle ilgili eğitim, bir uzman tarafından verilmelidir. Hatta bu eğitimi yetişkinler de almalıdırlar. Kuşkusuz onlar, çoluğa çocuğa karışmış yetişkinler olduklarına göre bedenlerini yeterince tanıyorlardır. Cinselliğe dair tecrübeleri de vardır. Peki, neden alıyorlar bu eğitimi? Belki de onlar da çocukların cinsellik konusunda nasıl bilgilendirileceğini öğrensinler diye oradalardır. Ve bu, toplum için ne kadar da değerli bir bilgidir. Çocuklara kendi bedenlerinden ve cinsellikten utanmayı öğreten yetişkinler nasıl da yaygındır.

Sevin Hemşire, vücudun içindeki ve dışındaki organları tanıtırken, kimsenin bedeninde gizli kapaklı bir nokta bırakmayacak kadar ayrıntıya giriyor. O kadar ki erkek çocuklar kızların bedeninde dışarıya açılan kaç kanal olduğunu öğreniyorlar: Üretra, anüs ve vajina… Ve elbette ki kız çocukları erkek arkadaşlarının bedenine dair birçok bilgiye kavuşuyorlar. Penisin sertleşmesinden, testislerin işlevine değin… Sevin Hemşire’nin amacı belli; gençlerin hem kendi bedenlerini hem de karşı cinsinkini öğrenmelerini sağlamak. Verdiği en önemli bilgi belki de şu: Tüm bunlar ayıp değildir, gizli ve gizemli de değildir, iğrenç hiç değildir. Yaşamın doğal akışı içinde kendine yer bulan vazgeçilmez bir unsurdur cinsellik. Onu doğru yaşamak için bilgi sahibi olmak gerekir.

Cinsellik eğitiminin önemini herhalde günümüzün tüm çağdaş toplumları kabul ediyordur. Biz de çağdaşlık iddiasındayız; ancak yeterince çağdaşlaşabilmiş değiliz. Mevcut yetişkinlerin çoğunluğu, büyük olasılıkla ilk cinsel bilgilerini küfürlerden edinmiştir. Bu insanlar, seksi, bilinçaltlarında ve bilinçlerinde bir ceza yöntemi olarak konumlandırmışken sevişmeye çalışıyorlar. Cinsel ve zihinsel sağlıklarını bu çelişkinin gölgesinde korumaları bekleniyor onlardan. Başarısızlık ve mutsuzluk garantili bu yoldan, “Uygarlık adına kötü bir denemeydi,” deyip dönmek gerek artık. Yeni güzergâh seçimi için ise cinsellik eğitimi şart.

Kuraldışı Yayıncılık bu iki kitabı ülkemiz çocukları ile buluşturarak kesinlikle iyi bir iş yapmış. Benzer içerikli kitaplar diğer yayınevlerince de yayınlanmalı; çünkü bu yolda çevirmemiz gereken daha çok sayfa var.

Veli Nereye Gitti Yazan ve Resimleyen: Nicholas Allan Türkçeleştiren: Nil Gün Kuraldışı Yayıncılık 32 sayfa
Veli Nereye Gitti
Yazan ve Resimleyen: Nicholas Allan
Türkçeleştiren: Nil Gün
Kuraldışı Yayıncılık
32 sayfa
Kızlar, Oğlanlar ve Beden Bilimi Meg Hickling Resimleyen: Kim La Fave Türkçeleştiren: Nil Gün Kuraldışı Yayıncılık, 32 sayfa
Kızlar, Oğlanlar ve Beden Bilimi
Meg Hickling
Resimleyen: Kim La Fave
Türkçeleştiren: Nil Gün
Kuraldışı Yayıncılık, 32 sayfa
Show More